"Greek National Pride" blog / ΓΑΛΛΙΑ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Εξοπλισμοί / OIKONOMIA

Αντισταθμιστικά Mirage – Τα υπερκέρδη του Ντασσό που μετά ζήταγε αποβολή μας από την Ευρωζώνη!


m_2000_12-630x420

του Κων. Φράγκου*

Ακριβή και διάτρυτη η Εθνική ασπίδα…
Πάνω από 25 τρις € κόστισαν οι Εξοπλισμοί κατά την Σημιτική περίοδο.

Οι δαπάνες δεν χρησιμοποιήθηκαν για την πραγματική κάλυψη αναγκών, αλλά για το θησαυρισμό μιας οργανωμένης ομάδας συμφερόντων που  περιελάμβανε μεσάζοντες και οικονομοπολιτικούς παράγοντες.

Ύμια: άλλοθι ανεξέλεγκτης μίζας.

Γ. Μαλούχος (Καθημερινή 06/11/05)

Όποιος είχε την τύχη να επισκεφθεί την Αίγυπτο (σήμερα είναι πολύ προβληματικό), ασφαλώς θα πέρασε από την κοιλάδα των Βασιλέων όπου υπάρχουν οι τάφοι των Φαραώ.

Οι πολυάριθμοι υπόγειοι τάφοι χαρακτηρίζονται από τα τεράστια ανοίγματα – εισόδους που οδηγούν στα πολυδαίδαλα έγκατα – υπόγεια.

Αν κάποιος επισκεφθεί, και βρέθηκα εκεί μετά από μία πρόσκληση, το Κέντρο Ψυχαγωγίας των Στελεχών της Π.Α. (ΚΕΔΑ) στο Ζούμπερι θα παρατηρήσει, έκπληκτος, 3 μεγάλα τέτοια ανοίγματα – τάφρους που μοιάζουν κάπως με τις εισόδους των τάφων του Ραμσή Β΄ , Τουταγχαμών και της Νεφερτίτης.

Δεν αστειεύομαι.

Στην απορία μου, πήρα την απάντηση ότι οι 3 τάφροι αποτελούν ημιτελείς πισίνες Ολυμπιακών διαστάσεων.

Μια παιδική, η δεύτερη των Ανωτάτων και η τρίτη των λοιπών!

Έμειναν όμως στα τοιχωματικά τσιμέντα.

Πώς ξεκίνησαν;

Από υποχρέωση Αντισταθμιστικών Ωφελών (ΑΩ) από την αγορά μαχητικών MIRAGE 2000 – 5 επί Ακοσμπώκων!
Απίστευτο και όμως αληθινό!

Γιατί δεν ολοκληρώθηκαν;

Γιατί, απλούστατα, το πλήθος των ΑΩ υπήρξαν απάτες.

Μία από αυτές ήταν οι πισίνες.
Είναι περιττό να επαναλάβω ότι τα ΑΩ υπήρξαν το όχημα της διαφθοράς, η χρυσοφόρος πηγή απ’ όπου αντλούσαν θησαυρούς τα πάσης φύσεως τρωκτικά.

«Τα αντισταθμιστικά προγράμματα αποδείχθηκαν μία από τις μεγαλύτερες κομπίνες και σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις άφησαν απλά οφέλη στο Ελληνικό Δημόσιο.

Στην πράξη φαγώθηκαν σε ΚΑΓΙΕΝ και χλιδάτη ζωή για λίγους, καλά διασυνδεδεμένους επιχειρηματίες και τους προστάτες τους», γράφει ο κ. Α. Παπαχελάς (Καθημερινή 04 – 09 – 13).

Τα ρήμαξαν οι νταβατζήδες!

Ουδείς ενδιαφέρθηκε για το άνοιγμα αυτού του βόθρου.

Ούτε Πρωθυπουργοί, ούτε Υπουργοί, ούτε η ΓΔΑΕΕ, κυρίως, ούτε Τύπος, ούτε Δικαιοσύνη όταν τα εγκλήματα αυτά διεπράττοντο.
Το χείριστο είναι ότι η ληστεία συνεχίζεται και σήμερα χωρίς ουδενός να ιδρώνει το ούς.

Προσωπικά, αν κληθώ, μπορώ να παράξω στοιχεία σε ελέγχοντες. Αν υπάρξουν.

Οι «τάφοι» και η αγορά των MIRAGE 2000 – 5
Αν η πείρα έχει κάτι να μας διδάξει,
αυτό είναι ότι στη Δημοκρατία η έννοια «καλός πολιτικός»
είναι εξ ίσου αδιανόητη με το «τίμιος κλέφτης».
H.L. MEMCKEN

Τι έπραξε, λοιπόν, ο αγνώμων και θρασύτατος κ. Λορέν Ντασσό;

Κατά την διάρκεια ημερίδος οργανωμένης από τον κ. Μπαρόζο, Πρόεδρο της Ε.Ε., στο Παρίσι (αρχές Δεκεμβρίου 2012) ζήτησε να αποβληθεί, ΤΩΡΑ, ΠΑΡΑΥΤΑ η Ελλάδα από την Ευρωζώνη! (Π.15.01.12). Ιδού το ανάλγητο μας αναίσθητο Κεφάλαιο!

Σας δίδω, περιληπτικά, την ιστοριούλα προμήθειας των μαχητικών M – 2000 – 5 από την οποία προέκυψαν ογκώδη ΑΩ που τα λεηλάτησαν τα «κατάλληλα πρόσωπα». Επιτρέψατέ μου να σημειώσω ότι αυτή η Histoire d’ amour μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων Ευπατριδών της μίζας αναφέρεται λεπτομερέστατα στο βιβλίο μου «Αμύνεσθαι περί…..πάρτης» (2008, εκδόσεις Γκοβόστη) στην οποία ουδείς έδωσε σημασία. Το μόνο που επέτυχα είναι ότι χλευάσθηκα από τους Ακωσμπώκους και τα συνεταιράκια τους.

Αγορά μαχητικών MIRAGE 2000 – 5.
Παρακολουθείστε, παρακαλώ, τις διαδικασίες και το θράσος των αρπακτικών.

Το ΓΕΑ με επίσημο έγγραφο προς το ΥΕΘΑ ζήτησε αναπλήρωση απωλειών των 8 μαχητικών Μ-2000 με άλλα ομοιότυπα.

Το αεροσκάφος Μ 2000-5 ένας νέος τύπος, πανάκριβος, σχετικά με τον πρώτο (ήταν αδύνατο να ελεγχθεί το κοστολόγιο της DASSAULT. «Βάραγε» ό,τι ήθελε….).

Το ΚΥΣΕΑ με την υπ’ αριθμ. 5/99 (Απρ. ’99) απόφασή του (πάλι με απουσία του κ. Γεωργίου Παπανδρέου) εντέλλεται (χωρίς να έχει ιδέα η Π.Α.), κατόπιν εισήγησης Άκη:

• Αναβάθμιση 10 α/φ Μ-2000 σε Μ-2000-5.
• Αναπλήρωση απωλειών με αγορά καινούργιων Μ-2000-5 (χωρίς ν’ αναφέρει αριθμό).

Το ΓΕΑ όμως ΟΥΔΕΠΟΤΕ είχε εισηγηθεί αναβάθμιση. Την εισηγήθηκε όμως η DASSAULT και αρκούσε! Αυτό προκύπτει κραυγαλέα από έγγραφο της ΓΔΕ (Ιούλιος ’99 – Φ620…), στο οποίο αναφέρεται (παρ.5): «Δεν υφίσταται φάκελος ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΟΣ – ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟΥ…..

Επομένως είναι αναγκαία η υποβολή φακέλων και πρόσκλησης του (μοναδικού) προμηθευτή για…διαπραγμάτευση».

Τι είδους «διαπραγματεύσεις» στην περίπτωση αυτή, μαντεύεις κανείς εύκολα.

Ένας από τα μέλη του ΚΥΣΕΑ δεν ενδιαφέρθηκε να δει τα χαρτιά;

Στη συνέχεια το ΓΕΑ με το Φ.637.60/ΑΠ 847374/ΟΛ. 09/99 (ύστερα από 2 μήνες) υποβάλλει τις…ανάγκες του. Κοντολογίς το ΓΕΑ αποφασίζει για τις ανάγκες του 5 μήνες μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ!! Δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Έτσι το υποχρέωσαν.
Πριν φτάσει όμως το «χαρτί» (09/09/99) στην ΓΔΕ, ο κ. Σμπώκος έχει εξαποστείλει (για να «προκάνουμε») πρόσκληση στην DASSAULT να έλθει για διαπραγματεύσεις την….01/09/09. Γρήγορα να τελειώνουμε…. Στη βράση κολλάει το σίδερο.

Τελικά υπογράψαμε τη σύμβαση στις 21/08/00 ύψους 1,2 δις δολ. Η καλή μας η DASSAULT έλαβε πάραυτα 50% προκαταβολή (602,5 εκ. δολ.) για να τακτοποιήσει τις υποχρεώσεις της προς τους Κρατικούς Αξιωματούχους!.

Αργότερα ο αρχιτέκτων αυτής της σπουδαίας δουλειάς, δηλαδή ο Αρχιμεσάζων στενός φίλος του Υπουργού, κ. Άκη Τσοχατζόπουλου, ο οποίος παρουσιαζόταν τότε και ως στενός φίλος του Αρχηγού του Γάλλου σοσιαλιστού κ. Λ. Ζοσπέν, παρασημοφορήθηκε για την προσφορά του στην «Ελληνογαλλική προσέγγιση» με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής στην Γαλλική Πρεσβεία της Αθήνας παρουσία του κ. Τσοχατζόπουλου.

Vive l’amitie francoellenique!

Τον παρασημοφορηθέντα βρίσκουμε αργότερα ως αναλάβοντα τον «εκσυγχρονισμό» (χρησιμοποιώ στρατιωτική ορολογία) του περιβόητου σπιτιού του Άκη στην Ηρώδου Αττικού.

Επίλογος
Θέλω διαδικασίες διαφανείς και αξιόπιστες.
Οι αξιολογήσεις να είναι αδιάβλητες.
(Άκης Τσοχατζόπουλος, Υπουργός Άμυνας προς Ι. Σμπώκο Υπεύθυνο Εξοπλισμών – ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ/Φεβρ. 99)

… Με το απύθμενο θράσος του κ. Λορέν Ντασσό, Προέδρου του Γαλλικού Αεροπορικού Κολοσσού DASSAULT.

Οι Γάλλοι, και ειδικά η DASSAULT, έχουν εισπράξει τεράστια, ογκώδη ποσά από την Ελλάδα στους Εξοπλισμούς (μαχητικά αεροσκάφη και ανταλλακτικά τα οποία, πάντα μας πωλούσαν σε ανεξέλεγκτες τιμές). Δεν υφίστατο κανένα έλεγχο από τα ενταύθα συνεταιράκια της τελευταίας σύμβασης της προαναφερόμενης που υπογράφηκε στι 21.08.00 ύψους 1,2 δις $.

Με εντολή του Υπουργού, του κ. Άκη δηλαδή, η εταιρεία έλαβε προκαταβολή 50%. Εδώ πρέπει να δώσω μια εξήγηση γιατί Υπουργάρες έδιναν, από τις βαθειές τσέπες του Δημοσίου προκαταβολή 50% και μάλιστα, ακόμη, για άγνωστα υλικά.

Παλαιότερα που η πληρωμή γίνονταν με δόσεις και ανάλογα με τις παραδόσεις υλικού, η μιζοδόση ακολουθούσε αναλογικά την πληρωμή της εταιρείας.

Με το 50% οι μίζες καταβαλλόταν εν τω άμα, ολόκληρες. Είναι απλό κι έτσι ξέγνοιαζαν και οι δυο, λαδωτής και λαδωνόμενος. 50% ήτοι 602,5 εκ. $, για ένα προϊόν (Μ 2000-5) που ήταν αδοκίμαστο. Ούτε οι Γάλλοι δεν το είχαν ακόμη πιστοποιήσει στην Αεροπορία τους.

Δηλαδή, όπως λένε στα πανηγύρια «γουρούνι στο σακί».

Η άποψη αυτή επιβεβαιώθηκε γιατί η παράδοση των μαχητικών τράβαγε σε μάκρος εφόσον δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές.

Τελικά παρενέβη κυβερνητικός δάκτυλος για να τα πάρουμε «όπως – όπως».

Τι έπραξε, λοιπόν, ο αγνώμων και θρασύτατος κ. Λορέν Ντασσό; Κατά την διάρκεια ημερίδος οργανωμένης από τον κ. Μπαρόζο, Πρόεδρο της Ε.Ε., στο Παρίσι (αρχές Δεκεμβρίου 2012) ζήτησε να αποβληθεί, ΤΩΡΑ, ΠΑΡΑΥΤΑ η Ελλάδα από την Ευρωζώνη! (Π.15.01.12). Ιδού το ανάλγητο μας αναίσθητο Κεφάλαιο!

Το καταπληκτικό είναι ότι κανένα από τα ενταύθα συνεταιράκια της DASSAULT, που πλούτισαν από τις Ελληνικές αγορές και εκμεταλλεύτηκαν τα ΑΩ, δεν διαμαρτυρήθηκε!

Ούτε η Κυβέρνηση των υποτελών, ούτε οι τ. Υπουργοί που έκαναν τις χρυσές συμβάσεις! Η DASSAULT συνεχίζει και σήμερα να αρμέγει συστηματικά την ΠΑ με τ’ ανταλλακτικά.

Οι Ακοσμπώκοι δεν είχαν φροντίσει με την αγορά να υπογράψουν μια συμφωνία υποστήριξης (FOS) που θα περιόριζε την ανεξέλεγκτη κοστολόγηση.

Οι Γάλλοι και Γερμανοί έλαβαν την μερίδα του Λέοντος στα εξοπλιστικά της Σημιτικής περιόδου. Υπερκοστολόγησαν άνετα (δεν τους έλεγχε κανείς) και λάδωναν ανετώτερα. Μιλάμε για χοντρά νούμερα.
Εν τούτοις οι περιοικούντες το Στρατόπεδο Παπάγου και Φακίνου (ΓΔΕ) έμειναν άναυδοι όταν άκουσαν την δήλωσή του….αλλά συνέχισαν τις, ανεξέλεγκτες σε τιμές, παραγγελίες υλικών. Τι να κάνουν; Δεν είχαν άλλη, οδό παρά αυτής που τους χάραξαν οι Ακοσμπώκοι.

*Ο Κων. Φράγκος είναι Υπ/γος ε.α. Αναλυτής Αμυντ. Θεμάτων
Συγγραφέας – DEA Σορβόννης στα Αμυντικά

www.onalert.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s