"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΙΣΡΑΗΛ

Κηδεία Σαρόν: Τους υπ. Άμυνας στέλνουν Ελλάδα-Κύπρος


Sharon_Knesset_funeralΑνάμεσα στις 20 χώρες που θα στείλουν διπλωματικές αντιπροσωπείες για να παρευρεθούν στην κηδεία του πρώην πρωθυπουργού του Ισραήλ, Αριέλ Σαρόν, θα βρίσκεται η ελλαδική και η κυπριακή, με επικεφαλής τους υπουργούς Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλο και Φώτη Φωτίου. Αυτό αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της η ισραηλινή Jerusalem Post.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, εάν πριν από περίπου 30 χρόνια (αναφέρεται στο 1985 συγκεκριμένα το δημοσίευμα) κάποιος «διάβαζε τα φύλλα του τσαγιού» και σου έλεγε ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα ηγείται της αντιπροσωπείας της χώρας στην κηδεία του Σαρόν, ενώ θα συμμετέχουν αντιπροσωπείες από άλλες 19 χώρες από ολόκληρο τον κόσμο, θα τον έπαιρναν για τρελό, ανέφερε διπλωμάτης στην εφημερίδα…

Οι σχέσεις του Σαρόν με τους Αμερικανούς ήταν εξαιρετικά τεταμένες κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου στον Λίβανο και ειδικά μετά τη σφαγή στα στρατόπεδα Παλαιστινίων προσφύγων, Σάμπρα και Σατίλα. Σύμφωνα με το ισραηλινό μέσο ενημέρωσης, οι ξένες παρουσίες αποτελούν απόδειξη για το πόσο έχει αλλάξει ο τρόπος που αντιμετώπιζαν τον Σαρόν ανά την υφήλιο.

Είναι πράγματι εντυπωσιακό. Όταν πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός, Γιτζχάκ Σαμίρ το 2012, δεν ήρθε κανείς, παρότι η κηδεία έγινε με κάθε επισημότητα (είχε εκτεθεί η σωρός του στην Κνέσετ επίσης) και ήταν αντίστοιχη επισήμου προσώπου (κρατική κηδεία).

Ακόμα πιο χαρακτηριστικό, όταν είχε πεθάνει το 1992 ο Μεναχέμ Μπέγκιν, μαζεύτηκαν στην κηδεία 75.000 άνθρωποι που βάδισαν προς το Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ όπου κηδεύτηκε. Πάλι ουδείς ξένος επίσημος. Είχε βέβαια ζητήσει να μην γίνει επίσημη τελετή. Κηδεύτηκε 13 ώρες μετά το θάνατό του, οπότε δεν υπήρχε χρόνος άφιξης επισήμων.

Η Τσεχία στέλνει τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Άμυνας, Αυστραλία και Γερμανία τους υπουργούς Εξωτερικών, Ελλάδα και Κύπρος τους υπουργούς Άμυνας, η Ρωσία τον πρόεδρο της Δούμα, ενώ υπουργούς στέλνουν Ιταλία, Βουλγαρία, Βρετανία, Ολλανδία, Σιγκαπούρη, Φιλιππίνες, Γαλλία, Καναδάς και Ρουμανία.

Η Σουηδία μπορεί να μη στέλνει επίσημο, όμως το μήνυμα στο Twitter του υπουργού Εξωτερικών, του… γνωστού και μη εξαιρετέου στην Ελλάδα Καρλ Μπιλντ, προκάλεσε «σεισμό»: Ήταν ένας μεγάλο ηγέτης του Ισραήλ. Ένας ευφυής στρατιωτικός διοικητής, αλλά και ένας σοφός αρχηγός κράτους που έβλεπε την ανάγκη της ειρήνης.

πηγη

Σχολιάστε