"Greek National Pride" blog / ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ / ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Κατάινεν: Η Ελλάδα έχει πετύχει αξιοθαύμαστα αποτελέσματα ΣΑΜΑΡΑΣ: ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ


FinlandiaΤις άριστες διμερείς σχέσεις και τις βάσεις για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας-Φινλανδίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον Φινλανδό ομόλογό του Γιούρκι Κατάινεν.Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι βασική αρχή της ελληνικής Προεδρίας είναι να φέρουμε την ΕΕ και τους θεσμούς της πιο κοντά στον Ευρωπαίο πολίτη. Επ´αυτού ανέφερε ο πρωθυπουργός, ότι αντάλλαξαν με τον κ. Κατάινεν απόψεις για τα θέματα της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, ενώ είπε ότι η Ελλάδα αγωνίζεται καθημερινά για να τελειώσει η τραπεζική ένωση, ει δυνατόν πριν τις ευρωεκλογές.«Με τη Φινλανδία, μας ενώνει το γεγονός ότι η χώρα αυτή πέρασε σοβαρή δοκιμασία σαν τη δική μας και αναγκάστηκε να υποβληθεί σε οδυνηρές θυσίες που απέδωσαν και σύντομα αναδείχθηκε σε υπόδειγμα ανάπτυξης» επισήμανε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως οι Φινλανδοί καταλαβαίνουν τη δοκιμασία που περνά η Ελλάδα.

Συμπλήρωσε ακόμη πως η Φινλανδία ήταν και παραμένει από τους πιο απαιτητικούς εταίρους μας.

«Έθεσαν αυστηρούς όρους και γι’ αυτό μίλησα στον Φινλανδό πρωθυπουργό για την πρόοδο της Ελλάδος και στη δημοσιονομική προσαρμογή, όπου πετύχαμε μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, και στις διαρθρωτικές μεταρρύθμισεις» πρόσθεσε και εξήγησε ότι «αυτή η συνολική πρόοδος της χώρας μας καταγράφεται όχι μόνο στην εξουδετέρωση των δίδυμων ελλειμμάτων και στη μείωση των spreads αλλά και γιατί μετά απο έξι χρόνια ύφεσης φέτος επιστρέφουμε στην ανάπτυξη».

Ο κ. Σαμαράς είπε, επίσης, ότι συζήτησαν και για τις εξελίξεις στην Ουκρανία και επισήμανε: «καταδικάζουμε τη βία και υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για βιώσιμη λύση».

«Οι δυό μας έχουμε δημιουργήσει φιλία λόγω της κρίσης. Και οι δύο εχουμε βρεθεί στην ίδια θέση και εχουμε παρόμοιες ιδέες για την οικονομία και το μέλλον της ΕΕ» τόνισε, από την πλευρά του, ο κ.Κατάινεν, ο οποίος έπλεξε το εγκώμιο του Έλληνα πρωθυπουργού.

«Δεν είμαι ο μόνος συνάδελφός σας που θεωρεί ότι η προσωπικότητά σας, έχει ενισχύσει την εμπιστοσύνη προς την Ελλάδα. Ψάχνετε λύσεις και γι’ αυτο η χώρα σας έχει πετύχει ήδη αξιοθαύμαστα αποτελέσματα παρόλο που η μάχη δεν έχει ακόμη κερδηθεί» σημείωσε ο κ. Κατάινεν.

Επίσης, ανέφερε ότι Φινλανδοί και οι άλλοι λαοί της Ευρώπης αντιλαμβάνονται τι σημαίνει εργασία των νέων και γι αυτό είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν. Στη συνέχεια είπε ότι και στη χώρα του πρέπει να περιορίσουν κι άλλο τον προϋπολογισμό τους και να επικεντρωθούν στις διαρθρωτικές αλλαγές.

Ο Αντώνης Σαμαράς σε ερώτηση πως θα πεισθεί η βόρεια Ευρώπη για να σταματήσει η λιτότητα είπε: «κάνουμε αυτό που ήταν απαραίτητο και το πρωτογενές πλεόνασμα ειναι η καλύτερη ένδειξη».

Σε αλλη ερώτηση τι μπορεί να διδαχθεί η Ελλάδα απο το παράδειγμα της Φινλανδίας, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα, στις νέες τεχνολογίες και στην ανταγωνιστικότητα.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s