"Greek National Pride" blog / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ

Συγγνώμη για τη σφαγή στους Λιγκιάδες από τους ναζί ζήτησε ο γερμανός πρόεδρος


LIGIADES«Συγγνώμη» ζήτησε ο γερμανός πρόεδρος Γιόαχιμ Γκάουκ για τη σφαγή 92 ανθρώπων, κυρίως παιδιών και ηλικιωμένων, στο χωριό Λιγκιάδες των Ιωαννίνων από τους ναζί το 1943.

Ο Γκάουκ επισκέφθηκε το χωριό το μεσημέρι της Παρασκευής μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

««Επιθυμώ να αρθρώσω, αυτό που δράστες, αλλά και πολιτικά υπεύθυνοι τόσων πολλών χρόνων στη μεταπολεμική περίοδο δεν ήθελαν ή δεν μπόρεσαν να προφέρουν, ότι δηλαδή τα όσα συνέβησαν εδώ ήταν κτηνώδης αδικία, και με αίσθημα ντροπής και πόνου, ζητώ από τις οικογένειες των δολοφονηθέντων «συγγνώμη»», είπε ο γερμανός πρόεδρος, αφού προηγουμένωςμ κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Γκάουκ εμφανίστηκε συγκλονισμένος για τις «ληστείες, τις τρομοκρατικές πράξεις και τις δολοφονίες, που προήλθαν από μια χώρα, η οποία είχε μετατραπεί σε αδίστακτη δικτατορία».

»Υποκλίνομαι ενώπιον των θυμάτων των φρικαλέων εγκλημάτων, που διαπράχθηκαν εδώ, αλλά και σε τόσους άλλους τόπους στην Ελλάδα» είπε και πρόσθεσε: «Και όμως, σε τόπους, όπως αυτόν εδώ, νιώθω μια βαθιά αναστάτωση και μια διττή ντροπή, ντροπή γιατί άνθρωποι που μεγάλωσαν μέσα στον γερμανικό πολιτισμό, μετατράπηκαν σε δολοφόνους.
Ντρέπομαι και για το γεγονός ότι η δημοκρατική Γερμανία, από την περίοδο που βήμα-βήμα άρχισε να επεξεργάζεται το παρελθόν της με κριτικό πνεύμα, έμαθε τόσο λίγα και διδάχτηκε από την ενοχή της, αναφορικά με τους Ελληνες.

Θα ευχόμουν τόσο πολύ εάν κάποιος που έδινε τότε εντολές ή υπάκουε σε εντολές, είχε πει προ πολλού «ζητώ συγγνώμη» ή «μετανοώ» ή «λυπούμαι βαθύτατα για το γεγονός ότι υπάκουσα σε εγκληματικές εντολές». Είναι αυτές οι φράσεις, που δεν έχουν ειπωθεί, είναι αυτή η ελλιπής γνώση, που θεμελιώνουν μια δεύτερη ενοχή, αφού αποκλείουν τα θύματα από τη μνήμη».

Ο πρόεδρος της Γερμανίας εξήρε τη συμβολή τού Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, στη συμφιλίωση, η οποία συντελέσθηκε με την επίσκεψη στον μαρτυρικό τόπο των Λιγκιάδων.

Απευθυνόμενος στον Κάρολο Παπούλια είπε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό και με συγκινεί βαθύτατα κ. Πρόεδρε της Δημοκρατίας, ότι με συνοδέψατε εδώ. Σήμερα σάς είμαι βαθύτατα υπόχρεος. Το γεγονός ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε από κοινού το παρελθόν, αποτελεί για μένα ένα από τα μεγάλα πράγματα, που απορρέουν από τη συμφιλίωση. Δείξατε, κ. Πρόεδρε, ότι η συμφιλίωση είναι δυνατή ακόμη και όταν η λύπη είναι βαθιά, γι αυτό τρέφουμε αίσθημα σεβασμού στο πρόσωπό σας. Γι αυτήν τη συμφιλίωση, κ. Πρόεδρε, δεσμευτήκατε εσείς προσωπικά ουσιαστικά, είστε εσείς αυτή η συμφιλίωση».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Γκάουκ είπε:
«Τα τρομακτικά γεγονότα, των οποίων τα θύματα τιμούμε σήμερα, μας επιβάλουν μια δέσμευση: να μην ξεχαστούν αυτά τα εγκλήματα».

Στις εκδηλώσεις παρέστη αντιπροσωπεία του Εθνικού Συμβουλίου διεκδίκησης γερμανικών οφειλών, τα μέλη της οποίας άνοιξαν πανό με τη φράση «Δικαιοσύνη και Αποζημίωση» γραμμένη στα Ελληνικά, τα Αγγλικά και τα Γερμανικά.

Πριν αναχωρήσει από τους Λιγκιάδες, ο κ. Γκάουκ έγραψε στο βιβλίο των επισκεπτών: «Υποκλίνομαι στα θύματα του τερατώδους εγκλήματος. Σεβαστείτε και προστατέψτε την ανθρώπινη ζωή και τα δικαιώματα».

Στη συνέχεια, οι δύο πρόεδροι επισκέφθηκαν τη Συναγωγή των Ιωαννίνων, όπου και συνάντησαν μέλη της εβραϊκής κοινότητας.

Οι συναντήσεις του Γκάουκ στην Αθήνα
Νωρίτερα, ο Γκάουκ συνάντησε τους εκπροσώπους πέντε ελληνικών νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων (startups) στην Αθήνα.

Στη συνάντηση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας συμμετείχαν εκπρόσωποι των παρακάτω ελληνικών επιχειρήσεων:

– Intale (i-kiosk) που δραστηριοποιείται στον χώρο του λιανικού εμπορίου.

– Incrediblue, με δραστηριότητα στην ενοικίαση σκαφών από το διαδίκτυο.

– Ergon, με δραστηριότητα στον κλάδο των τροφίμων.

– ParkAround, η οποία παρέχει σε οδηγούς πληροφόρηση του κόστους των ιδιωτικών σταθμών πάρκινγκ (parking) στην περιοχή του προορισμού τους.

– Radiki, με αντικείμενο την πώληση χόρτων, ελαιολάδου, τραχανά και αποξηραμένων φρούτων.

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών παρουσίασαν στον γερμανό πρόεδρο τις δραστηριότητές τους, τις οποίες και άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δείχνοντας παράλληλα τον θαυμασμό του στους νέους επιχειρηματίες που πήραν το ρίσκο και δημιούργησαν νέες καινοτόμες επιχειρήσεις

Η τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα του Γιόαχιμ Γκάουκ, έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το βράδυ της Παρασκευής με την επιστροφή του στην Αθήνα και την αναχώρησή του για το Βερολίνο.  πηγη

One thought on “Συγγνώμη για τη σφαγή στους Λιγκιάδες από τους ναζί ζήτησε ο γερμανός πρόεδρος

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s