"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

«Η Βίβλος των Α/ΓΕΣ» – Ένας πρόεδρος «θεσμικής ένωσης αποστράτων» κάνει κριτική


BIBLOSΤο πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας που εκδίδει η θεσμική Ένωση Απόστρατων Αξιωματικών Στρατού, φέρει την υπογραφή του τελευταίου προέδρου της του αντιστράτηγου ε.α Παντελή Μαυροδόπουλου. Ο πρώην πλέον πρόεδρος της ΕΑΑΣ, γράφει για την “βίβλο θητείας Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Στρατού”, επισημαίνοντας την αστειότητα των διαρκών και σύντομων σε χρόνο αλλαγών ηγεσίας.

Για να φθάσει ο πρόεδρος μιας “θεσμικής ένωσης” αποστράτων να ασκεί τέτοια κριτική σημαίνει ότι τα πράγματα έχουν αρχίσει να γίνονται επικίνδυνα σοβαρά.

Διαβάστε το άρθρο του όπως δημοσιεύτηκε στην Εθνική Ηχώ

Γράφει ο
Αντγος α.ε.
Παντελής Μαυροδόπουλος
Πρόεδρος ΕΑΑΣ

Όταν μετά από χρόνια, που εμείς θα έχουμε παρέλθει, εάν κάποιος μετα- γενέστερος μελετώντας τους χρόνους θητείας των Αρχηγών του ΓΕΣ και προσπα- θώντας να βγάλει κάποια συμπεράσματα από το χρόνο αυτών (έναρξη και πέρας ) σίγουρα θα απορήσει με τη θητεία των τελευταίων τριών Αρχηγών, η οποία ως προς την διάρκεια της θα του θυμίσει άλλους οργανισμούς. Επίσης αν τη συγκρίνει και με αντίστοιχη άλλων Στρατών θα αχθεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται περί παγκόσμιας πρωτοτυπίας.
Την ίδια απορία ίσως θα έχουν σήμερα και οι ξένοι ακόλουθοι άμυνας στη χώρα μας, οι οποίοι τις οίδεν, τι εκτίμηση θα υποβάλουν στην ιεραρχία τους, αφού προσκλήθηκαν εντός δύο περίπου ετών να παραστούν στη ΣΣΕ, στις τελετές παράδοσης τεσσάρων Αρχηγών.

Όσο για τους Ευέλπιδες, το πως θα παραδειγματιστούν και τι θα σκεφτούν, ο νοών νοήτω.

Η Εθνική Ηχώ μετά από παραίνεσή μου ,φι- λοξένησε στο φύλο του μηνός Σεπ. 2012, κείμενο μελέτη με τίτλο, Αξιοκρατία- Πολιτεία και Άμυνα, το οποίο είχε δεχτεί πολλά και λίαν επαινετικά σχόλια καθώς και πάρα πολύ μεγάλη επισκεψημότητα στο διαδίκτυο.

Σε αυτό υπογραμμίστηκε και καυτηριάστηκε η αναξιοκρατία η οποία επικράτησε στις κρίσεις των Αξιωματικών ειδικότερα κατά τη τελευταία δεκαετία.
Επίσης τονίστηκε εκτός των άλλων η ανάγκη θεσμοθέτησης χρόνου θητείας των Αρχηγών ώστε αφενός να υπάρχει συνέχεια στη διοίκηση, απερίσπαστη προσοχή στην προσπάθεια για την εκτέλεση και ολοκλήρωση του έργου τους καθώς και ηρεμία και αφοσίωση σε αυτό, των εγγύς αυτών ιεραρχικά ανωτάτων αξκών.

Επί τη ευκαιρία ας θυμηθούμε τις μαζικές, αδικαιολόγητες αποστρατείες των Αρχηγών των Κλάδων αλλά και μεγάλου αριθμού ανω- τάτων τον Νοε. του 2011, την παραίτηση του Αρχηγού του ΓΕΣ τον Ιουλ του 2012, την απο- στρατεία του Αρχηγού του ΓΕΣ το Μαρτ. του 2013 καθώς και την τότε βαθιά τομή σε ανωτάτους από την πολιτική ηγεσία, η οποία είχε κατακρίνει δεόντως την αντίστοιχη τομή του 2011. Επίσης μνημειώδες θα παραμείνει το τι εξήγγειλαν οι προαναφερόμενοι απερχόμενοι αρχηγοί κατά την ανάγνωση των Ημερησίων Διαταγών τους κατά τη τελετή παράδοσης στη ΣΣΕ. Τέλος δε την προ ημερών αλλαγή του Αρχηγού ΓΕΣ.

Ένας θυμώδης συνάδελφος με τον οποίο συζητούσαμε το θέμα μου είπε. «Ας το αφήσουμε αυτό κύριε πρόεδρε γιατί κάποιοι εκτός του ότι είναι κουφοί φοράν και ωτασπί- δες!», ενώ κάποιος άλλος με πληροφόρησε ότι πρόσφατα από το ίδιο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο, που έκρινε κάποιους συνταγματάρχες διατηρητέους το περασμένο Μάρτιο, οι ίδιοι επανακρίθηκαν αναδρομικά ως προακτέοι, σε χρόνο μάλιστα ολίγων ημερών πριν των ετησίων τακτικών κρίσεων των Αξκών του Μαρτ 2014.
Εγώ δε αυτόματα σκέφτηκα, «για φαντάσου τους προ- αναφερόμενους να τους αποστρατεύσει ή κρίνει διατη- ρητέους το επόμενο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο σε λίγες μέρες και να τους επανακρίνει του χρόνου θετικά το ίδιο!!».
Τελικά τι καλπάζει πέραν της στοιχειώδους λογικής περισσότερο, η φαντασία ή η πραγματικότητα σε αυτό το τόπο και μάλιστα σε καιρούς που η αξιοκρατία και η χρηστή διοίκηση, πρέπει να εξασφαλίζονται ουσία αλλά και τύποις.

Ευχόμενοι καλή επιτυχία στο νέο αρχηγό του ΓΕΣ, του οποίου γνωρίζουμε την αξία, θα συνεχίσουμε να εισηγού- μεθα άμεσο καθορισμό χρόνου της θητείας των Αρχηγών. Αυτό εκτός των ευεργετικών συνεπειών στις ΕΔ θα προ- φυλάξει και κάποιους της πολιτικής ηγεσίας από σοβαρά ατοπήματα, τα οποία ο αναλυτής του μέλλοντος αφού προβληματιστεί και εκπλαγεί πιθανόν να καταχωρήσει και ως σοβαρές ευθύνες καθώς και συντελεστές της τότε κατάστασης. Η κοινή στρατιωτική γνώμη παρά τις όποιες αντιπαλότητες, κομματικές τοποθετήσεις – προτιμήσεις, το πράττει τελικά ανά πάσα στιγμή και μάλιστα άψογα. Και μη ξεχνάμε ότι η αξία ως βάση και προϋπόθεση της αξιοκρατίας, εκτός των άλλων, εξασφαλίζεται και με τη παραμονή σε καθήκοντα και βαθμούς των στελεχών, κατά τη διάρκεια ευλόγου χρόνου. Όταν δε λέμε καθορισμό θητείας των αρχηγών των γενικών επιτελείων, εννοούμε εδώ και τώρα και όχι σε παραμονές εκλογών γιατί τότε το εκ του πονηρού συνοδεύεται και από τον ευτελισμό των θεσμών, που κατά κοινή ομολογία στις μέρες μας περισσεύει.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s