ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / ΗΠΑ

Ποια είναι η 22 MEU που συνεκπαιδεύτηκε με τους Έλληνες πεζοναύτες


AAA-001_U.S

Η πρώτη άσκηση έγινε στις 8 Μαρτίου στο Αεροδρομίου Στεφανοβίκειου με την διεξαγωγή της Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Προσβολή Εχθρικού Α/Δ με Αεροκίνητη Επιχείρηση» την νύχτα.

Αντικείμενα τα οποία και εξετάστηκαν διαδοχικά είναι τα ακόλουθα: επιβίβαση- πτήση εθισμού, αποβίβαση προσωπικού, εκπαίδευση προσωπικού στη διαδικασία διείσδυσης με την μέθοδο του «fast-rope», πτήση σε σχηματισμό με συνοδεία επιθετικών ελικοπτέρων, προσέγγιση αεροδρομίου, αποβίβαση προσωπικού με την μέθοδο του «fast-rope», εξασφάλιση ζωνών προσγείωσης, προσγείωση αεροπορικών μέσων.

Η δεύτερη φάση έγινε στο Πεδίο Ασκήσεων Γλαφυρών με την διεξαγωγή της ΤΑΜΣ « Ο Μ/Κ Λόχος Κατά την Επίθεση», με χρήση πραγματικών πυρών.

Τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν: από Ελληνικής πλευράς (521 Τάγμα Πεζοναυτών): ΤΟΜΠ Μ113-Α1, ΤΟΜΟ Μ106, Οχήματα HUMMER (Πολ/λου 0,50 χιλ. και όλμων 81 χιλ.), Μηχανές ΥΑΜΑΗΑ TT-600R, Άρματα Μάχης LEO1A5 ενώ τα πτητικά μέσα περιελάμβαναν ΕΕ/Π (AH-64A και ΑΗ-64D) και Ε/Π UH-1H και NH-90.

22nd_meu_large_insignia

Η αμερικανική συμμετοχή περιελάμβανε συνολικά και τις 2 ημέρες 90 στελέχη Πεζοναυτών και 40 Αεροπορίας Στρατού ενώ τα πτητικά μέσα περιελάμβαναν, Ε/Π CH-53, V-22 OSPREY, ΕΕ/Π ΑΗ-1W και Ε/Π UH-1H.

Η 22η Εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών είναι μία από τις επτά ανάλογες μονάδες που βρίσκονται σήμερα σε υπηρεσία με το Αμερικανικό Σώμα Πεζοναυτών.

Η εκστρατευτική Μονάδα Πεζοναυτών είναι μια μεικτή τακτική δύναμη με δύναμη περί τις 2.200 στελέχη.

22meu-lf6f203-s

Εδρεύει στη στρατιωτική βάση του Lejeune στη Βόρεια Καρολίνα και βρίσκεται υπό τη διοίκηση της 2ης Εκστρατευτικής Δύναμης Πεζοναυτών.

Η 22η MEU έχει το προνόμιο να είναι η πλέον διακεκριμένη από τις μονάδες του είδους στους κόλπους του Σώματος των Αμερικάνων Πεζοναυτών.

Αποστολή της 22ης MEU, όπως και των άλλων αντίστοιχων μονάδων, είναι η παροχή εκ μέρους του Σώματος Πεζοναυτών μιας προωθημένης αμφίβιας δύναμης ικανής να δράσει σε όλο το φάσμα της μάχης καθώς και στα πλαίσια επιχειρήσεων εκτός πολέμου.

Η δομή της είναι η τυποποιημένη σε ανάλογες περιπτώσεις και αποτελείται από τέσσερα βασικά στοιχεία:

Το Στοιχείο Διοίκησης – Δρα σαν αρχηγείο της μονάδας και παρέχει ενιαία διοίκηση πάνω σε χερσαίες, αεροπορικές και δυνάμεις υποστήριξης  μάχης.

Το Στοιχείο Χερσαίες Μάχης – Χτισμένο γύρω από ένα τάγμα πεζικού πεζοναυτών το στοιχείο χερσαίας μάχης ενισχύεται με άρματα μάχης, πυροβολικό, αμφίβια οχήματα, μηχανικό και μέσα αναγνώρισης.

Είναι στην ουσία το αμερικανικό αντίστοιχο του Συγκροτήματος Αποβατικού Τάγματος (ΣΑΤ).

Το Αεροπορικό Στοιχείο Μάχης – Αποτελείται από μια σύνθετη μοίρα που συνδυάζει μέσα αεροπορικής μεταφοράς διαφόρων ειδών και ικανοτήτων, επιθετικά ελικόπτερα και μαχητικά αεροσκάφη, ομάδες αεράμυνας και όλα τα απαραίτητα μέσα επίγειας υποστήριξης.

Το Στοιχείο Λογιστικής Υποστήριξης – Παρέχει στην MEU στοχευμένη, ανάλογα με την αποστολή, λογιστική υποστήριξη, όπως υγειονομική υποστήριξη, μεταφορές, ανεφοδιασμό, συντήρηση υλικού και υπηρεσίες απόβασης. Η παρούσα σύνθεση  της 22ης MEU αποτελείται από τις ακόλουθες υπομονάδες:

-Στοιχείο Διοίκησης: Ο διοικητής της MEU και το επιτελείο του, που παρέχει διοίκηση και έλεγχο στα τρία συστατικά στοιχεία.

-Στοιχείο Χερσαίας Μάχης: το 1ο Τάγμα του 6ου Συντάγματος Πεζοναυτών (1/6)

-Στοιχείο Αεροπορικής Μάχης: Η 263 Μέση Μοίρα Πεζοναυτών κεκλιμένου στροφείου (VMM-263)

-Στοιχείο Λογιστικής Υποστήριξης: 22ο  Τάγμα Λογιστικής Υποστήριξης Πεζοναυτών (CLB-22)

Από την στιγμή της ίδρυσης της την 1η Δεκεμβρίου του 1982 σαν 22η Αμφίβια Μονάδα Πεζοναυτών,  η 22η MEU ενεπλάκη σε διάφορες στρατιωτικές επεμβάσεις των Η.Π.Α ανά την υφήλιο.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε την  απομάκρυνση της PLO από τον Λίβανο το 1982, την επέμβαση στην Γρενάδα, τη χρήση της σαν δύναμη διατήρησης της ειρήνης στον Λίβανο καθώς και την εμπλοκή της στις συγκρούσεις στην Αφρική, στην Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια.

Το 1986 η μονάδα έλαβε το χαρακτηρισμό ως “Ικανή για Ειδικές Επιχειρήσεις”(SOC).  Στις 5 Φεβρουαρίου ο τίτλος της άλλαξε αντικαθιστώντας το πρόθεμα «Αμφίβια» με εκείνο της «Εκστρατευτικής» αντανακλώντας τον μεταβαλλόμενο ρόλο των Πεζοναυτών στην εθνική και παγκόσμια ασφάλεια.

Όπως ήταν φυσικό, η μονάδα ενεπλάκη ενεργά στο πόλεμο κατά της τρομοκρατίας από το 2001 με αναπτύξεις σε όλα τα καυτά σημεία του πλανήτη.

Επίσης έχει διεξάγει συνεκπαιδεύσεις με συμμαχικές δυνάμεις ανάμεσα τους και ελληνικές.

Γενικά πρόκειται για μια μονάδα χαρακτηριζόμενη ως “επίλεκτη” με αποστολή την άμεση δράση όπου απαιτηθεί, εξασφαλίζοντας τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s