"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Η συμφωνία ΖΤΕ- Cosco καθιστά όχημα ισχυρής ανάπτυξης το λιμάνι του Πειραιά Υπέγραψαν την Τετάρτη επενδυτική συμφωνία παρουσία του Πρωθυπουργού


image17Την παρουσίαση του σχεδίου για τη δημιουργία ενός κόμβου εφοδιαστικής αλυσίδας, καθώς και κέντρου επισκευών πραγματοποίησαν την Τετάρτη, παρουσία του πρωθυπουργού κ Αντ. Σαμαρά οι εκπρόσωποι της κινεζικής τηλεπικοινωνιακής εταιρείας ΖΤΕ και της Cosco στον Πειραιά.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το λιμάνι του Πειραιά αποτελεί όχημα ισχυρής ανάπτυξης για την Ελλάδα και μπορεί να γίνει διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο. Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η χώρα ολοκληρώνει τις υποδομές της, οι οποίες μπορούν να φέρουν επενδύσεις και να τονώσουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Ο πρωθυπουργός χαιρέτισε την υπογραφή συμφωνίας μεταξύ των δύο κινεζικών κολοσσών και τόνισε ότι η συγκεκριμένη επένδυση θα δημιουργήσει 600 θέσεις εργασίας. Η επόμενη φάση σημείωσε ο κ. Σαμαράς περιλαμβάνει τη δημιουργία κατασκευαστικού κέντρου, ενώ ευχήθηκε αυτό να μετεξελιχθεί σε κέντρο συναρμολόγησης.  Μάλιστα ευχαρίστησε την ηγεσία της ΖΤΕ διότι ο λόγος του προέδρου ήταν «σπαθί όπως και ο δικός μας». Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι τέτοιες επενδύσεις συμβάλλουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της ανεργίας η οποία παραμένει πρώτο ζήτημα στην ατζέντα της κυβέρνησης.

Ο κινέζος πρέσβης κ.Τζου Σιαολί έκανε «επίθεση φιλίας» στην Ελλάδα σημειώνοντας ότι πρέπει να εξετασθούν ευρύτερες συνεργίες μεταξύ των δύο χωρών. Ο κ. Σιαολί σημείωσε ότι το λιμάνι του Πειραιά θα φέρει ευημερία στην Ελλάδα, η οποία, όπως είπε, έχει εξαιρετική γεωγραφική θέση, υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό και δυναμικούς τομείς στην οικονομία. Μάλιστα τόνισε ότι οι δύο οικονομίες είναι αλληλοσυμπληρωματικές και μπορούν από κοινού να αναπτύξουν αμοιβαία επωφελείς συνεργασίες.

«Εχω ένα όνειρο. Ονειρεύομαι τις Cosco, ZTE και HUAWEI να επεκτείνουν τις επενδύσεις τους στην Ελλάδα. Ένα άλλο όνειρο είναι ένα κινεζικό πολιτιστικό κέντρο στη χώρα σας.  Ένα τρίτο όνειρο είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα να γίνουν πιο ανοιχτά σε κινέζους φοιτητές», υπογράμμισε ο κ Σιαολί.

Ο κινέζος πρέσβης πρόσθεσε ότι το ίδιο μπορεί να συμβεί στον τουρισμό με εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες να επισκέπτονται την Ελλάδα, την αρχαιολογία όπου έλληνες και κινέζοι θα πραγματοποιούν από κοινού έρευνες, αλλά και στην αεροπορία με απευθείας συνδέσεις μεταξύ των μεγαλύτερων πόλεων των δύο χωρών. Μάλιστα ο κ. Σιαολί απήγγειλε  στα αγγλικά τους στίχους του τραγουδιού «Τα Παιδιά Του Πειραιά», σημειώνοντας ότι «δεν έχω βρει άλλο λιμάνι που να με τρελαίνει όσο ο Πειραιάς».

Στον Κινέζο πρέσβη απάντησε ο κ Σαμαράς σημειώνοντας ότι «το όνειρο του πρέσβη είναι και δικό μας όνειρο».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της ΖΤΕ κ. Τζου Τζαιφένκ, ο οποίος σημείωσε ότι το κέντρο της ΖΤΕ στον Πειραιά θα εξυπηρετεί αρχικά 13 χώρες της Ευρώπης και στη συνέχεια θα επεκταθεί σε άλλες επτά της ευρύτερης περιοχής.

Το σχέδιο εξειδίκευσε ο γενικός διευθυντής πωλήσεων της εταιρείας για τα Βαλκάνια κ. Γ. Αγγελής, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί μέρος του οράματος της εταιρείας και η χρήση του κέντρου της εταιρείας στον Πειραιά  θα αλλάξει το μοντέλο διανομής της εταιρείας στην Ευρώπη. Το επόμενο βήμα σημείωσε είναι η δημιουργία ενός κέντρου επισκευών στον Πειραιά το οποίο θα είναι το όγδοο της εταιρείας στην Ευρώπη. Η επένδυση της ΖΤΕ θα έχει πενταετή ορίζοντα ανάπτυξης. Οι εκπρόσωποι της ΖΤΕ και της Cosco υπέγραψαν παρουσία του πρωθυπουργού τη συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών.

Ο γενικός διευθυντής της PTC κάπτεν Φου Τσενγκιού δήλωσε ότι η επένδυση θα καταστήσει τον Πειραιά ακόμα μεγαλύτερη πύλη για το διεθνές εμπόριο και ευχαρίστησε την κυβέρνηση για τη βοήθειά της στην υλοποίηση της επένδυσης.

Αντιδράσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ

Σε ανακοίνωση του το Τμήμα Ναυτιλίας του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τα ερώτημα: «πού είναι οι εκατοντάδες θέσεις εργασίας που εξήγγειλε η κυβέρνηση, όταν πέρυσι πάλι, ο Πρωθυπουργός παραβρέθηκε στην υπογραφή αντίστοιχης συμφωνίας μεταξύ της COSCO και της Hewllet Packard; Τότε, μάλιστα, εγκαινίασε και τη σιδηροδρομική σύνδεση του λιμανιού,  η οποία μέχρι σήμερα, δεν έχει τεθεί σε κανονική λειτουργία».
Τόνισε επιπλέον ότι «για άλλη μια φορά ο κ. Σαμαράς, επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις της COSCO στον Πειραιά, στα πλαίσια της αγωνιώδους προσπάθειάς του, να ξαναζεστάνει την πλαστή εικόνα του success story».

Κατήγγειλε επίσης ότι «η κυβέρνηση, παίζοντας με την αγωνία των χιλιάδων ανέργων που η ίδια δημιούργησε με την πολιτική της, εξαγγέλλει ή «διαρρέει» κατά καιρούς, χιλιάδες θέσεις εργασίας στον Πειραιά από την επένδυση της COSCO,αποφεύγοντας την αλήθεια. Την αλήθεια που είναι, ότι εκατοντάδες σταθερές θέσεις αξιοπρεπώς αμειβόμενης εργασίας χάθηκαν και αντικαταστάθηκαν από κυμαινόμενο αριθμό θέσεων επισφαλούς απασχόλησης, σε συνθήκες γαλέρας». πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s