"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Εξομοίωση Mάχης Ο Παπανικολής στην Κύπρο-ΒΙΝΤΕΟ


turkishtarget1Από τις πρώτες φάσεις του Κυπριακού και μέχρι σήμερα, η αεροναυτική κάλυψη της Κύπρου προκαλεί προβληματισμό στην ελληνική ηγεσία, λόγω της εγγύτητας των τουρκικών ακτών που δίνει στρατηγικό πλεονέκτημα στην τουρκική αεροπορία. Με αυτό το δεδομένο, η αποστολή ελληνικών ναυτικών μονάδων προς την Κύπρο ήταν ανέκαθεν ριψοκίνδυνη απόφαση. Μια προφανής λύση στο πρόβλημα είναι η χρήση υποβρυχίων, καθώς οι δυνατότητες απόκρυψής τους ελαχιστοποιούν την αξία της αεροπορικής κυριαρχίας του αντιπάλου. Η πρωτοφανής μεγέθυνση του ελληνικού στόλου υποβρυχίων κατά τη δεκαετία του 1970, με την επένδυση σε 8 υπερσύγχρονα για την εποχή τους υποβρύχια τύπου 209, αντικατόπτριζε αυτό ακριβώς το σκεπτικό.

Η παραγγελία των υποβρυχίων 214 υποσχόταν την τελειοποίηση του σκεπτικού αυτού, καθώς η δυνατότητα αναερόβιας πρόωσης αυξάνει εκθετικά την επιβιωσιμότητά τους σε σύγκριση με παλαιότερους τύπους, ενώ οι αισθητήρες και τα οπλικά τους συστήματα τα καθιστούν φόβητρο για κάθε αντίπαλη ναυτική μονάδα. Μετά την απόφαση ολοκλήρωσης της ναυπήγησής τους υπό την ευθύνη του ΠΝ, η παράδοση του «Πιπίνου» (S121) αναμένεται σύμφωνα με  δημοσιογραφικές πληροφορίες εντός του 2014, ενώ στόχος είναι η παράδοση και των «Ματρώζου» (S122), «Κατσώνη» (S123) και «Ωκεανού» (S118) εντός του 2015. Αν όλα πάνε καλά, ως τα τέλη του 2015 η ναυτική ισορροπία στο Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο θα έχει ανατραπεί υπέρ του ΠΝ, που θα διαθέτει 5 υποβρύχια αναερόβιας πρόωσης έναντι κανενός τουρκικού.

Μια γεύση των δυνατοτήτων τους δίνει η λεπτομερής προσομοίωση που ακολουθεί…

Το υποθετικό σενάριο διαδραματίζεται τον Δεκαπενταύγουστο του 2014, ώρα 16:28, ημέρα Παρασκευή. Το υποβρύχιο S120 Παπανικολής καταφθάνει πρώτο στον τομέα περιπολίας που ορίζουν τα Reference Points 1-4, σύμφωνα με τα επιτελικά σχέδια που έχει καταστρώσει το ΠΝ. Το ακολουθούν κατά πόδας και τα υπόλοιπα υποβρύχια του στόλου τα οποία θα αναπτυχθούν στους αντίστοιχους τομείς ευθύνης τους, πλησίον της Μεγαλονήσου.

Το τελευταίο εικοσαήμερο οι συνομιλίες για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού ζητήματος έχουν τελματώσει, οι Τούρκοι κατηγορούν ανοιχτά την Κυπριακή κυβέρνηση για αυτό και οι απειλές περί διχοτόμησης του νησιού δίνουν και παίρνουν, εν μέσω αφόρητων διεθνών πιέσεων. Την ίδια ώρα η Τουρκία μοιάζει με ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί, καθώς οι πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας είναι καταιγιστικές -οι μνήμες του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 28ης Φεβρουαρίου 1997 ξαναξυπνούν. Σε μια ακόμη δραματικότερη εξέλιξη, από την Τρίτη το βράδυ η ΕΥΠ ενημέρωσε την κυβέρνηση πως έχει συλλέξει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες:

– μεταφορικά αεροσκάφη της 12ης Βάσης αερομεταφορών, πρόκειται εντός 72 ωρών να μετασταθμεύσουν κατάφορτα με Τούρκους καταδρομείς στα Άδανα,

– αποκαλύφθηκε η ύπαρξη σχεδίου με την ονομασία “Dalgakiran” (κυματοθραύστης), που αφορά σε συνδυασμένη επιχείρηση αποκλεισμού των θαλασσίων οδών προς τη Μεγαλόνησο από τις κύριες μονάδες επιφανείας του Τουρκικού ΠΝ.

Κατόπιν των ανωτέρω εξελίξεων τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο “Κύκλωψ”, με την αστραπιαία ανάπτυξη των ελληνικών υποβρυχίων στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Οι πληροφορίες της ΕΥΠ δεν θα μπορούσαν να αποδειχθούν περισσότερο ακριβείς: αργά το βράδυ της 15ης Αυγούστου, ο Τουρκικός στόλος ξεκίνησε την ανάπτυξή του, σύμφωνα με τις επιταγές του σχεδίου “Dalgakiran”, 100 ναυτικά μίλια δυτικά της Κύπρου. Στη μία τα ξημερώματα ακριβώς, τουρκικά μεταφορικά αεροσκάφη άρχισαν να προσγειώνονται στο αεροδρόμιο της Τύμπου, μεταφέροντας Τούρκους καταδρομείς, ενόσω μαχητικά αεροσκάφη F-16 αχρήστευαν, με χειρουργικά χτυπήματα, το κυπριακό σύστημα αεράμυνας και βομβάρδιζαν επιλεγμένες στρατιωτικές εγκαταστάσεις. Ο Αττίλας 3, ύπουλος και θρασύς όπως και τα αδέρφια του, είχε μόλις ξεσπάσει.

Στη 1:20 τα ξημερώματα, τα υποβρύχια του σχεδίου “Κύκλωψ”, λαμβάνουν σαφείς διαταγές βύθισης οποιουδήποτε σκάφους φέρει τουρκική σημαία, με προτεραιότητα τις κύριες πολεμικές μονάδες του Τουρκικού στόλου. Λιγότερο από μια ώρα αργότερα, το υποβρύχιο S120 Παπανικολής, περιπολώντας 80 μίλια δυτικά της Κύπρου, έχει στόχο: είναι η φρεγάτα F-240 Yavuz. Παρακολουθήστε τη συνέχεια, στο βίντεο που ακολουθεί…

* Το παραπάνω φανταστικό σενάριο (το οποίο στηρίζεται σε πραγματικά κοινωνικοπολιτικά δεδομένα) βασίστηκε στον εξαιρετικό εξομοιωτή πολέμου Command MANO, σε διαμόρφωση απόλυτου ρεαλισμού σκαφών, όπλων και αισθητήρων και απεικόνιση οθόνης CMS. Εξίσου ρεαλιστικά υπολογίζονται οι καιρικές συνθήκες, το τερέν, τα θερμικά στρώματα, οι ζώνες σύγκλισης, το βαθύ κανάλι του ήχου, καθώς και παράγοντες όπως η αλατότητα και θερμοκρασία του νερού κ.α. O εν λόγω εξομοιωτής με την τεράστια βάση δεδομένων του, επιτρέπει τη δημιουργία πιθανών πολεμικών σεναρίων σε κάθε γωνιά της γης προς εκτίμηση της  πηγηαποτελεσματικότητας όπλων και τακτικών.

  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s