"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ «2014»: Επίδειξη ισχύος από την Εφεδρεία! (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)


ΑΑΑ_ΠΑΥΛΟΣ+ΜΕΛΑΣ+ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ+1

Ο «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ» 2014 αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της εφεδρείας. Για πρώτη φορά η συμμετοχή των Ελλήνων εφέδρων ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Εκατοντάδες έφεδροι από κάθε γωνιά της Ελλάδας, από όλα τα σωματεία εφέδρων αντώμασαν στην ακριτική Σταυρούπολη της Ξάνθης προκειμένου να εκπαιδευτούν ρεαλιστικά ώστε όταν τους χρειαστεί η πατρίδα να είναι έτοιμοι.

Βασικά η πίεση του διαθέσιμου χρόνου δεν επέτρεψε να επισκεφθούμε πολλά ΣΤΕΚ του ημερήσιου σκέλους της 5ης Απριλίου, ήταν όμως εμφανής η προσπάθεια της οργανωτικής επιτροπής να καλύψει όσο το δυνατόν περισσότερα αντικείμενα στρατιωτικής εκπαίδευσης, τα οποία θα πρέπει να γίνονται κτήμα όλων κατά τη θητεία τους και να μην διδάσκονται «κατόπιν εορτής» ή να θεωρούνται αποκλειστικά ως αντικείμενα Ειδικών Δυνάμεων.

Το επίπεδο ήταν οφθαλμοφανώς υψηλό, με καλή διαχείριση χρόνου δεδομένων και των συνθηκών, συμπεριλαμβανομένου και του αριθμού των ασκουμένων, και συνεχή παρακολούθηση της θέσεως των ομάδων ανά πάσα στιγμή, με τις επικοινωνίες να έχουν κρίσιμο ρόλο.

Οι υπεύθυνοι των ΣΤΕΚ που επισκεφθήκαμε εκτός από αξιολογητές των συμμετεχουσών ομάδων ήταν ταυτόχρονα και εκπαιδευτές, επισημαίνοντας στους συμμετέχοντες τρόπους για να βελτιώσουν την επίδοσή τους στα εκάστοτε αντικείμενα. Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε η μέριμνα για την αποφυγή άσκοπης φθοράς κάποιων μη στρατιωτικών προδιαγραφών υλικών που αναγκαστικά έφεραν οι ασκούμενοι, κυρίως κατά τη διάβαση υδάτινου κωλύματος.

Σημειώνεται εδώ ότι οι ίδιοι οι ασκούμενοι διδασκόμενοι από την εμπειρία παλαιότερων τέτοιων διοργανώσεων είχαν αναβαθμίσει τόσο την προετοιμασία τους όσο και τα υλικά που επέλεξαν να φέρουν, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην επίτευξη του σκοπού της διοργάνωσης.

Η συσσωρευμένη εμπειρία των διοργανωτών από προηγούμενους «Μακεδονομάχους» καθώς και από τη συμμετοχή σε αντίστοιχες ασκήσεις του εξωτερικού (Ονήσιλος, Grenadier, Cambrian Patrol, κλπ) οπωσδήποτε βοήθησε στην επίτευξη ακόμα υψηλότερου επιπέδου για τον φετινό ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟ.

Παράλληλα, και οι ίδιοι οι ασκούμενοι έδειχναν πρόθυμοι να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες που ανέκυπταν, να αγωνιστούν δίνοντας τον καλύτερό τους εαυτό και φυσικά να εκπαιδευτούν εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους επί διαφόρων αντικειμένων.

Η συμμετοχή μελών από πολλά σωματεία, μέλη και μη της ΠΟΕΕΦΕΔ τόσο στο οργανωτικό όσο και στο αγωνιστικό σκέλος, μόνον ως θετική μπορεί να θεωρηθεί, επιβεβαιώνοντας για μια ακόμα φορά στην πράξη το ρητό «Ισχύς εν τη ενώσει».

Η άσκηση/ αγώνας παρέμενε σε εξέλιξη όταν αποχωρήσαμε, αλλά δεν χωρεί αμφιβολία ότι μέχρι την ολοκλήρωσή της θα ήταν μια αξέχαστη και πολύτιμη εμπειρία για όλους. Oι παρατηρήσεις μας συνοψίζονται σε τέσσερις άξονες:

  1. Οι έφεδροι που συμμετείχαν ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Συμπολίτες μας, οι περισσότεροι οικογενειάρχες, άλλοι άνεργοι δάπηνησαν χρήματα και ήρθαν από κάθε γωνιά της πατρίδας μας. Αυτό δείχνει ότι το ενδιαφέρον του μέσου Έλληνα σταδιακά (αργά μεν) αλλά αλλάζει και πλέον γίνεται ενεργός πολίτης. Κάθε χρόνο οι συμμετοχές αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Μέχρι και από την Κύπρο είχαμε ομάδες.

  2. Το γνωστικό επίπεδο αυξάνεται. Πλέον εν συγκρίσει με πέρσι όλες οι ομάδες ανταπροκρίθηκαν με πολύ καλό βαθμό σε βασικά αντικείμενα μαχητή.

  3. Επίσης, όλα τα σωματεία ήταν εκεί, χωρίς διχόνοιες χωρίς έχθρες και εγωισμούς. Και αυτό δείχνει πολλά…

  4. Η άσκηση είχε ρεαλιστικά αντικείμενα. Τεχνικά αντικείμενα χρήσιμα για τον απλό στρατιώτη αλλά και για τον ηγήτορα. Το πρόγραμμα της ασκήσεως ήταν τέτοιο που εκτός από πολύ καλή φυσική κατάσταση προϋπόθετε και γνωστικό υπόβαθρο. Ο «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ» προϋπόθετε προετοιμασία και φέτος όλες οι ομάδες ήρθαν έτοιμες και ως εκ τούτου ο ανταγωνισμός ήταν πολύ μεγάλος.

Σε γενικές γραμμές αξίζουν πρωτίστως θερμά συγχαρητήρια στην οργανωτική και ακολούθως στους ασκούμενους οι οποίοι έστειλαν τα δικά τους μηνύματα. Η άσκηση ήταν μια νότα αισιοδοξία στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε. Είναι καθήκον όλων μας να είμαστε ενεργοί πολίτες και να φροντίζουμε για την πατρίδα μας.

mak11 mak12 mak10 mak9 mak8 mak7 mak6 mak5 mak4 mak3 mak2 mak1 mak

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s