"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

47 χρόνια από το στρατιωτικό κίνημα του 1967: «Πραξικόπημα» ή «Επανάσταση»; (vid)


GeorgiosPapadopoulosL

Σαν σήμερα πριν από 47 χρόνια, η κυβέρνηση της Εθνικής Ριζοσπαστικής Ένωσης (ΕΡΕ) με πρωθυπουργό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο ανατρέπεται από της Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, με επικεφαλής μια ομάδα στρατιωτικών υπό την καθοδήγηση τριών εν ενεργεία αξιωματικών, του διοικητή του Κέντρου Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων Στυλιανού Παττακού και των συνταγματαρχών Πυροβολικού Γεώργιου Παπαδόπουλου και Νικόλαου Μακαρέζου που τότε υπηρετούσαν στην Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), μετέπειτα Εθνική Πληροφοριών (ΕΥΠ).

 

Αναμφισβήτος ηγέτης του κινήματος ήταν ο ήρωας του ελληνοϊταλικού πολέμου και του εμφυλίου (από τις τάξεις του Ελληνικού Στρατού) Γ.Παπαδόπουλος

 

Οι κινηματίες αξιωματικοί του ελληνικού Στρατού βασίστηκαν στο επιτελικό σχέδιο «Προμηθέας» που αναφέρεται στην επέμβαση των Ενόπλων Δυνάμεων σε περίπτωση εσωτερικού κίνδυνου για την ασφάλεια της χώρας.

 

Το κίνημα (ή «πραξικόπημα» ή «επανάσταση») ήταν αποκλειστικά ελληνικό δεν είχε καμία απολύτως ανάμειξη το ΝΑΤΟ το δε, σχέδιο «Προμηθέας» είχε συνταχθεί την δεκαετία του 1950 από την κυβέρνηση Καραμανλή.

 

Επίσης καμιά απολύτως εμπλοκή στην στρατιωτική ενέργεια της 21ης Απριλίου 1967 δεν είχε η τότε αμερικανική κυβέρνηση του προέδρου Λίντον Τζόνσον ενώ οι Αμερικανοί δεν γνώριζαν καν ποιοι είναι οι επικεφαλείς της συγκεκριμένης ενέργειας, γιατί περίμεναν πιθανή ανάλογη κίνηση από στρατηγούς με την έγκριση του τότε βασιλέα Κωνσταντίνου Β’.

 

Σε ότι αφορά τον τότε βασιλέα, είναι γεγονός ότι επίσης δεν είχε καμία απολύτως συμμετοχή στην ενέργεια αυτή, αφού αναγκάστηκε κάτω από την απώλεια ελέγχου του στρατεύματος και την αποφυγή άσκοπης αιματοχυσίας, να αποδεχτεί με μεγάλη δυσφορία το στρατιωτικό αυτό κίνημα, ορκίζοντας τους ως κυβέρνηση, με στόχο να κερδίσει χρόνο για την ανατροπή τους.

 

Μια ενέργεια ανατροπής, που όπως αναφέρει ο ίδιος ο Κωνσταντίνος σε πρόσφατη συνέντευξη του στον διευθυντή του περιοδικού «Νέα Πολιτική» Μελέτη Μελετόπουλο στο τεύχος Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2014, είχε αποφασίσει να την πραγματοποιήσει από τα πρώτα λεπτά που εκδηλώθηκε το κίνημα της 21ης Απριλίου.

 

Έτσι την 13η Δεκεμβρίου 1967, κινήθηκε για να ανατρέψει την στρατιωτική κυβέρνηση (με πρωθυπουργό τον τότε πρόεδρο του Αρείου Πάγου Κ.Κόλλια), αλλά απέτυχε όχι τόσο λόγω κάποιων λανθασμένων ενεργειών, αλλά κυρίως γιατί δεν είχε την στήριξη που ανέμενε από τον λαό και τους αξιωματικούς του Στρατού Ξηράς σε στρατιωτικές μονάδες Μακεδονίας και Θράκης.

 

Βασική ευθύνη για την εκδήλωση του κινήματος της της 21ης Απριλίου 1967 ήταν η απόλυτη πολιτική παρακμή της χώρας που ξεκίνησε με τον «ανένδοτο» του Γεωργίου Παπανδρέου κατά της κυβέρνησης της ΕΡΕ, η φυγή του πρώην πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή στο Παρίσι, τα Ιουλιανά, η «αποστασία» κατά την Ενωση Κέντρου, η υπόθεση ΑΣΠΙΔΑ κλπ κλπ.

 

Την απόλυτα διαλυτική κατάσταση, από την οποία επωφελήθηκε η Τουρκία στην Κύπρο, προσπάθησε να την εκμεταλλευτεί το κόμμα της Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς (ΕΔΑ), που ουσιαστικά αποτελούσε το προκάλυμμα του ΚΚΕ, με την ενεργό συμμετοχή στελεχών και οπαδών του μαζί με εκείνους της Ένωσης Κέντρου, στις οχλοκρατικές διαδηλώσεις.

 

Η στρατιωτική κυβέρνηση που προέκυψε από το κίνημα της 21ης Απριλίου παρέμεινε στην εξουσία ως προς το στρατιωτικό του σκέλος, μέχρι τον Οκτώβριο του 1973 αδιατάρακτα και με σαφή λαϊκή αποδοχή ή ανοχή (όπως φαίνεται και στο βίντεο από τις παλλαϊκές και ενθουσιώδεις συγκεντρώσεις στις ομιλίες του Γ.Παπαδόπουλου) όταν η πετρελαϊκή κρίση (από τα 3 δολάρια το βαρέλι ο ΟΠΕΚ ανέβασε την τιμή του πετρελαίου μέσα σε μία νύκτα στα 14 δολ.!) προκάλεσε τους πρώτους ισχυρούς τριγμούς στην ελληνική οικονομία και άρχισαν να καταγράφονται αντιδράσεις.

 

Οπότε ξεκίνησε μια διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στους πολιτικούς με την διενέργεια εκλογών και τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μαρκεζίνη η οποία διακόπηκε ένα μήνα μετά από τα γεγονότα του Πολυτεχνείου και το αντικίνημα Ιωαννίδη κι ενώ είχε προηγηθεί η άρνηση του Γ.Παπαδόπουλου να επιτρέψει την μεταστάθμευση αμερικανικών αεροσκαφών στην Κρήτη προς ενίσχυση του Ισραήλ που παραλίγο να ηττηθεί στον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ από την αραβική συμμαχία.

 

Μία εβδομάδα μετά το Πολυτεχνείο, ολοκλήρωσε μετά από 6,5 χρόνια τον κύκλο του το κίνημα της 21ης Απριλίου 1967 από τον ταξίαρχο Δ.Ιωαννίδη που κατάφερε να εγκαθιδρύσει μια «κυβέρνηση» ολίγων μηνών με τις ευλογίες των ΗΠΑ και να οδηγήσει την χώρα στην τραγωδία της Κύπρου…

 

 

 

 

πηγη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s