"Greek National Pride" blog / Αμυντική βιομηχανία.

Oι πρώτοι έλεγχοι των υποβρυχίων – τα πρώτα προβλήματα


Skaramagas_2Προσωπικό εμπειρογνωμόνων θα καταγράψει την ακριβή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα 4 υποβρύχια που είναι υπό παραλαβή από το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ), για να σχεδιαστούν οι περαιτέρω ενέργειες για τις απαραίτητες εργασίες. Πρόκειται για τον δεύτερο έλεγχο εκ μέρους του ΠΝ μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σε όλα τα υποβρύχια θα ελεγχθούν από προσωπικό του ΠΝ τα μηχανήματα που είναι εγκατεστημένα σε αυτά, για να διαπιστωθεί η λειτουργική κατάσταση, αλλά και για να εντοπιστούν κακώσεις ή φθορές που προέκυψαν λόγω της μη συντήρησεώς τους. Υπενθυμίζεται ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα, το ΠΝ δεν είχε πρόσβαση στα υποβρύχια για να διαπιστώσει το καθεστώς συντηρήσεώς τους.

Το θέμα των συσσωρευτών είναι μόνο ένα κρίσιμο θέμα, όπως έχουν τεθεί νωρίτερα σε λειτουργία και ο λειτουργικός χρόνος τους μετρά από την πρώτη τους φόρτιση. Το κόστος αντικατάστασής τους με νέους συσσωρευτές είναι μια πολύ ακριβή υπόθεση. Ένα ακόμη κρίσμο θέμα είναι το υποβρύχιο «Ωκεανός» – η μετασκευή αυτού: Το υποβρύχιο είναι «τίγκα» με ηλεκτρονικά σε σημείο που αμφισβητείται η ασφαλής πλεύση του.

Το ελληνικό δημόσιο ανέθεσε νωρίτερα στο ΠΝ την ολοκλήρωση των απαραίτητων εργασιών και δοκιμών στα υποβρύχια «Πιπίνος», «Ματρώζος», «Κατσώνης» και «Ωκεανός» που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των Ελληνικών Ναυπηγείων ΑΕ (ΕΝΑΕ), για την πιστοποίηση και την επιχειρησιακή ένταξη τους στο ΠΝ, στο πλαίσιο του δικαιώματος νομής και κατοχής τους. Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα από το υπουργείο Άμυνας, οι εργασίες αυτές θα κοστίσουν τουλάχιστον 75 εκατομμύρια ευρώ.

Στην πραγματικότητα, το ποσό αυτό είναι τουλάχιστον 200 εκατομμύρια ευρώ, όπως επισημάνθηκε σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις από το fox2magazine. Μόνο οι τεχνικές επιτροπές του γερμανικού ναυπηγείου της HDW αναμένεται να κοστίσουν τουλάχιστον 80 εκατομμύρια ευρώ, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο των ανασφάλιστων υποβρυχίων κοστίζει επίσης 20 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κόστος έχουν βέβαια και οι εργαζόμενοι, αλλά και οι ίδιες οι υποδομές.

Ποιός θα πληρώσει αυτά τα 200 εκατομμύρια ευρώ;

Αρχές Μαρτίου, το υπουργείο Άμυνας είχε καταθέσει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων κατά των ΕΝΑΕ, όπως μετά τον έλεγχο που προηγήθηκε διαπιστώθηκε ότι τα υποβρύχια κινδυνέουν από ζημιές λόγω έλλειψης συντήρησης. Το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αποφάνθηκε υπέρ του ελληνικού δημοσίου.

Η συγκεκριμένη απόφαση υποχρεώνει τα ΕΝΑΕ να διασφαλίσουν τη συντήρηση και την ασφάλιση των υποβρυχίων που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις των Ναυπηγείου. Σε περίπτωση που η ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ δεν συμμορφωθεί με την απόφαση, απειλείται με πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ ανά εβδομάδα παράβασης.

O Ισκαντάρ Σάφα, η ιδιοκτησία των ΕΝΑΕ, έχει προσφύγει στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο, διεκδικώντας από το ελληνικό δημόσιο ποσό άνω του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Η απόφαση εκκρεμεί. Παρατηρητές αναμένουν να κερδίσει την προσφυγή, αν και το ποσό που θα του επιδικασθεί θα είναι αρκετά χαμηλότερο.

Υπεθυμίζεται ότι τα τέσσερα νεόδμητα υποβρύχια, συν της μίας μετασκευής, έχουν κοστίσει ήδη πάνω από 2.500.000.000 ευρώ στον φορολογούμενο πολίτη της Ελλάδας. Στα 14 χρόνια που το συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα είναι σε εξέλιξη, έχει παραδοθεί μόλις ένα υποβρύχιο – «Παπανικολής». Αυτό ναυπηγήθηκε στο Κίελο της Γερμανίας.πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s