"Greek National Pride" blog / Εξοπλισμοί

ΠΑ, F-16, το όραμα του εκσυγχρονισμού… από Δευτέρα


ELLINIKAF16Όπως έχουμε αναφέρει και άλλες φορές, το θέμα του εκσυγχρονισμού των Fighting Falcon, που αποτελούν και τον κορμό της δύναμης μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας είναι το ορόσημο που έχουμε να προσβλέπουμε τα επόμενα χρόνια για την ενίσχυση της δύναμής της έναντι της τουρκικής απειλής, που δεν ΘΑ κλιμακωθεί, καθώς αυτό έχει ήδη γίνει με τον εκσυγχρονισμό των Block 40 και Block 50 αεροσκαφών της THK, της προσθήκης των 30 Block 50+ Advanced αλλά και την ολοκλήρωση του προγράμματος Peace Eagle.

Ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16 υφίσταται πάντα σαν διαχρονική απαίτηση (από τότε που κάναμε τις πρώτες σχετικές παρουσιάσεις προτάσεων) από την εποχή του τελευταίου ΕΜΠΑΕ αλλά όπως και όλα τα άλλα μεγάλα εξοπλιστικά προγράμματα βρίσκεται σε «χειμερία νάρκη». Το πότε θα επανέλθει σε ενεργό κατάσταση είναι σήμερα σε μεγάλο βαθμό απροσδιόριστο καθώς εξαρτάται απολύτως από τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. Παρόλα αυτά όμως μια χαλαρή διαδικασία συνεχιζόταν τα τελευταία χρόνια, καθώς, όπως είναι γνωστό το κεφάλαιο «εκσυγχρονισμός F-16» διεθνώς έχει πολύ μεγάλη κινητικότητα σε μια αγορά που διευρύνεται ραγδαία. Έτσι οι εμπλεκόμενες εταιρίες όχι μόνο «κρατούσαν επαφή» με την ελληνική πλευρά (παρά το γεγονός ότι δεν ήλπιζαν σε κάποιο άμεσο πρόγραμμα) αλλά και την ενημέρωναν συχνά – πυκνά για τις εξελίξεις. Από την πλευρά της η ΠΑ παρακολουθούσε τις τελευταίες με την τροπή που είχαν, ειδικά τους τελευταίους μήνες και επικαιροποιούσε και τις ανάγκες της. Πριν από μερικές εβδομάδες, η διαδικασία πήρε μια άλλη διάσταση με την έκδοση από την ΓΔΑΕΕ ενός ΑΡΧΙΚΟΥ αιτήματος για πληροφόρηση προσκαλώντας όλες τις ενδιαφερόμενες εταιρίες να την ενημερώσουν για το θέμα. Υπογραμμίζουμε ότι το αίτημα είναι εξαιρετικά γενικό, περισσότερο στη γραμμή «πέστε μας τι διαθέτετε» παρά σε πλαίσιο «αυτές είναι οι ανάγκες μας και υποβάλετε προτάσεις» (και για τον φόβο των… ιουδαίων σε ύποπτους πολιτικά καιρούς για να μην υπάρξει η συνήθης εκμετάλλευση ότι… ξεκίνησαν πάλι οι μίζες).

Οι ενημερώσεις αυτές μάλιστα είναι προγραμματισμένες για την άλλη εβδομάδα, όπου προσέρχονται όλοι οι «συνήθεις ύποπτοι» (βλέπε παρουσίαση «Εκσυγχρονισμός Μαχητικών, Γνωστές καταστάσεις, νέα δεδομένα» Π&Δ τεύχος 330) Lockheed Martin, ΒΑΕ Systems, Boeing, αλλά πιθανότατα και άλλες ενδιαφερόμενες εταιρίες όπως από το Ισραήλ.

Πριν όμως αρχίσουν να… παίρνουν τα μυαλά αέρα, να σημειώσουμε ότι η διαδικασία δεν θα μπορούσε παρά (πολύ) τυπικά να θεωρηθεί «έναρξη προγράμματος εκσυγχρονισμού» καθώς αυτή τη στιγμή ισχύει πάντα το δόγμα… «αξιοποιούμε τα υπάρχοντα μέσα και συστήματα». Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, η διαδικασία εντάσσεται στα πλαίσια σύνταξης ενός εξοπλιστικού προγράμματος που θα είναι έτοιμο στο τέλος του χρόνου και θα αποτελέσει τη βάση για «επιστροφή στις αγορές» κάποια στιγμή και με καλές προϋποθέσεις το 2018 και μετά.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s