"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Ο Έρογλου ‘φτιάχνει’ προφίλ στον Νίκο Αναστασιάδη!


EROGLOY

Απαισιόδοξος για την επίτευξη τελικής συμφωνίας που θα οδηγήσει στην ενοποίηση της Κύπρου, εμφανίστηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, επιρρίπτοντας, φυσικά, την ευθύνη στην ελληνική πλευρά, ενώ υποστηρίζει ότι ο πρόεδρος της Κύπρου καμία σχέση δεν έχει με τον… εαυτό του το 2004 επί «Σχεδίου Ανάν»…

Ο Έρογλου μίλησε για ένταση κατά τη διάρκεια των τελευταίων του συνομιλιών με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, γιατί «οι Ελληνοκύπριοι δεν δείχνουν συμφιλιωτική διάθεση», όπως είπε σε Τούρκους δημοσιογράφους. Ο ίδιος πάντως δήλωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι δεν βιάζονται για την επίτευξη λύσης.

Δήλωσε επίσης ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έθεσε προς συζήτηση «απαράδεκτες απαιτήσεις», αναφερόμενος προφανώς στην άρνηση της ελληνικής πλευράς να αποδεχτεί το αίσχος της εκ περιτροπής προεδρίας, ενώ υπερήφανα διακήρυξε ότι ύψωσε τη φωνή στον Κύπριο πρόεδρο.

«Ο Αναστασιάδης άφησε πίσω του τη θετική οπτική του για την επίλυση του Κυπριακού, που είχε όταν εξελέγη το 2013», είπε ο Έρογλου και κατέληξε λέγοντας ότι οι Ελληνοκύπριοι ζητούν περισσότερα από όσα προέβλεπε το σχέδιο Ανάν.

Ο Έρογλου επίσης αποκάλυψε, ότι παρουσία του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζον Μπάιντεν, υπήρξε συμφωνία τεσσάρων σημείων, που όμως δεν έγινε γνωστή μετά από παρέμβαση του Ελληνοκυπρίου διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Επανέλαβε επίσης τα σημεία που η τουρκοκυπριακή πλευρά θεωρεί ως εκ των ων ουκ άνευ, δηλαδή πολιτική ισότητα, ανταλλαγή πληθυσμών, όσο πιο περιορισμένα μπορεί να συμβεί, απαγόρευση ύπαρξης ελληνικού καντονιού στην «τουρκική πλευρά» του νησιού και διαπραγμάτευση των συνόρων των δύο «κρατών», κατά το τελικό στάδιο της συμφωνίας.

Και μόνο από τα λεγόμενα αυτά του Έρογλου, καταλαβαίνει κανείς ότι αυτό που συζητείται προσεγγίζει το διπλωματικό έκτρωμα που δεν θα μπορέσει να λειτουργήσει πρακτικά και θα οδηγήσει την Κύπρο σε νέες περιπέτειες.

Επανέλαβε επίσης, ότι δεν συζητήθηκε το θέμα των Βαρωσίων. «Οι Ελληνοκύπριοι λένε ότι θα μας εμπιστευτούν μόνο αν τους δώσουμε τα Βαρώσια. Όμως δεν έχουν τίποτα να απαντήσουν όταν τους ρωτώ, πως εγώ μπορώ να τους εμπιστευτώ».

«Πριν από την επίσκεψη Μπάιντεν», είπε ο Έρογλου, «ο Αμερικανός πρέσβης στην Κύπρο, Τζον Κένινγκ, με επισκέφτηκε ως και δέκα φορές για αν μου πει για τα Βαρώσια. Δεν είπα όχι, αλλά απαίτησα ανταλλάγματα. Όταν όμως ο πρέσβης μετέφερε τις απαιτήσεις μας στους Ελληνοκύπριους, έλαβε αρνητική απάντηση».

Ο Έρογλου στάθηκε ιδιαίτερα στην οικονομική κρίση που έχει πλήξει την Κύπρο, χαρακτηρίζοντας την κρίση ως σημαντικό παράγοντα για την ενοποίηση του νησιού. Επίσης, ιδιαίτερα σημαντική ήταν η αποστροφή του λόγου του που αφορά την ενέργεια.

«Οι Ελληνοκύπριοι σχεδιάζουν να υγροποιούν το φυσικό αέριο και να το πουλούν, με τη βοήθεια του Ισραήλ, στη διεθνή αγορά. Το κόστος των εγκαταστάσεων υγροποίησης είναι 10 δισ. δολάρια. Οι Τούρκοι επίσης έχουν δικαιώματα επί του φυσικού αερίου και ο Αναστασιάδης έχει συμφωνήσει επ’ αυτού», είπε, εμπλέκοντας ανοικτά, για πρώτη φορά ίσως, και το Ισραήλ. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s