"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ


0004_630slbordΜε απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι ασκήσεις «Καταιγίς ’14» και «Αετός ’14»
Σχεδόν με το σύνολο του Στόλου και της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, περισσότερα από 70 πλοία και άλλα τόσα αεροσκάφη, διάφορων τύπων, που συμμετείχαν στη μεγάλη άσκηση του Στόλου με την επωνυμία «Καταιγίς 14» «απάντησε» η Αθήνα στις πρωτοφανείς τουρκικές προκλήσεις των δυο περασμένων εβδομάδων στο Αιγαίο.

Ταυτόχρονα με την προαναφερθείσα άσκηση πραγματοποιήθηκε και η άσκηση «Αετός ’14»της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ συμμετείχαν επίσης Ειδικές Δυνάμεις και άλλες μονάδες του Στρατού Ξηράς, καθώς και μονάδες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, υπό το πρίσμα της διακλαδικότητας που εφαρμόζει το ΓΕΕΘΑ, εντάσσοντας το Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. σε ορισμένα από τα επιχειρησιακά του σχέδια.

Στρατιωτικές πήγες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ρωτήθηκαν από τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» δεν συμφωνούσαν με τη χρησιμοποίηση της λέξεως «απάντηση» από την ελληνική πλευρά, υποστηρίζοντας ότι οι ασκήσεις αυτές ήταν σχεδιασμένες και προγραμματισμένες από καιρό και ότι χρονικώς απλώς «συνέπεσαν» με τις σοβαρές προκλήσεις που σημειώθηκαν και προκάλεσαν αίσθηση με τη θρασύτητά τους. Τυπικώς, βεβαίως, η ελληνική πλευρά έχει δίκιο, καθώς τέτοιου μεγέθους και επιπέδου ασκήσεις δεν προγραμματίζονται από τη μία μέρα στην άλλη. Ωστόσο, ο αριθμός των μονάδων του Στόλου και της Π.Α., αλλά και η ποικιλία και η ευρηματικότητα των σεναρίων και των τακτικών που εφαρμόστηκαν από τις ελληνικές δυνάμεις ασφαλώς αποτελούν όχι έμμεση, αλλά άμεση ελληνική «απάντηση» στην προκλητικότητα της Άγκυρας. Σύμφωνα με ναυτική πηγή, «οι αντικειμενικοί σκοποί της ασκήσεως είναι η διατήρηση, η προαγωγή και η βελτίωση του επιπέδου της επιχειρησιακής εκπαίδευσης των συμμετεχόντων, η διατήρηση ενιαίου πνεύματος, καθώς και η μεγιστοποίηση της συνεργασίας με τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων».

«ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΕΣ».Παράλληλα, για πρώτη φορά δόθηκε η ευκαιρία για «δοκιμή ειδικών σχεδίων και για εφαρμογή πειραματικών και καινοτόμων τακτικών», όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, χωρίς όμως να υπεισέρχονται -τουλάχιστον στην παρούσα φάση- σε περισσότερες «λεπτομέρειες». Η ενεργοποίηση χερσαίων στρατηγείων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στη διάρκεια της ασκήσεως (που κατά βάση ήταν άσκηση του Αρχηγείου Στόλου και ο αρχηγός του, αντιναύαρχος Παναγιώτης Λίτσας, ΠΝ, είχε το γενικό πρόσταγμα) είναι μία από τις «καινοτομίες» που μας έγινε γνωστή. Από την πλευρά της Πολεμικής Αεροπορίας, και πιο συγκεκριμένα του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας, υλοποιήθηκαν σενάρια, αρκετά από τα οποία ήταν «δύσκολα και απαιτητικά», που διεξήχθησαν νύχτα και με τη χρήση «έξυπνων» οπλών από μέρους της, ενώ από τον Στρατό Ξηράς χρησιμοποιήθηκε η επίλεκτη Ζ’ Μοίρα Αμφίβιων Καταδρομών, υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του Στόλου.

ΣΤΟ NATO.Ενώ όλα αυτά συνέβαιναν στο Αιγαίο, σε διπλωματικό επίπεδο, στις Βρυξέλλες και στο NATO, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη Σύνοδο των ομολόγων του της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη και την Τετάρτη, συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογο του, τον οποίο και έθεσε προ των ευθυνών του αναφορικά με τις τελευταίες σοβαρές προκλήσεις της Άγκυρας στο Αιγαίο, προσκομίζοντας του όλα τα απαραίτητα στατιστικά στοιχεία. Με τον τρόπο αυτό εκφράστηκε και στο ανώτατο δυνατό επίπεδο η εντονότατη δυσφορία της Αθήνας για τα συμβαίνοντα στο Αιγαίο, που δεν «συνάδουν» ούτε με τις υπάρχουσες συμφωνίες ούτε και με τα Μέτρα Οικοδομήσεως Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ), που υλοποιούνται από τις δύο χώρες. Ο τουρισμός, βεβαίως, και στις δυο πλευρές του Αιγαίου σημαίνει πάρα πολλά την περίοδο αυτή, καθώς μόλις μπήκε το καλοκαίρι και για το επόμενο πεντάμηνο θα δουλεύει με φουλ ρυθμούς. Επομένως, σκέφτηκε ο Έλληνας υπουργός, δεν είναι εποχή τώρα κάποιοι να επιδίδονται σε «ταρζανιές» για τους δικούς τους εσωτερικούς λόγους και τις συνέπειες να τις υφίσταται η οικονομία, εκτός και αν προκύψει τυχαίως -ο μη γένοιτο- κάτι χειρότερο.

Η «προειδοποίηση» του αρχηγού ΓΕΝ Ευάγγελου Αποστολάκη

Ο αρχηγός ΓΕΝ, αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ, έγκαιρα και σε ανύποπτο χρόνο, στις 19 Μαΐου, στην ομιλία του κατά την τελετή που έγινε για την επέτειο του κινήματος του Ναυτικού στο αντιτορπιλικό «Βέλος», προειδοποίησε ότι το Π.Ν., παρά τη δυσμενή οικονομική κατάσταση της χώρας και τους «σφικτούς» προϋπολογισμούς, ετοιμάζεται «διά παν ενδεχόμενο». Τότε -ελάχιστοι- πέραν των παρευρισκομένων στην τελετή, πρόσεξαν τα λόγια του αρχηγού, θυμίζουμε τι τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Α/ ΓΕΝ κατά την ομιλία του:

Σε δύσκολους καιρούς παραμένει υψηλότατη η διαθεσιμότητα μονάδων, αλλά και η επισκευαστική και αυτο-επισκευαστική ικανότητα.
Επετεύχθη, μετά από ενέργειες της ηγεσίας του ΥΠΕΘΑ, λύση προκειμένου να παραλάβει το Π.Ν. τα τρία υπερσύγχρονα υποβρύχια Type-214 ΑΙΡ, όπως επίσης το αναβαθμισμένο υποβρύχιο «Ωκεανός».
Πλησιάζει η ώρα παραλαβής και της πέμπτης πυραυλακάτου τύπου «Super Vita», ενώ υπάρχει διάχυτη αισιοδοξία πως σύντομα θα ακολουθήσουν και τα άλλα δύο.
Ξεκίνησε η διαδικασία για να καταστούν εκ νέου επιχειρησιακά τα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας Ρ-3Β Orion, μια σημαντικότατη δυνατότητα, που λείπει στην Ανατολική Μεσόγειο τόσο από εμάς όσο και από τους συμμάχους μας.
Εμβαθύνονται ακόμα περισσότερο οι παραδοσιακά άριστες σχέσεις του Π.Ν. με τα πιο σημαντικά συμμαχικά Ναυτικά και λοιπά αρχηγεία της Μεσογείου.
Προβάλλεται συνεχώς η στρατηγική θέση της Κρήτης και η προστιθέμενη αξία των αεροπορικών και ναυτικών της εγκαταστάσεων (Ναύ-σταθμος Σούδας και 115 ΠΜ), όπως επίσης το Κέντρο Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) στη Σούδα, που αποτελεί το μοναδικό πιστοποιημένο από τη Συμμαχία εκπαιδευτικό κέντρο του NATO. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s