"Greek National Pride" blog / Διεθνεις σχέσεις. / ΕΛΛΑΔΑ / ΚΙΝΑ

Αναβάθμιση της σινοελληνικής συνεργασίας στη ναυτιλία Τρεις συμφωνίες με κινέζους αξιωματούχους υπέγραψε ο υπουργός κ. Μ. Βαρβιτσιώτης


ELLINOKINEZIKH

Μνημόνια συνεργασίας και διμερείς συμφωνίες στον τομέα της ναυτιλίας υπεγράφησαν την Πέμπτη από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και εκπροσώπων της κυβέρνησης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στο Ζάππειο, στο πλαίσιο της επίσκεψης του κινέζου πρωθυπουργού κ. Λι Κετσιάνγκ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας οι συμφωνίες αναβαθμίζουν το υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας των δύο χωρών στο πεδίο της ναυτιλίας και των θαλασσίων υποθέσεων εν γένει και δημιουργούν μία νέα αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών.

Ειδικότερα, υπεγράφη μνημόνιο κατανόησης των δύο χωρών για τη Θαλάσσια Συνεργασία από τον κ. Βαρβιτσιώτη και τον διοικητή της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών της Κίνας κ. Λιού Σίγκουι.

To κείμενο του μνημονίου αναφέρεται στη συνεργασία των δύο μερών στους τομείς: (α) θαλάσσια περιβαλλοντική προστασία, συμπεριλαμβανομένων των οικοσυστημάτων, (β) αναζήτηση και αξιοποίηση θαλασσίων πόρων, (γ) θαλάσσια παρατήρηση, πρόβλεψη και προειδοποίηση ωκεάνιων καταστροφών, (δ) βασική και εφαρμοσμένη έρευνα και πειραματική ανάπτυξη και εκπαίδευση επί θαλάσσιων επιστημονικών ζητημάτων, (ε) επιβολή του νόμου στη θάλασσα, (στ) θαλάσσια πολιτική, καθώς και σε κάθε άλλο τομέα συνεργασίας που θα συμφωνείται μεταξύ των δυο χωρών.

Η συνεργασία θα υλοποιείται μέσω συνεργασίας επιστημονικών ιδρυμάτων, σεμιναρίων, ανταλλαγής πληροφοριών και επισκέψεων.

Η δεύτερη συμφωνία υπεγράφη από τον κ. Βαρβιτσιώτη και τον πρόεδρο της Κινεζικής Αναπτυξιακής Τράπεζας κ. Ζενγκ Ζιγιέ.

H συμφωνία, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, ενισχύει την υφιστάμενη συνεργασία με την κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα και πρόκειται να αποφέρει σημαντική χρηματοοικονομική βοήθεια σε ναυτιλιακές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Κίνα.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι η παροχή χρηματοδοτικών διευκολύνσεων προς τους έλληνες πλοιοκτήτες όχι μόνο μεγάλου, αλλά και μικρού και μεσαίου βεληνεκούς, εξάλλου, είχε αποτελέσει κυρίαρχη προτεραιότητα του κ. Βαρβιτσιώτη και πλέον με την οριστικοποίησή της καθίσταται εφικτή η περαιτέρω διευκόλυνση της ρευστότητας των ελληνικών ναυτιλιακών εταιρειών.

Παράλληλα στη συμφωνία με την Κινεζική Αναπτυξιακή Τράπεζα προβλέπεται, επίσης, οικονομική ενίσχυση σε επενδύσεις που συνδέονται με την εγχώρια λιμενική βιομηχανία και τις λιμενικές υποδομές.

Η τρίτη συμφωνία υπεγράφη από τον κ. Βαρβιτσιώτη και τον πρόεδρο του Κινεζικού Νηογνώμονα, δρα Σουν Λιτσένγκ.

Με τη συμφωνία εξουσιοδοτείται ο Οργανισμός China Classification Society για παροχή υπηρεσιών σε πλοία τα οποία φέρουν την ελληνική σημαία, γεγονός που θα ενισχύσει έτι περισσότερο το υφιστάμενο, σταθερό και πολύπλευρο θεσμικό πλαίσιο διμερούς συνεργασίας, αλλά και την εξυπηρέτηση των ελληνικών πλοίων που κατασκευάζονται ή προσεγγίζουν στην Κίνα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, μετά την υπογραφή των συμφωνιών, δήλωσε: «Υπογράψαμε τρεις συμφωνίες στον τομέα της ναυτιλίας και των θαλασσίων υποθέσεων που διανοίγουν ένα νέο ορίζοντα στις σχέσεις των δύο χωρών. Δύο έθνη, δύο αρχαίοι πολιτισμοί, σήμερα ήλθαν πιο κοντά μέσα από τη θάλασσα, δημιουργώντας μία κοινή μοίρα για ένα λαμπρότερο μέλλον. Η θάλασσα ήταν, άλλωστε, το στοιχείο που διαχρονικά ένωνε τους δύο λαούς».

Ο υπουργός Ναυτιλίας πρόσθεσε: «Αυτό που πέτυχαν η Ελλάδα και η Κίνα στον Πειραιά αποτέλεσε επιτυχές παράδειγμα της αμοιβαίας συνεργασίας και η επιρροή της και η σπουδαιότητα της ξεπερνούν τον αμιγώς ναυτιλιακό τομέα. Αυτή είναι μία κοινή κατάκτηση που αποτελεί τη βάση για τη στενότερη συνεργασία δύο λαών στο μέλλον».πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s