Η επέλαση της ISIS στο δυτικό Ιράκ από τα ορμητήρια της στην βόρειαανατολική Συρία έβαλε ξανά στο παιχνίδι τους ισλαμιστές σουνίτες αντάρτες που χρηματοδοτούμενοι από Κατάρ και Σαουδική Αραβία πολεμούν εναντίον του πρ.Άσαντ.
Η ISIS αποτελεί σουνιτική οργάνωση η οποία το 2011 μετέφερε την δράση της από το Ιράκ στην Συρία κάτω από τις πτέρυγες της Αλ Νούσρα η οποία με την σειρά της είναι το παράρτημα της Αλ Κάιντα στην Συρία.
Η ISIS κάτω από την ηγεσία του Αλ Μπαγκάτι- ο οποίος ήταν κρατούμενος των Αμερικάνων στο Ιράκ για τέσσερα χρόνια και που απελευθερώθηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες από τους ίδιους τους Αμερικάνους- γρήγορα απέκτησε δύναμη και ξεπέρασε σε φανατισμό αλλά και δυναμισμό την Αλ Νούσρα η οποία είναι εγκλωβισμένη σε μια στασιμότητα στο πεδίο των μαχών μετά τις επιτυχείς επιχειρήσεις του Συριακού στρατού.
Η ISIS με την κατάληψη του δυτικού Ιράκ έδειξε ότι οι ισλαμιστές αντάρτες δεν έχουν ηττηθεί και μάλιστα είναι ικανοί ακόμα και για διασυνοριακές επιχειρήσεις.
Οι φανατικοί σαλαφιστές ισλαμιστές αντάρτες σε ένα μεγάλο ποσοστό είναι μισθοφόροι χωρίς προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση οι οποίοι προσελκύονται από το χρήμα που ρέει αφειδώς από τις σουνιτικές Αραβικές χώρες .
Ωστόσο ένα ικανό ποσοστό είναι εμπειροπόλεμοι τρομοκράτες οι οποίοι προέρχονται από την Αλ Κάιντα και την Al-Nusra.
Ανάμεσα του βρίσκονται και πολλοί Τσετσένοι αυτονομιστές οι οποίοι από το 1995 πολεμούν ανοιχτά την Ρωσία στον Β. Καύκασο για την απόσχιση της Τσετσενίας αλλά και την δημιουργία »χαλιφάτου» το οποίο φιλοδοξεί να ενώσει όλους τους μουσουλμανικούς πληθυσμούς του Καυκάσου.
Η Ρωσία έχει διεξάγει δύο αιματηρούς πολέμους στη Τσετσενία το 1996 1999 και έχει υποστεί πολλά τρομοκρατικά χτυπήματα από τους Τσετσένους αυτονομιστές . ΠΗΓΗ http://hellenicsunrise.blogspot.gr/2014/06/isis.html#more
Οι Τσετσένοι ισλαμιστές αυτονομιστές και οι ΗΠΑ μοιράζονται τον ίδιο εχθρό , την Ρωσία. Το κοινό τους ενδιαφέρον εναντίον της Ρωσίας έφερε σύντομα κοντά τις δύο πλευρές . Η Τσετσενία είναι κράτος το οποίο ανήκει στην Ρωσική ομοσπονδία κρατών και κυβερνάται από φιλορωσική κυβέρνηση. Τυχόν απόσχιση της Τσετσενίας θα πυροδοτούσε τον κίνδυνο να ακολουθήσουν οι υπόλοιπες δημοκρατίες όπως η Ιγκουσετία -Β.Οσετία -Ταταρστάν κ.α.
Οι ΗΠΑ και η Αγγλία έχουν κατηγορηθεί πολλές φορές από τον Ρωσόφιλο Τσετσένο πρόεδρο Καντίροφ ότι υποστηρίζουν με μέσα και πράκτορες τους Τσετσένους αυτονομιστές και ότι πολλές φορές ανάμεσα στους νεκρούς των αυτονομιστών έχουν βρεθεί και Δυτικοί πράκτορες της CIA και της Βρετανικής MI6
|
Τσετσένοι ισλαμιστές |