Ηχηρό ράπισμα στις Βρυξέλλες από την Βουλγαρία, την Ουγγαρία και την Σερβία για τον South Stream: Οι τρεις χώρες, σε συνάντηση που είχαν στο Βελιγράδι απορρίπτουν τις αιτιάσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας και συνήψαν τριπλή συμμαχία προκειμένου να γίνει πραγματικότητα ο South Stream.
Σήμερα οι υπουργοί Εξωτερικών Βουλγαρίας και Σερβίας, που είναι οι δύο πρώτες χώρες που θα βρεί στο δρόμο του ο South Stream περνώντας από την ρωσική ΑΟΖ στον Εύξεινο Πόντο (δεν έχει ανάγκη μετά την ένταξη της Κριμαίας στην Ρωσική Ομοσπονδία να περάσει από την τουρκική ΑΟΖ), Ίβιτσα Ντάτσιτς και Κρίστιαν Βιγκένιν μετά από συνάντησή του και σχετικές συνομιλίες στο Βελιγράδι διακήρυξαν ότι «το έργο του South Stream είναι ζωτικής σημασίας για τη Σερβία και τη Βουλγαρία και θα κάνουν αυτό που πρέπει προς το συμφέρον των λαών τους».
Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «Πρόκειται πρωταρχικά για ζήτημα ενεργειακής ασφάλειας και σταθερότητας και όχι σχέσεων με τη Ρωσία. Έχουμε κοινή θέση και κοινό συμφέρον, ζωτικό συμφέρον να κατασκευαστεί ο “South Stream”, να μην έχουμε διένεξη με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση“Η Σερβία θα χάσει πολλά αν δεν υλοποιηθεί το έργο, από οικονομική άποψη, και δεύτερο ζήτημα είναι η ενεργειακή ασφάλεια επειδή θα χάσουμε εναλλακτική διαδρομή για την προμήθεια αερίου και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν δίνει εναλλακτική λύση” είπε ο κ. Ντάτσιτς στη διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον Βούλγαρο ομόλογό του.
Πριν λίγες ώρες επίσης από το Βελιγράδι, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν διακήρυξε ακόμα πιο επιθετικά ότι «Η Ουγγαρία θα συνεχίσει τα έργα που αφορούν την κατασκευή του αγωγού South Stream κι αν κάποιος θέλει να εμποδίσει το σχέδιο αυτό, πρέπει να προτείνει σοβαρή εναλλακτική λυση» (φαίνεται δεν έμαθε ακόμα ότι ο Α.Σαμαράς μέσω του ΤΑΡ θα «πνίξει» την Ευρώπη με αζέρικο φυσικό αέριο…).
Ο κ. Όρμπαν, χθες, σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον Σέρβο ομόλογό του, Αλεξάνταρ Βούτσις είπε ότι πρότεινε οι δύο χώρες να συνδέσουν τα δίκτυα διανομής ενέργειας και υπογράμμισε ότι η Ουγγαρία είναι ήδη έτοιμη γι αυτό το έργο.
«Η Ουγγαρία θα κατασκευάσει τον αγωγό South Stream επειδή έτσι βελτιώνει την ασφάλεια τροφοδοσίας σε ενέργεια και δεν θα επιτρέψουμε να φθάσουμε σε κατάσταση, η χώρα μας να εξαρτάται από την Ουκρανία» δήλωσε ο Β.Όρμπαν.
Επισήμανε ότι η Ουγγαρία είναι αλληλέγγυα προς την Ουκρανία, αλλά και έχει ευθύνη στους πολίτες της, ο Ούγγρος πρωθυπουργός τόνισε ότι εκείνοι που δεν επιθυμούν τον «South Stream» πρέπει να αποσαφηνίσουν «με ποιον τρόπο θα εξασφαλίσουμε ενέργεια».
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι με τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ρωσίας θα συζητήσει για τον αγωγό φυσικού αερίου «South Stream» και ότι η Σερβία στο έργο αυτό θα φροντίσει τα συμφέροντά της.
«Οι ομάδες εργασίας ετοιμάζουν τις συμβάσεις και θα προσπαθήσουμε το συντομότερο δυνατό να εναρμονίσουμε όσο γίνεται περισσότερα ζητήματα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες» δήλωσε ο κ. Βούτσιτς.
