"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Την πλήρη ικανοποίησή του εξέφρασε ο ΥΕΘΑ από το πεδίο Βολής Κρανέας


Lockheed MartinΤις δυνατότητες της ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας και το επίπεδο της διακλαδικότητας των Ενόπλων Δυνάμεων, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρακολουθώντας τη μεσαίας κλίμακα αεροπορική άσκηση «Καμπέρος», που διεξήχθη χθες στο πεδίο βολής Κρανέας, και επανεντάσσεται μετά από 19 χρόνια στο σχεδιασμό της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στην άσκηση συμμετείχαν τα πληρώματα -ιπτάμενοι και τεχνικοί- 104 αεροσκαφών όλων των τύπων από όλες τις πτέρυγες μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας, 2 επιθετικά ελικόπτερα Απάτσι της Αεροπορίας Στρατού, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, ένα αερομεταφερόμενο σύστημα έγκαιρής προειδοποίησης και ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) και μία πυροβολαρχία Α/Α όπλων με δύο 2 αντιαεροπορικά πυροβόλα oerlikon του συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας Βέλος, ενώ στο πλαίσιο της άσκησης διεξήχθησαν επίσης επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε πεδίο μάχης από ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και αεροπυρόσβεσης από αεροσκάφη CL-415.

Ο κ.Αβραμόπουλος εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων και για το άρτιο της εκπαίδευσης των στελεχών όλων των κλάδων, «κάτω από αντίξοες συνθήκες».

«Η σημερινή άσκηση αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο του εθνικού αμυντικού μας συστήματος. Είναι δεδομένο, ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σήμερα από την Κρανέα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία, όλοι όσοι παρακολουθήσαμε αυτή την άσκηση, βγαίνουμε ακόμα πιο δυναμωμένοι ψυχικά, αλλά και πεπεισμένοι για το επίπεδο στο οποίο βρίσκονται οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, εκπέμποντας κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες ένα μήνυμα ασφάλειας, σιγουριάς, αυτοπεποίθησης και κύρους στην ελληνική κοινωνία και όχι μόνο….» επισήμανε, μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του μετά το πέρας της άσκησης.

Αναφερόμενος στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και -σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εθνικής ‘Αμυνας- κάνοντας έμμεση αναφορά στην προσπάθεια αποκατάστασης των αδικιών που έχουν προκύψει λόγω της οικονομικής κρίσης, ο κ. Αβραμόπουλος είπε σχετικά: «Η Πολιτεία τους εμπιστεύεται, τους εκτιμά και μην έχετε καμία αμφιβολία ότι αυτό που αποτελεί δέσμευση όλων ανεξαίρετα, μία μέρα θα γίνει πραγματικότητα, ώστε να αποφευχθούν όλα εκείνα που σε κάποια στιγμή προκάλεσαν την εντύπωση ότι μπροστά στην οικονομική και δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία, όλα ισοπεδώνονται…».

Ο αρχηγός ΓΕΑ αντιπτέραρχος, Ευάγγελος Τουρνάς, στο μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες στην άσκηση ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά τόσο η υψηλή επιχειρησιακή ικανότητα του προσωπικού της Πολεμικής Αεροπορίας, όσο και η αξιοπιστία των αεροσκαφών, των οπλικών συστημάτων και των μέσων υποστήριξης, με εξαιρετικά αποτελέσματα».

Κατά την παρουσίαση της άσκησης, ο αρχηγός ΓΕΑ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι αντικειμενικός σκοπός της πέραν της εκπαίδευσης των ιπταμένων, των τεχνικών και του ελέγχου των οπλικών συστημάτων, είναι η προβολή των δυνατοτήτων της ισχύος της Πολεμικής Αεροπορίας, με επάρκεια και αξιοπιστία, ως δύναμης ικανής να υπηρετεί αποτελεσματικά την εθνική αποστολή της.

Η άσκηση, όπως είπε ο επιτελάρχης του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας Ταξίαρχος Γεώργιος Μπλιούμης περιλάμβανε την εκτέλεση όλων των αεροπορικών αποστολών από το σύνολο των Πολεμικών Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως:

•Αναγνώρισης πεδίου μάχης με χρήση του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους «ΠΗΓΑΣΟΣ»

•Προστασίας και προσβολής στόχου υψηλής αξίας (HVAA Protect/Attack) και εικονική εμπλοκή μαχητικών αεροσκαφών

•Εικονικών προσβολών στόχων από σχηματισμούς μαχητικών αεροσκαφών

•Εικονικής εγκατάλειψης Ιπτάμενου με ακόλουθη διάσωση του διαφεύγοντα από ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, με τη συμμετοχή δυνάμεων της 31η Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης και επιθετικών ελικοπτέρων APACHE-64D του Στρατού Ξηράς (ΣΞ)

•Επιθετικής αναγνώρισης ακολουθούμενη από προσβολές πυροβόλων

•Προσβολής στόχων με άφεση πραγματικών, κατευθυνομένων και μη όπλων, από σχηματισμούς αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων APACHE-64D, με άφεση πυραύλων αέρος – εδάφους «Hellfire»

•Εικονικών εμπλοκών αεροσκαφών από το αντιαεροπορικό σύστημα «Βέλος».

Την άσκηση παρακολούθησαν επίσης ο υφυπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Ιωάννης Λαμπρόπουλος, εκπρόσωποι της Βουλής, σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και επίτιμοι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας, του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας και του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s