"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Αποκαλυπτικό! Αυτές είναι οι συνομοσπονδιακές αποκλίσεις των Τουρκοκυπρίων στο Κυπριακό


Cypromeeting

– Δεκασέλιδο έγγραφο παρέδωσε η Κυβέρνηση στα κόμματα καταγράφοντας τις αποκλίσεις Ε/κ-Τ/κ στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
– Δικαίωμα σύναψης συμφωνιών αμυντικής πολιτικής από τις δύο συνιστώσες πολιτείες, θέλουν οι Τουρκοκύπριοι
– Χαώδεις διαφορές στην εκτελεστική εξουσία και στην κατανομή των Υπουργείων
– Δεν συζητούν Εδαφικό, παραπέμπουν Εγγυήσεις σε συνδιάσκεψη με εγγυήτριες δυνάμεις, δεν υπάρχουν έποικοι

Ένα συνιστών κρατίδιο που θα συμβάλλει στη δημιουργία ενός δυσλειτουργικού μορφώματος επιδιώκει να «χτίσει» η τ/κ πλευρά με τις προτάσεις που έχει καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στέλνοντας τη διαδικασία σε αδιέξοδο, εφόσον η ε/κ πλευρά διαμηνύει πως αν δεν κατατεθούν ολοκληρωμένες προτάσεις από τους Τουρκοκύπριους επί όλων των πτυχών του Κυπριακού δεν πρόκειται να περάσουν οι δύο πλευρές σε πιο ουσιαστικές διαπραγματεύσεις.

Το δεκασέλιδο έγγραφο που καταδεικνύει τις αποκλίσεις των δύο πλευρών ετοιμάστηκε από την Κυβέρνηση και παραδόθηκε στα κόμματα προς μελέτη πριν τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου που έχει οριστεί για τη Δευτέρα.

Οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων δείχνουν την προσήλωση τους στον στόχο για λύση του Κυπριακού πάνω στη βάση συνομοσπονδίας.

Αναλυτικά, οι κυριότερες -και χαώδεις- αποκλίσεις των δύο πλευρών έχουν ως εξής:

Εκτελεστική Εξουσία

Ε/κ πλευρά: Μόνιμος Ελληνοκύπριος Πρόεδρος και Τουρκοκύπριος Αντιπρόεδρος, εκλογή με καθολική ψηφοφορία και απόλυτη πλειοψηφία.
Τ/κ πλευρά: Εκ περιτροπής Προεδρία, με αναλογία 4:2 και χωριστή εκλογή από κάθε κοινότητα.

Κατανομή Υπουργείων – Υπουργικό Συμβούλιο

Ε/κ πλευρά: 10 Υπουργεία, 7 ε/κ και 3 τ/κ. 6 Υφυπουργεία: 4 ε/κ και 2 τ/κ. Ένα εκ των Υπουργείων Οικονομικών, Εξωτερικών, ή Άμυνας θα δίδεται σε Τουρκοκύπριο. Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος θα διορίζουν από κοινού τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. Σε περίπτωση διαφωνίας, οι υπόλοιποι Ε/κ Υπουργοί θα διορίζονται από τον Ε/κ-μέλος της Προεδρίας και οι Τ/κ από το τ/κ μέλος της Προεδρίας. Οι Υπουργοί Εξωτερικών, Οικονομικών και Άμυνας θα πρέπει να διορίζονται από κοινού. Λήψη αποφάσεων με ομοφωνία, διαφορετικά με απλή πλειοψηφία των παρόντων, περιλαμβανομένου ενός μέλους από κάθε συνιστώσα πολιτεία.
Τ/κ πλευρά: 15 Υπουργεία, χωρίς αναλογία κατανομής, με απαίτηση το Υπουργείο Οικονομικών ή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων να βρίσκεται στα χέρια των Τουρκοκυπρίων. Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος θα διορίζουν από κοινού τα μέλη του Υπουργικού. Σε περίπτωση διαφωνίας, οι υπόλοιποι Ε/κ Υπουργοί θα διορίζονται από τον Ε/κ-μέλος της Προεδρίας και οι Τ/κ από το τ/κ μέλος της Προεδρίας. Λήψη αποφάσεων με συναίνεση, διαφορετικά με απλή πλειοψηφία των παρόντων, περιλαμβανομένων δύο μελών από κάθε συνιστώσα πολιτεία.

Εξωτερικές Σχέσεις

Ε/κ πλευρά: Αρμοδιότητα της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης. Εξάντληση εσωτερικών μέσων διαβούλευσης για να μην μπλοκάρει αποφάσεις η ενωμένη Κύπρος στην ΚΕΠΠΑ. Ποσόστωση Ε/κ-Τ/κ στο διπλωματικό Σώμα 7:3. Σύναψη διεθνών συνθηκών μόνο από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση.
Τ/κ πλευρά: Δικαίωμα σύναψης συμφωνιών αμυντικής πολιτικής από τις δύο συνιστώσες πολιτείες, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας της τ/κ συνιστώσας πολιτείας με την Τουρκία. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συνοδεύει τον Πρόεδρο της ενωμένης Κύπρου ο Αντιπρόεδρος. Διπλωματική δυνατότητα σε εμπορικά και πολιτιστικά θέματα από εκπροσώπους των συνιστωντών κρατιδίων που θα εγγράφονται στο διπλωματικό Σώμα. Τουλάχιστον 1/3 του διπλωματικού προσωπικού θα προέρχεται από το κάθε συνιστών κρατίδιο. Ισάριθμη εκπροσώπηση σε ΟΗΕ, Συμβούλιο της Ευρώπης, Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κ.ά.

Περιουσιακό

Μόνιμες παρεκκλίσεις από τις τέσσερις βασικές ελευθερίες ζητά η τ/κ πλευρά. Προτεραιότητα των χρηστών και όχι των ιδιοκτητών, μόνιμες ποσοστώσεις στο δικαίωμα εγκατάστασης και ιδιοκτησίας των Ελληνοκυπρίων στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία.

Εδαφικό/ Ασφάλεια/ Εγγυήσεις/ Έποικοι

Η τ/κ πλευρά επιδιώκει να αποφύγει τη συζήτηση επί των πιο πάνω πτυχών του Κυπριακού. Παραπέμπει τη συζήτηση για το Εδαφικό μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα υπόλοιπα Κεφάλαια, ενώ τη διαβούλευση για την Ασφάλεια και τις Εγγυήσεις σε πολυμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. Όσο για τους Εποίκους, αυτοί δεν υπάρχουν, καθώς όπως ισχυρίζεται η τ/κ πλευρά, έχουν ενσωματωθεί στην τ/κ κοινότητα και γι’ αυτό θα πρέπει να καταστούν υπήκοοι της νέας ενωμένης Κύπρου. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s