"Greek National Pride" blog / Αμυντική βιομηχανία.

Πέρασε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το ν/σ για την ΕΑΣ


EAS_Header_EASΤο νομοσχέδιο στήριξαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σε κατοπινές συνεδριάσεις.

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής στην Επιτροπή Άμυνας της Βουλής το νομοσχέδιο που αφορά τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, με το άρθρο που καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για την εφαρμογή του προγράμματος της εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων της εταιρείας να αμφισβητείται έντονα από την αντιπολίτευση.

Το νομοσχέδιο στήριξαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν σε κατοπινές συνεδριάσεις.

Όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώφη Γεννηματά, το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων στα ΕΑΣ, εντάσσεται στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας που ήταν και προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της δόσης του Δεκεμβρίου του 2013.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης προβλέπει τη διάσπαση των ΕΑΣ σε δύο νέες επωφελούμενες ανώνυμες εταιρείες και δικαίωμα επιβολής αιτήσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα εθελούσιας συνταξιοδότησης έχουν μόνο οι εργαζόμενοι με σύμβαση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, θα εξασφαλιστούν πόροι 6,6 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν έντονο σκεπτικισμό, για το αν η εθελούσια έξοδος εργαζομένων εντάσσεται όντως σε επιχειρησιακό σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας και συνάδει με τις εξαγγελίες για εξωστρεφή προσανατολισμό της επιχείρησης.

Ιδιαίτερα από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, ο εισηγητής του κόμματος, Β. Χατζηλάμπρου και ο Γ. Βαρεμένος, επισήμαναν πως, παρότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την τρόικα και το Eurogroup για το επιχειρησιακό σχέδιο, αρνείται να ενημερώσει τη Βουλή.

«Από τις 7 Μαρτίου, τους λέω ότι είναι στη διάθεσή τους, όλα τα έγγραφα και οι λεπτομέρειες, σχετικά με την αναδιάρθρωση» απάντησε η κ. Γεννηματά. «Τους λέω πως τα έγγραφα είναι στο γραφείο μου, δεν μπορώ να τα παραδώσω, αλλά είναι στη διάθεσή τους να τα μελετήσουν από κοντά. Έχουν περάσει όλοι αυτοί οι μήνες και κανείς δεν ενδιαφέρθηκε να έρθει να τα δει» συμπλήρωσε η υπουργός.

«Η πρόσκληση της κ. υπουργού, είναι υποτιμητική για τα μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όταν όλα αυτά τα στοιχεία είναι σε γνώση τουλάχιστον της τρόικας και των κοινοτικών» απάντησε ο Γ. Βαρεμένος.

«Έχουμε κι εμείς ανθρώπους στην τρόικα και φροντίσαμε να μάθουμε το λεγόμενο σχέδιο» απάντησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Χατζηλάμπρου, δήλωση που προκάλεσε την αντίδραση της κ. Γεννηματά και του ΠΑΣΟΚ.

Κατά τα άλλα, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκάλεσε αμφισβήτηση και σε άλλου είδους διατάξεις, όπως η δυνατότητα συντήρησης των φάρων του Πολεμικού Ναυτικού από ιδιώτες με αντάλλαγμα την επικοινωνιακή τους προβολή (αλλά «μόνον για πρωτοβουλίες πολιτιστικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» διευκρίνισε αργότερα η υπουργός), η παραχώρηση αναβολής σπουδών και στους σπουδαστές των Κολλεγίων που είναι συμβεβλημένα με ΑΕΙ του εξωτερικού (και εκτός ΕΕ), την κατάργηση των γραφείων υπηρεσίας εφέδρων κ.ά.

Θετικές ως επί το πλείστον, θεωρήθηκαν οι διατάξεις που προβλέπουν μειωμένο ωράριο εργασίας στο στρατιωτικό προσωπικό με τέκνα με ειδικές ανάγκες, αναβολή κατάταξης στους επιστήμονες ερευνητές που μετέχουν στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Πυρηνικών Ερευνών (CERN), δυνατότητα αναβολής κατάταξης λόγω υπηρετούντος αδελφού, ένταξη των διαπόντιων νησιών του Ιονίου Πελάγους (Ερείκουσσα, Μαυράκι, Οθωνοί) στις παραμεθόριες περιοχές (με παράλληλο περιορισμό των δικαιοπραξιών επί ακινήτων) κ.ά.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, συνεχίζεται και την Πέμπτη, με ακρόαση κοινωνικών φορέων και συζήτηση επί των άρθρων.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s