"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΤΡΟΙΚΑ

Το τελευταίο τάνγκο με την τρόικα πριν από τον χορό της αναδιάρθρωσης 11 ΒΗΜΑΤΑ ΤΑ ΠΙΟ ΚΡΙΣΙΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ


troikaneaΜια «ογκώδης» ατζέντα με ζητήματα πρώτης γραμμής θα τεθεί προς διαπραγμάτευση με την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Κι αν σε αυτήν περιέχονται παρεμβάσεις που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν παρενέργειες ίσως και εντός της συμπολίτευσης (νέο ασφαλιστικό, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, εφαρμογή ή μη της έκτακτης εισφοράς, νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, μέτρα για την «αποζημίωση» των ενστόλων, πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη στο Δημόσιο, συνδικαλιστικός νόμος κ.ά.) η κυβέρνηση επιζητεί μια αξιολόγηση… εξπρές το αργότερο μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου.

Στόχος είναι, όπως λένε στο Μαξίμου και στο υπουργείο Οικονομικών, να καταστήσει σαφές η Αθήνα ότι το υφιστάμενο μοντέλο ελέγχων κλείνει τον κύκλο του και πως με το πέρας της επικείμενης αξιολόγησης τον εποπτικό ρόλο εφαρμογής του προγράμματος θα τον έχει η κυβέρνηση. Μάλιστα μετά από συνεννόηση με τον κ. Σαμαρά το μήνυμα αυτό έχει στείλει στην τρόικα ο κ. Χαρδούβελης.

Βέβαια για να ολοκληρωθεί ο έλεγχος και να υπάρξει συμφωνία με την τρόικα χωρίς να παρατηρηθούν εκ νέου οι καθυστερήσεις του πρόσφατου παρελθόντος θα πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία να «τρέξουν» δράσεις του προγράμματος καθώς μέχρι στιγμής έχει υλοποιηθεί μόνο το 10% για το τετράμηνο Απριλίου – Ιουλίου.

Προς την κατεύθυνση αυτή εντός της εβδομάδας ο πρωθυπουργός ή ο υπουργός Οικονομικών θα αποστείλουν επιστολές σε όλους τους υπουργούς οι οποίοι έχουν «χρεωθεί» μνημονιακές δράσεις. Δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί και υπουργικό συμβούλιο μέχρι τις 10 Αυγούστου προκειμένου να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα. Πάντως πηγές της τρόικας μιλούν για «ένα μεγάλο πακέτο δράσεων που πρέπει να υλοποιηθεί» και αναμένουν έναν πολύ «απαιτητικό» έλεγχο προβάλλοντας το σκεπτικό ότι το… έπαθλο μιας θετικής αξιολόγησης θα είναι η εκκίνηση της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση του χρέους.

Το «καλό σενάριο», σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, είναι να αποχωρήσει η τρόικα από την Αθήνα στα μέσα Οκτώβρη, τα αποτελέσματα των στρες τεστ της ΕΚΤ να μην κρύβουν αρνητικές εκπλήξεις και το πλεόνασμα του προϋπολογισμού να ξεπερνά τους στόχους. Σε αυτή την περίπτωση θεωρούν βέβαιο ότι θα θεσμοθετηθούν φοροελαφρύνσεις μέσα στον Νοέμβριο και τον ίδιο μήνα θα ξεκινήσει η διαβούλευση για το χρέος. Εως τότε βέβαια θα πρέπει να εξευρεθεί η χρυσή τομή στα ακόλουθα ζητήματα:

1 Δημοσιονομικά – Κατάρτιση προϋπολογισμού 2015. Η τρόικα έχει οριοθετήσει το δημοσιονομικό κενό της επόμενης χρονιάς λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ και γι’ αυτό ζητά η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης να ισχύσει και το 2015, ενώ η κυβέρνηση προτείνει τη μείωσή της κατά 50%. Επίσης θα πρέπει να παρουσιαστεί στην τρόικα το σχέδιο με τις παρεμβάσεις ώστε να καλυφθεί η «μαύρη τρύπα» που προέκυψε από τις δικαστικές αποφάσεις για ενστόλους, δικαστικούς κ.ά. Το συνολικό κονδύλι φθάνει στο 1 δισ.

2 Φόροι υπέρ τρίτων. Αρχικά και μέχρι τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου θα πρέπει να προσδιοριστούν και να καταργηθούν φόροι υπέρ τρίτων (κοινωνικοί πόροι) που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία καθώς πρόκειται για μία από τις έξι προαπαιτούμενες δράσεις για τη δεύτερη δόση του 1 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια εντός του Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί στην τρόικα επικαιροποιημένη λίστα των υπόλοιπων φόρων υπέρ τρίτων και θα αποφασιστεί ποιοι θα «διαγραφούν» από 1ης Ιανουαρίου 2015 ως αναποτελεσματικοί.

3 Πλειστηριασμοί ακινήτων. Το ζητούμενο για την τρόικα είναι να «ξεμπλοκάρουν» οι πλειστηριασμοί για χρέη προς το Δημόσιο και γι΄ αυτό έχει ζητήσει να διεξάγονται με τιμή εκκίνησης χαμηλότερη από την αντικειμενική. Μάλιστα έχει προτείνει η τιμή εκκίνησης να ανέρχεται στο 1/3 της αντικειμενικής. Το υπουργείο Οικονομικών έχει αντιπροτείνει τα 2/3 της αντικειμενικής αξίας που με τα σημερινά δεδομένα εκτιμάται ότι θα αποτελέσει και την τελική λύση.

4 Δημόσια Διοίκηση. Με την επιστροφή της τρόικας θα πρέπει να είναι έτοιμο το προσχέδιο του νομοσχεδίου για το νέο ενιαίο μισθολόγιο, το οποίο θα βασιστεί στην αξιολόγηση των υπαλλήλων. Οι αμοιβές θα συνδεθούν με την παραγωγικότητα και θα τεθεί σε ισχύ το 2015. Παράλληλα θα επανεξεταστεί το καθεστώς των πρόσθετων αμοιβών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και θα πρέπει να προσδιοριστούν και να γίνουν 6.500 απολύσεις. Στο μέτωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης θα πρέπει να ολοκληρωθεί η ενδοδημοτική κινητικότητα.

5 Ασφαλιστικό. Οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων και οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων από τον επόμενο χρόνο είναι δύο από τα πιο σημαντικά θέματα της ατζέντας. Εως το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη η μελέτη του ΚΕΠΕ για τις συγχωνεύσεις. Το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη δημιουργία τριών υπερ-ταμείων (για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες) και θα παρουσιαστεί το φθινόπωρο. Επιπρόσθετα από το 2015 το τελικό ποσό της σύνταξης θα προκύπτει από το άθροισμα της βασικής (360 ευρώ) και της αναλογικής σύνταξης. Παράλληλα θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος σε όλους τους φορείς επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.

6 Εργασιακά. Η τρόικα εμμένει στο ζήτημα της απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα παρά το γεγονός ότι έγιναν παρεμβάσεις από το υπουργείο Εργασίας την άνοιξη. Επίσης αναμένει τον νέο συνδικαλιστικό νόμο, ο οποίος επί της ουσίας θα «μπλοκάρει» τις απεργίες, γεγονός που έχει προκαλέσει αντιδράσεις ακόμη και από βουλευτές της συμπολίτευσης. Στην κυβέρνηση λένε ότι το ισχύον νομικό καθεστώς είναι επαρκές.

6 «Κόκκινα» δάνεια. Καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης, η Τράπεζα της Ελλάδος και η τρόικα θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή προκειμένου να οριστικοποιηθεί το σχέδιο διευθέτησής τους και να τεθεί σε εφαρμογή εντός του Σεπτεμβρίου.

7 Αιγιαλός. Το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση πριν από το Πάσχα θα υποστεί «λίφτινγκ» και θα προωθηθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο. Στόχος οι αλλαγές να… κατευνάσουν βουλευτές της συμπολίτευσης που είχαν ταχθεί κατά διατάξεων δηλώνοντας ότι δεν θα το ψηφίσουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει σηκώσει ιδιαίτερα τους τόνους όσον αφορά το νομοσχέδιο.

9 Αποκρατικοποιήσεις. Η τρόικα έχει ζητήσει την ενίσχυση του ρόλου του ΤΑΙΠΕΔ στις διοικήσεις των υπό ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων ώστε να ξεμπλοκάρει η αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου. Εντός του φθινοπώρου θα πρέπει να επισπευσθούν δράσεις του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων γιατί είναι και εφέτος ορατός ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος για έσοδα 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

10 Αγορά φαρμάκου. Τον Σεπτέμβριο θα επανεξεταστεί η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων μετά την πιλοτική «απελευθέρωση» εντός των φαρμακείων, που ξεκίνησε τον Απρίλιο. Επίσης η τρόικα έχει ζητήσει να αυξηθεί η διάθεση των γενόσημων φαρμάκων και να φθάσει στο 60% της αγοράς από το 20% που βρίσκεται σήμερα.

11 Απελευθέρωση λιανικής αγοράς φυσικού αερίου. To ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να έχει έτοιμο εντός του Σεπτεμβρίου σχετικό νομοσχέδιο, εφόσον βέβαια οι αλλαγές λάβουν την έγκριση της Κομισιόν. Προβλέπεται ο διαχωρισμός της διανομής από την υποδομή των δικτύων για να εισέλθουν στην αγορά κι άλλες επιχειρήσεις πώλησης αερίου. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s