"Greek National Pride" blog / Εξοπλισμοί

PzH-2000 για την Κροατία και η ελληνική διάσταση (ΒΙΝΤΕΟ)


pzh-2000gr-3-630x427Σημαντικό ορόσημο για τον σχεδιασμό της Κροατίας να προμηθευτεί μεταχειρισμένα ερπυστριοφόρα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα PzH-2000 αποτέλεσε η πρόσφατη θετική απόφαση της επιτροπής Άμυνας του Κοινοβουλίου της χώρας.

Με τη συνεργασία του Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας (ΙΑΑΑ–ISDA)

Παρά το γεγονός ότι οι εργασίες της επιτροπής έγιναν κεκλεισμένων των θυρών και οι αποφάσεις της δεν δημοσιοποιήθηκαν, πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στα κροατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης αναφέρουν, ότι η χώρα ενδιαφέρεται να προμηθευτεί 12 μεταχειρισμένα οβιδοβόλα PzH-2000, κατά μέσο όρο ηλικίας δεκαετίας, από τα αποθέματα του Στρατού της Γερμανίας έναντι συνολικού κόστους 41 εκατ. ευρώ.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα κατανεμηθεί την πενταετία 2014-2018. Αξίζει να σημειωθεί ότι της απόφασης της κοινοβουλευτικής επιτροπής είχαν προηγηθεί οι δηλώσεις του Ante Kotromanovic, υπουργού Άμυνας της Κροατίας ο οποίος στις 10 Ιουλίου είχε δηλώσει, ότι τα PzH-2000 είναι κρίσιμα για την επίτευξη ενός ΝΑΤΟϊκού στόχου ικανοτήτων σχετικού με το Πυροβολικού, από τους 42 συνολικά που η Κροατία είχε συμφωνήσει να υλοποιήσει το 2013.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για την προμήθεια των PzH-2000 από την Κροατία άρχισαν τα μέσα του 2013. Εκείνη την περίοδο είχε γίνει γνωστό ότι η Κροατία ενδιαφερόταν για την προμήθεια 18 οβιδοβόλων του τύπου από έναν «στρατηγικό εταίρο» με το συνολικό κόστος της προμήθειας να είχε αρχικά εκτιμηθεί στα 26,25 εκατ. ευρώ.

Αργότερα, τον Ιανουάριο του 2014, έλαβαν χώρα επίσημες συνομιλίες μεταξύ αντιπροσωπειών των υπουργείων Άμυνας της Κροατίας και της Γερμανίας όπου μάλιστα πραγματοποιήθηκε και εκτεταμένη παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών και των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του PzH-2000.

Προς το παρόν πληροφορίες για το ακριβές περιεχόμενο της σύμβασης (και κυρίως αν αυτή πλην των οβιδοβόλων περιλαμβάνει ανταλλακτικά, εργαλεία και συστήματα υποστήριξης και εκπαίδευσης, πυρομαχικά, κ.λ.π.) δεν έχουν γίνει γνωστές. Όμως, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι τα οβιδοβόλα θα παραδοθούν σε πλήρως λειτουργική κατάσταση αφού πρώτα υποβληθούν σε εργοστασιακή αξιοποίηση.

Η ελληνική διάσταση

Η κροατική προμήθεια μεταχειρισμένων αυτοκινούμενων οβιδοβόλων PzH-2000 από τα γερμανικά αποθέματα επαναφέρει στο προσκήνιο το ζήτημα της απόκτησης από το Πυροβολικό Μάχης του Ελληνικού Στρατού (ΕΣ) επιπλέον μονάδων του σε ανεκτό, με βάση τις υφιστάμενες δημοσιονομικές συνθήκες, οικονομικό κόστος, που πλέον αποτελεί κυρίαρχη παράμετρο στον αμυντικό σχεδιασμό.

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα το Πυροβολικό Μάχης του ΕΣ διαθέτει μόλις δύο αυτοκινούμενες μοίρες μέσου πυροβολικού (Α/Κ ΜΜΠ), τις 156 Α/Κ ΜΜΠ και 163 Α/Κ ΜΜΠ, που οργανικά υπάγονται αντίστοιχα στις XII Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού «Έβρος» και XVI Μηχανοκίνητη Μεραρχία Πεζικού «Διδυμοτείχου», καθεμία των οποίων είναι εξοπλισμένη με 12 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα PzH-2000GR (όπως έχει τυποποιηθεί η ελληνική διαμόρφωση).

Τα τεχνικά και επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του διαμετρήματος 155 χλστ. και μήκους σωλήνα 52 διαμετρημάτων αυτοκινούμενου οβιδοβόλου PzH-2000 είναι ευρέος γνωστά και ως εκ τούτου δεν θα αναφερθούμε εκ νέου αναλυτικά σε αυτά.

Τα μόνα που θα επισημάνουμε είναι ότι η ένταξη των PzH-2000GR σε ελληνική υπηρεσία επέτρεψε την υιοθέτηση της τακτικής «shoot and scoot» (βάλλω και μετακινούμαι) που σήμερα έχει καταστεί επιχειρησιακή καθημερινότητα για το ελληνικό Πυροβολικό Μάχης και ότι σε συνδυασμό με τα πυρομαχικά DM702A1 SMart αποτελεί φονικότατο καταστροφέα εχθρικών τεθωρακισμένων / μηχανοκίνητων σχηματισμών σε βεληνεκή έως 28-30 χιλιόμετρα.

Επίσης, θα πρέπει να σημειωθεί, ότι σήμερα το PzH-2000 θεωρείται το κορυφαίο δυτικό αυτοκινούμενο οβιδοβόλο και ότι σε σύγκριση με τα αυτοκινούμενα οβιδοβόλα της σειράς M109 (που σήμερα αποτελούν τον συντριπτικό όγκο των μέσων πυρός του Πυροβολικού Μάχης) υπερέχει εντυπωσιακά τόσο στη μαχητική ισχύ όσο και σε μία άλλη παράμετρο, εξαιρετικά σημαντική για τη χώρα μας, τη στελέχωση. Λόγω του υψηλού βαθμού αυτοματισμού το PzH-2000GR απαιτεί πλήρωμα μόλις τεσσάρων ατόμων για την πλήρη λειτουργία του, αριθμό σημαντικά μικρότερο από αυτόν που απαιτεί το M109.

Κατά συνέπεια, η αύξηση του αριθμού των PzH-2000 σε ελληνική υπηρεσία όχι μόνο θα αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του Πυροβολικού Μάχης (ιδιαίτερα σε σχέση με την τουρκική απειλή) αλλά θα εξοικονομήσει και προσωπικό καθώς οι απαιτήσεις στελέχωσης είναι μικρότερες.

Επιπρόσθετα, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε, ότι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας, ο ΕΣ είχε διερευνήσει την πιθανότητα προμήθειας αυτοκινούμενων οβιδοβόλων PzH-2000 από τα αποθέματα του Στρατού της Γερμανίας (αλλά και από την Ολλανδία). Τότε είχαν προσφερθεί από τη γερμανική κυβέρνηση 24 αυτοκινούμενα οβιδοβόλα PzH-2000 με αρχική τιμή μονάδας περί το 1 εκατ. ευρώ πλέον του κόστους της εργοστασιακής αξιοποίησης για επαναφορά σε πλήρη λειτουργική κατάσταση και της προσαρμογής τους στην ελληνική διαμόρφωση (PzH-2000GR).

Παρά το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο η χώρα δεν αντιμετώπιζε την οξεία οικονομική κρίση που βιώνουμε σήμερα, το σχετικό διακρατικό πρόγραμμα δεν υλοποιήθηκε. Μάλιστα η επιτροπή που τότε είχε αποσταλεί στη Γερμανία για την επιτόπια επιθεώρηση των οβιδοβόλων είχε απορρίψει αριθμό εξ αυτών λόγω μικρού ορίου ζωής του σωλήνα.

Σήμερα όμως οι συνθήκες είναι ριζικά διαφορετικές.

Κατά την άποψη μας, προέχει η αριθμητική αύξηση του στόλου των PzH-2000 σε ελληνική υπηρεσία (τουλάχιστον κατά 12 ή 24 μονάδες που επαρκούν για τον εξοπλισμό μίας ή δύο Α/Κ ΜΜΠ ή την αριθμητική ενίσχυση των υπαρχουσών μοιρών, ανάλογα με τις επιλογές του επιχειρησιακού φορέα) που θα αποκτηθούν σε ανεκτό, για τις δεδομένες δημοσιονομικές συγκυρίες, οικονομικό κόστος.

Σε ό,τι αφορά τα κρίσιμα ζητήματα της υποστήριξης, συντήρησης και εκπαίδευσης τα σχετικά κόστη είναι σχεδόν μηδενικά αφού η υποδομή διατίθεται ήδη από τον ΕΣ και το προσωπικό του έχει αποκτήσει την αναγκαία τεχνογνωσία και εμπειρία.

Επίσης, σε ό,τι αφορά την ομογενοποίηση του στόλου των οβιδοβόλων σε ελληνική υπηρεσία, σε πρώτη φάση η ένταξη σε υπηρεσία της γερμανικής έκδοσης με την προϋπόθεση της παραλαβής των αναγκαίων ανταλλακτικών αλλά και την προσθήκη των επικοινωνιακών μέσων με τα οποία είναι εφοδιασμένα τα PzH-2000GR, δεν αναμένεται να αντιμετωπίσει προβλήματα ούτε σημαντικά σύνδρομα κόστη (πιο συγκεκριμένα το όποιο κόστος των επικοινωνιακών μέσων θα αποτελέσει έργο για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία).

Σε βάθος χρόνου η ομογενοποίηση του στόλου θα μπορέσει να επιτευχθεί μέσω προγράμματος εκσυγχρονισμού μέσης ζωής του οπλικού συστήματος, που ούτως ή άλλως ο ΕΣ θα αναγκαστεί να εφαρμόσει για να το διατηρήσει σε υπηρεσία, αλλά και για να αναβαθμίσει τις επιχειρησιακές δυνατότητες του ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως στις απαιτήσεις του μελλοντικού χώρου μάχης και ιδιαίτερα την άτυπη «μάχη βεληνεκούς και ακρίβειας» με το τουρκικό Πυροβολικό.

Εν κατακλείδι, η ελληνική πλευρά, αξιοποιώντας τα δεδομένα (οικονομικά, κυρίως) της κροατικής προμήθειας (ας σημειωθεί ότι την 23η Ιουλίου 2014 ο Αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Κροατίας στρατηγός Drago Lovric επισκέφθηκε επίσημα τη χώρα μας και σύμφωνα με πληροφορίες η κροατική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε και Α/Κ ΜΜΠ με οβιδοβόλα PzH-2000GR), θα μπορούσε τουλάχιστον να διερευνήσει τη διαθεσιμότητα και την πιθανότητα προμήθειας επιπλέον οβιδοβόλων PzH-2000 από τα γερμανικά αποθέματα, εφόσον φυσικά το οικονομικό κόστος κυμανθεί σε ανεκτά επίπεδα. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s