"Greek National Pride" blog / ΑΓΓΛΙΑ / ΣΚΩΤΙΑ

Μετά το δημοψήφισμα το ΗB δεν θα είναι το ίδιο όπως πριν


skotia1-600x331Του Άριστου Αριστοτέλους

Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) στις 18 Σεπτεμβρίου, οι σχέσεις σε ολόκληρο το βασίλειο όπως είναι σήμερα δεν θα είναι ποτέ ξανά οι ίδιες όπως πριν. Αυτή την άποψη προβάλλει το παρόν κείμενο αναφερόμενο ενδεικτικά σε πιθανές εξελίξεις σε ορισμένους τομείς.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΟ ΣΤΑΤΟΥΣ

Σε περίπτωση επικράτησης του «Ναι υπέρ της ανεξαρτησίας» η Σκωτία θα κηρύξει επισήμως την ανεξαρτησία της στις 24 Μαρτίου 2016. Θα ακολουθήσουν εκλογές για το Κοινοβούλιο της Σκωτίας στις 5 Μαΐου, 2016 που θα οδηγήσουν στο σχηματισμό της πρώτη της κυβέρνηση ως ανεξάρτητο κράτος.

Στο μεταξύ θα αρχίσουν διαπραγματεύσεις μεταξύ Εδιμβούργου και Λονδίνου για τους όρους με τους οποίους η Σκωτία θα διαχωριστεί από το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό θα είναι μια πολύπλοκη, χρονοβόρα και κατά διαστήματα ίσως τεταμένη διαδικασία.

Σε διεθνές επίπεδο, οι Σκωτσέζοι θα πρέπει να διευκρινίσουν το καθεστώς της χώρας τους σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, το ΝΑΤΟ και άλλους διεθνείς οργανισμούς. Το ίδιο ίσως θα πρέπει να γίνει και με το υπόλοιπο ΗΒ.

Σε περίπτωση επικράτησης του «Όχι στην ανεξαρτησία», αναμένεται να υπάρξει μεγαλύτερη μεταβίβαση εξουσιών στις περιφέρειες – όπως είχαν υποσχεθεί και τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα στο Ουέστμινστερ – συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος να ορίζουν τα επίπεδα του φόρου εισοδήματος.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε περίπτωση ψηφοφορίας υπέρ του Ναι, μεγάλες εταιρείες και τράπεζες μπορεί να εγκαταλείψουν τη Σκωτία. Μερικές από αυτές, όπως η ιαπωνική Nomura και η Royal Bank of Scotland, φαίνεται να έχουν ήδη σχέδια για να μετακινήσουν τα γραφεία τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίρα υποχώρησε στις διεθνείς αγορές πρόσφατα στον απόηχο των δημοσκοπήσεων που έδειχναν πτώση στην υποστήριξη της εκστρατείας του Όχι.

Αν επιτραπεί στη Σκωτία να διατηρήσει τη λίρα σε μια νομισματική ένωση, μεγάλα ερωτήματα θα προκύψουν όσον αφορά τις οικονομικές προοπτικές του υπόλοιπου ΗΒ. Από την άλλη, αν το Λονδίνο αρνηθεί στο Εδιμβούργο τη νομισματική ένωση, οι Σκωτσέζοι προειδοποίησαν ότι δε θα καταβάλουν το μερίδιο του δημοσίου χρέους που τους αναλογεί ως μέρος του ΗΒ. Αυτό θα επιβαρύνει το εναπομείναν μέρος του ΗΒ με χρέος της τάξης του 85 τοις εκατό επί του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Σε περίπτωση επικράτησης του Όχι, με μικρή πλειοψηφία εναντίον της ανεξαρτησίας, κάτι που φαίνεται πιθανό, τότε θα είναι δύσκολο για μεγάλο χρονικό διάστημα να κλείσει η συζήτηση για το μέλλον της Σκωτίας. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει αβεβαιότητα, η οποία πιθανόν να βλάψει την ανάκαμψη ολόκληρου του ΗΒ. Ήδη πολλά εκατομμύρια λίρες έχουν φύγει από σκωτσέζικες επενδύσεις τις τελευταίες εβδομάδες και είναι απορίας άξιο αν και πότε θα επιστρέψουν.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σε περίπτωση επικράτησης του Ναι, το βάρος για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ως ο άνθρωπος που έχασε τη Σκωτία μετά από 300 χρόνια ένωσης, θα είναι πολύ μεγάλο. Παρόλο που ο Κάμερον δήλωσε ότι δεν θα παραιτηθεί, πολλοί από τους συντηρητικούς βουλευτές πιστεύουν ότι δεν θα έχει επιλογή. Ήδη στη Βουλή των Κοινοτήτων μιλούν για το ενδεχόμενο ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, καθώς και για αμφισβήτηση της σημερινής ηγεσίας.

Σίγουρα θα υπάρξουν συνέπειες και για την αντιπολίτευση των Εργατικών και τον αρχηγό τους Εντ Μίλιμπαντ. Το Εργατικό κόμμα κατέχει 40 από τις 59 έδρες της Σκωτίας στο Βρετανικό Κοινοβούλιο, οπότε αν η χώρα αποχωρήσει από το ΗΒ, η προοπτική των Εργατικών να κερδίσουν ξανά την πλειοψηφία θα μειωθεί δραστικά.

Επιπλέον, η κυβέρνηση του υπόλοιπου ΗΒ πιθανό να βρεθεί αντιμέτωπη με νέες απαιτήσεις για ανεξαρτησία από τους Ιρλανδούς και Ουαλούς ψηφοφόρους.

Από την άλλη, αν η πλειοψηφία εναντίον της ανεξαρτησίας είναι αρκετά μεγάλη, ο Πρωθυπουργός μπορεί να ζητήσει τα εύσημα για την επιτυχία του. Αλλά αν η διαφορά ψήφου είναι στενή, όπως είναι πιθανό, η θέση του Κάμερον θα παραμείνει σχετικά αδύναμη. Το ίδιο και για τον ηγέτη των Εργατικών, ο οποίος θα αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια στην πλευρά του για την αποτυχία να πείσει πολλούς Σκωτσέζους ψηφοφόρους του κόμματος να υποστηρίξουν παραμονή στο ΗΒ.

Συνεπώς, καταλήγοντας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος το δημοψήφισμα στη Σκωτία θα αφήσει τα σημάδια ή τις πληγές του σε όλο το φάσμα των σχέσεων σε αυτές που σήμερα αποκαλούνται Βρετανικές Νήσοι, όπως ενδεικτικά επισημάναμε αναφερόμενοι σε κάποιους τομείς.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s