"Greek National Pride" blog / ΑΙΓΥΠΤΟΣ / ΑΟΖ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ

ΠΡΟΩΘΕΙΤΑΙ ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΟ ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ


leviathan3_kriti_l

Την πραγματοποίηση συνόδου κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, πιθανόν στο Κάιρο, συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών των τριών χωρών στη συνάντηση που είχαν στο ελληνικό Γραφείο Τύπου της Μόνιμης Αντιπροσωπείας του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.

Μετά τις κοινές δηλώσεις, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι «είχαμε σήμερα διαδοχικά μια διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ομόλογό μου και στη συνέχεια μια τριμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο και τον Κύπριο ομόλογό μου.

Αυτό είναι ένα σχήμα που λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, γιατί η Αίγυπτος παίζει ένα κρίσιμο ρόλο για όλα τα θέματα του Αραβικού κόσμου και έχει πάρει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες».

Έχει συμβάλει, είπε, στην εκεχειρία στη Γάζα και στο να ανοίξουν νέοι δίαυλοι και προοπτικές στη Λιβύη και όπως φάνηκε και από την πρόσφατη διάσκεψη που είχαμε στη Μαδρίτη, η Ελλάδα και η Κύπρος στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στήριξαν εξαρχής την Αίγυπτο και είναι στην περιοχή χώρες ευρωπαϊκές, χώρες σταθερές και σημεία αναφοράς.

«Έχουμε μια πολύ πλούσια ατζέντα: θέματα ενέργειας, θέματα εφαρμογής του δικαίου της θάλασσας, αλλά και κυρίως θέματα που αφορούν τις τρέχουσες κρίσεις.

Και γι’ αυτό αποφασίσαμε, πολύ σύντομα, να πραγματοποιήσουμε νέα συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στη Λευκωσία και να οργανώσουμε μια σύνοδο κορυφής, κατά προτίμηση στο Κάιρο, το συντομότερο δυνατό».

Ο ίδιος συνέχισε πως στις 12 Οκτωβρίου, υπάρχει πρόσκληση της Αιγύπτου και της Νορβηγίας στο Κάιρο για την ανασυγκρότηση της Γάζας, κάτι που είναι, όπως είπε, πολύ σημαντικό για την επανέναρξη του διαλόγου στη Μέση Ανατολή «για μια λύση πλέον στο πρόβλημα που είναι η μήτρα των προβλημάτων στην περιοχή».

Σε ερώτηση σε σχέση με την περσινή συνάντηση, αν υπήρξε πρόοδος για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε ότι στο διμερές τμήμα της συνάντησης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, εξετάστηκε η πρόοδος των εργασιών των τεχνικών επιτροπών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου της θάλασσας.

«Συμφωνήσαμε η επόμενη συνάντηση των τεχνικών επιτροπών να γίνει το συντομότερο δυνατόν, τη φορά αυτή στην Αθήνα. Και έχουμε πολύ θετικές ενδείξεις για την στάση της αιγυπτιακής πλευράς, η οποία είναι πιστή στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου της θάλασσας».

Σε ερώτηση για ένα άλλο θέμα της εξωτερικής πολιτικής, σε σχέση «με τη βοήθειά μας στους Κούρδους και αν μας έχει ζητηθεί από τη Συμμαχία, εκτός από τα πυρομαχικά προς τους Κούρδους, να προσφέρουμε και κάτι άλλο και αν εμείς θα το πράξουμε;», ο κ. Βενιζέλος είπε:

«Όχι. Δεν μας έχει ζητηθεί τίποτα άλλο» είπε και πρόσθεσε πως ούτως ή άλλως είναι εθελοντική η συμμετοχή αυτή.

Τόνισε πως για το διεθνή και περιφερικό συνδυασμό δυνάμεων και την αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά και για την προστασία των εθνικών συμφερόντων, όπως επίσης και να υπάρχει ισχυρή θέση στο Κυπριακό, στα ελληνοτουρκικά, πρέπει η Ελλάδα να έχει διεθνή αξιοπιστία.

«Και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε με πολιτικά και διπλωματικά μέσα, με ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και με αποστολή πυρομαχικών στις κουρδικές δυνάμεις του Ιράκ, σε συνεργασία βεβαίως με την κυβέρνηση της Βαγδάτης, γιατί αυτό είναι κάτι που μπορούσε εύκολα να γίνει.

Αυτό μας εισηγήθηκε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και κρίναμε με τον πρωθυπουργό ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό από πλευράς περιφερειακού συσχετισμού δυνάμεων και από πλευράς προστασίας των εθνικών συμφερόντων» είπε.

Κατά την  τριμερή συνάντηση που είχε νωρίτερα με τους υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου και Αιγύπτου, Ιωάννη Κασουλίδη και Σαμέχ Σούκρι, ανέφερε πως η  τριμερής συνεργασία αποτελεί πλατφόρμα σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.

Αναφέρθηκε στον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως χωρών-μελών της Ε.Ε. λέγοντας πως είναι πάντα πολύ σημαντικός για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά, του ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σαμέχ Σούκρι, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον κ. Βενιζέλο, τόνισε ότι συμμετέχει σ’ αυτή την τριμερή συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο και «δεσμευόμαστε σε αυτή τη σχέση και στην εδραίωση της αμοιβαίας συνεργασίας μας και με την Ελλάδα και με την Κύπρο», όπως είπε.

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «επίσης, (δεσμευόμαστε) στην ενίσχυση της συνεργασίας μας και στο διμερές και στο τριμερές επίπεδο. Έχουμε σίγουρα κοινές φιλοδοξίες αλλά και προκλήσεις στις οποίες πρέπει να ανταποκριθούμε, και πρέπει να ανταποκριθούμε συλλογικά».

Τέλος, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε την χαρά του που  οι τρεις χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αποφασίσει πρακτικούς τρόπους για να δουλέψουν μαζί, ώστε να συμβάλουν στην σταθερότητα και στην ειρήνη στην περιοχή…

ΠΗΓΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s