"Greek National Pride" blog / ΕΛ.ΑΣ.

Συγκρότηση Ομάδων Ειδικών Δράσεων Ελληνικής Αστυνομίας


elasΑπό τους αναγνώστες του παρόντος ιστολογίου δεν θα έχει διαφύγει της προσοχής τους η έμφαση που δίνουμε σε θέματα δημοσίας τάξης και ασφάλειας. Και αυτό διότι πέραν του καθημερινού αγώνα που δίνουν τα Σώματα Ασφαλείας όσον αφορά την προστασία του πολίτη από το έγκλημα, υπάρχουν και άλλοι παράμετροι της λειτουργείας τους, εξίσου σημαντικοί, αν και όχι τόσο τονισμένοι, που άπτονται της εθνικής άμυνας και ασφάλειας. Ξαναλέμε πως για εμάς η περαιτέρω στρατιωτικοποίηση των σωμάτων ασφαλείας αποτελεί μονόδρομο καθώς τόσο οι παραδοσιακές απειλές, όσο και οι εκκολαπτόμενες, απαιτούν κάτι τέτοιο. Είναι λάθος η μηχανιστική μεταφορά προτύπων άσχετων χωρών, που δεν αντιμετωπίζουν ουσιώδεις απειλές κατά της εδαφικής τους ακεραιότητας, στα ελληνικά δεδομένα. Οι εποχές που έρχονται θα σημάνουν και το τέλος των ψευδαισθήσεων και μόνο οι κατάλληλα προετοιμασμένοι θα είναι σε θέση να επιβιώσουν.

Προ μηνών είχαμε αναφερθεί στην δημιουργία νέων αστυνομικών μονάδων, στα πλαίσια της αναδιοργάνωσης της ΕΛ.ΑΣ, με σκοπό την καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων του σήμερα και του αύριο. Μερικές από αυτές είναι και οι υπό δημιουργία Ομάδες Ειδικής Δράσης. Στο διάστημα που μεσολάβησε είχαμε την ευκαιρία να συγκεντρώσουμε πρόσθετες πληροφορίες τις οποίες και θα επιχειρήσουμε να μεταφέρουμε καταθέτοντας παράλληλα και τις δικές μας προτάσεις.

Καταρχήν, αναφερόμενοι στις ΟΕΔ έχουμε να πούμε πως σκοπό έχουν την επέμβαση και δράση σε ειδικές καταστάσεις, όπου οι «απλές» αστυνομικές δυνάμεις αδυνατούν να παρέμβουν και όπου δεν υπαρχει η δυνατότητα ανταποκρίσεως από άκρως εξειδικευμένες μονάδες όπως η Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Ομάδα (ΕΚΑΜ) ή η Ομάδα Ειδικών Αποστολών(ΟΕΑ) που είναι ανεπτυγμένη στην Κρήτη. Αποστολές τους είναι η επίδοση ενταλμάτων σύλληψης σε επικίνδυνους κακοποιούς, η μεταγωγή επικίνδυνων κακοποιών και ευρύτερα καθήκοντα ειδικής φύσεως αποστολών. Πρακτικά καλύπτεται όλη η περιφέρεια, πλην των Γενικών ή Περιφερειακών Διεύθυνσεων όπου σταθμεύουν ΕΚΑΜ ή ΟΕΑ. Είναι λοιπόν ένα είδος, ας μας επιτραπεί ο όρος, περιφερειακών “EKAM” και αποτελεί αποσταγμα της επιχειρησιακής εμπειρίας που απέκτησε σταδιακά η ΕΛ.ΑΣ τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την περσινή καταδίωξη της συμμορίας Κόλα στα κακοτράχαλα βουνά της επαρχίας.

Η αρχική τους οργανωτική δομή προβλέπεται να συνίσταται σε ομάδες 8-10 ανδρών εξοπλισμένων με υλικό που έχει ήδη στην κατοχή της η αστυνομία ή μπορεί να αποκτηθεί στα πλαίσια κάποιας εσωτερικής αναδιανομής υλικού από τις τάξεις των Ε.Δ, λόγω και της οικονομικής στενότητας της περιόδου. Αρχικά λοιπόν προβλέπεται πως θα είναι εξοπλισμένες με υποπολυβόλα MP-5 και τυφέκια G-3. Αργότερα ο αριθμός τους πρέπει να αυξηθεί σε τουλάχιστον 20-25 άνδρες ανά Ομάδα και ο οπλισμός τους να εμπλουτιστεί με αραβίδες Μ-4( ή το ανάλογο HK-416 της H&K ) και υποπολυβόλα UMP-45. Γενικά οι εν λόγω ομάδες πρέπει να διαθέτουν ποικιλία οπλισμού και εξοπλισμού, υιοθετώντας την λογική της “δεξαμενής”, ώστε να επιλέγεται το σωστό όπλο για την σωστή αποστολή. Στον εξοπλισμό πρέπει να περιλαμβάνονται κράνη από kevlar, αλεξίσφαιρα γιλέκα-εξαρτύσεις με προσθαφαιρούμενες πλακες θωράκισης, αλεξίθραυσμα γυαλιά, σύγχρονοι τακτικοί ασύρματοι, σκοπευτικά βοηθήματα ( ολογραφικά, red dot ), τακτικοί φακοί κ.α

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δοθεί και στα μέσα μεταφοράς τους. Αν και σε πρώτο χρόνο θα εφοδιαστούν λογικά με οχήματα SUV ήδη υπηρετούντα στην ΕΛ.ΑΣ, σε βάθος χρόνου, όταν οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, θα πρέπει να αποκτηθούν οχήματα με κάποιον στοιχειώδη βαθμό θωράκισης και προστασίας . Εννοείται πως οχήματα φιλοσοφίας MRAP της κατηγορίας I θα ήταν ιδεατά για τις ανάγκες των ΟΕΔ, αλλά και της αστυνομίας γενικότερα. Και μόνο η αποτρεπτική εικόνα που εκπέμπει ένα όχημα της κατηγορίας MRAP συνηγορεί προς αυτήν την κατεύθυνση.

Μεγάλη έμφαση πρέπει να δοθεί και στο προσωπικό που θα στελεχώσει αυτές τις ομάδες. Και αυτό γιατί είναι γενικά παραδεκτό πως μόνο σωστά επιλεγμένο και καλά εκπαιδευμένο προσωπικό δύναται να φέρει εις πέρας απαιτητικές αποστολές. Είναι προτιμότερη η σύσταση μικρότερων ομάδων από σωστά επιλεγμένο προσωπικό, παρά η επιλογή ακατάλληλων ατόμων προκειμένου να συμπληρωθούν οι οροφές. Πέραν του επιθυμητού όρου το προς επιλογή προσωπικό να έχει υπηρετήσει κατά την διάρκεια της θητείας του στις Ειδικές Δυνάμεις ( που “δείχνει” προς την κατεύθυνση επιλογής προσωπικού από τις τάξεις των Ειδικών Φρουρών), μεγάλη σημασία παίζει η παρακολούθηση ειδικών σχολείων όπως αυτό της ΕΚΑΜ. Προφανώς τα κριτήρια επιλογής δεν μπορεί να είναι τόσο αυστηρά όπως στην περίπτωση της τελευταίας, πρέπει ωστόσο να καταβληθεί προσπάθεια για “ξεσκόνισμα” των υποψηφίων μέσω ενός σωστού προγράμματος επιλογής που θα ακολουθηθεί από την σωστή εκπαίδευση.

Η τελευταία πρέπει να περιλαμβάνει οπωσδήποτε αντικείμενα CQB, ταχείας αντίδρασης, δράσης περιπόλων, εισόδου σε κτίρια, δράση σε ημιορεινό και ορεινό περιβάλλον , παροχής πρώτων βοηθειών μάχης και γενικά ό,τι απαιτείται προκειμένου να καταστεί ένα τμήμα αξιόμαχο. Δεν αρκεί βέβαια να αποκτάται μια ικανότητα αλλά πρέπει και να συντηρείται. Για αυτόν τον λόγο η εκπαίδευση πρέπει συνεχής και οι μετεκπαιδεύσεις τακτικές όπου θα γίνεται και επαναξιολόγηση του προσωπικού.

Στις παραπάνω γραμμές θίξαμε το περίγραμμα των προς ίδρυση ομάδων, προσπαθώντας να δώσουμε στο αναγνωστικό κοινό μια γενική εικόνα. Θα παρακολουθούμε το θέμα και θα αποκαλύψουμε περισσότερες λεπτομέρειες όταν αυτές μας κοινοποιηθούν και καταστούν αποδεσμεύσιμες. Ευχή μας η όλη προσπάθεια να βρει την ανταπόκριση που της αξίζει εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας και να μην εκφυλιστεί σε βάθος χρόνου κατά τα νεοελληνικά ειωθότα. πηγη

One thought on “Συγκρότηση Ομάδων Ειδικών Δράσεων Ελληνικής Αστυνομίας

  1. ΤΟ ΟΡΓΟΥΕΛΙΚΟ ΜΕΛΛΟΝ ΖΥΓΩΝΕΙ….

    Η «ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ» ΣΙΓΑ-ΣΙΓΑ «ΠΑΝΤΟΔΥΝΑΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ» ΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΥΛΙΚΟΤΕΧΝΙΚΑ !!

    ΒΕΒΑΙΑ … ΟΣΟ ΑΚΟΜΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡΜΑΡΚΕΤ ΚΑΙ ΣΚΥΛΑΔΙΚΑ ΑΝΟΙΧΤΑ, ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ….

    ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s