"Greek National Pride" blog / ΑΙΓΥΠΤΟΣ / ΑΟΖ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Κύπρος / Τουρκία

Ευκαιρία για την Αθήνα η σύγκρουση Άγκυρας-Καΐρου


1d48e03bb505fb159c0c9bb637babff5_egypt76_768_480_c______

Τα δεδομένα ευνοούν τη δημιουργία ενός μεγάλου, στρατηγικής σημασίας πολιτικοοικονομικού συνασπισμού, ικανού να επιδράσει καθοριστικά στη διαμόρφωση μιας νέας κατάστασης στη Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή…

ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΣΙΔΕΡΗ

Η αλλοπρόσαλλη πολιτική που συνεχίζει να εφαρμόζει η Τουρκία στην ευρύτερη Μέση Ανατολή προσφέρει ιστορικής σημασίας ευκαιρίες στην Ελλάδα για να οικοδομήσει μια εθνικά ωφέλιμη και περιφερειακά χρήσιμη στρατηγική, συμμετέχοντας σε έναν υπό διαμόρφωση ακόμη συνασπισμό με τη συμμετοχή της ίδιας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αιγύπτου, ενδεχομένως και άλλων χωρών στη συνέχεια.

Η σφοδρότατη επίθεση που εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν στη σημερινή ηγεσία της Αιγύπτου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, υποστηρίζοντας τους Αδελφούς Μουσουλμάνους του Μόρσι, ήταν ένας ακόμη λόγος που προσέδωσε πανηγυρικά χαρακτηριστικά στην προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση Αιγύπτου, Κυπριακής Δημοκρατίας και Ελλάδας στη Νέα Υόρκη στις 26 Σεπτεμβρίου, όπου, μεταξύ άλλων, δόθηκαν υποσχέσεις ότι το θέμα της ΑΟΖ παραμένει στο τραπέζι.

Δεν είναι, βέβαια, η πρώτη φορά που το θέμα της ΑΟΖ μεταξύ των τριών χωρών επανέρχεται στο προσκήνιο, ενώ δεν διαφεύγει της προσοχής των Ελλήνων διπλωματών ότι όταν οι σχέσεις Καΐρου – Αγκύρας εισέρχονται σε φάση οξύτητας το ζήτημα των θαλασσίων ζωνών ξαναπέφτει στο τραπέζι, ενώ όταν υπάρχει ύφεση απομακρύνεται.

Πάντως, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων πηγών, απτά αποτελέσματα δεν πρόκειται να υπάρξουν, καλό θα ήταν να συντηρείται το συγκεκριμένο θέμα στο προσκήνιο, μια και μέσω της συζήτησης αυτής ενισχύεται το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι, χωρίς την Ελλάδα, καμία λύση δεν μπορεί να υπάρξει στη Μεσόγειο.

Από πλευράς Αιγύπτου, ωστόσο, παρά τις επιθέσεις που δέχεται από την Τουρκία, και παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει υπογραμμίσει πολλάκις την ετοιμότητά της για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, πρόοδος δεν επιτυγχάνεται, γιατί το Κάιρο συνηθίζει να κάνει ένα βήμα μπροστά και δύο πίσω.

Όπως παρατηρούν καλά ενημερωμένες πηγές, οι εργασίες των τεχνικών επιτροπών είναι εξαρχής μπλοκαρισμένες και εξέλιξη δεν έχει συντελεστεί.

Αν η Αίγυπτος αποφασίσει να απεγκλωβιστεί από το παιχνίδι της έντασης με την Τουρκία, ίσως γίνουν βήματα.

Γενικότερα το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών θα επανέρχεται στο προσκήνιο με κάθε ευκαιρία, είναι όμως προφανές ότι η Αίγυπτος δεν είναι διατεθειμένη να κάνει μονομερή βήματα συνεννόησης με την Ελλάδα.

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία θεωρεί ότι μπορεί να κάνει απευθείας διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο, ισχυριζόμενη ότι το Καστελόριζο έχει «μηδενική επήρεια», τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι έτσι.

Όπως και να ’χει, αυτή τη φορά ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ήταν προσεκτικός, αποφεύγοντας να δώσει υπερβολικό τόνο στην τριμερή συνάντηση της Νέας Υόρκης.

Είναι επίσης γεγονός, σύμφωνα και με διπλωματικές πηγές, ότι με την πάροδο του χρόνου η απόσταση και η ένταση μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας μεγαλώνουν.

Οι τεχνικές επιτροπές Ελλάδας – Αιγύπτου έχουν πραγματοποιήσει δύο συναντήσεις, θα πραγματοποιήσουν και τρίτη στην Αθήνα, αλλά ουσιαστική εξέλιξη δεν υπάρχει, αν δεν προηγηθούν πολιτικές αποφάσεις από την Αίγυπτο.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s