Η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε γηράσκοντα πληθυσμό (ποσοστό αύξησης 21,4% μεταξύ των ετών 2001-2006) έναντι μέσου όρου της Ε.Ε. 17,2%.
Ταυτόχρονα, η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφουν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰) στην ΕΕ, μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰).
Η δημογραφική γήρανση οφείλεται αφενός στην επιμήκυνση του μέσου όρου ζωής και αφετέρου στην καλπάζουσα υπογεννητικότητα.
Το γεγονός της γήρανσης του πληθυσμού της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα, προκαλεί πολλά προβλήματα ιατρικά, κοινωνικά, οικογενειακά, οικονομικά, ασφαλιστικά, με αποτέλεσμα τις επόμενες δεκαετίες να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα.
Σύμφωνα με την Αιτιολογική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Έτος ενεργού γήρανσης 2012 και με βάση στοιχεία και προβλέψεις της Eurostat, υπολογίζεται ότι ενώ σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιστοιχούν 4 άτομα σε παραγωγική ηλικία (15-64 ετών) ανά 1 συνταξιούχο άνω των 65 ετών, το 2060 θα υπάρχουν μόνο 2 άτομα για κάθε 1 συνταξιούχο.
ΓΗΡΑΙΑ ΗΠΕΙΡΟΣ… ΟΝΟΜΑ ΚΑΙ ΠΡΑΜΑ !!!
ΟΤΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΠΑΝΕ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΗΠΕΙΡΟΥΣ (ΑΜΕΡΙΚΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ) ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ , ΟΤΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ , ΟΤΑΝ ΣΟΥ ΖΗΤΑΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΗΣ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΧΡΥΣΑΦΙ