"Greek National Pride" blog / Εξοπλισμοί

Στο Αμερικανικό Κογκρέσο η ειδοποίηση για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3B του ΠΝ – Σημαντική η ελληνική βιομηχανική συμμετοχή


OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣε φάση υλοποίησης φαίνεται να εισέρχεται το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3BOrion του Πολεμικού Ναυτικού μετά από την αναγκαία έγκριση του προγράμματος από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και την κατάθεση της σχετικής ειδοποίηση προς το αμερικανικό Κογκρέσο για τον πιθανό εκσυγχρονισμό των ελληνικών αεροσκαφών από την υπηρεσία Ασφάλειας και Στρατιωτικής Συνεργασίας των ΗΠΑ (DSCA). Το έγγραφο κοινοποιήθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο στις 6 Οκτωβρίου και περιλαμβάνει την τροποποίηση και ενεργοποίηση αρχικά δύο αεροσκαφών P-3BOrion, καθώς και τον εκσυγχρονισμό συνολικά μέχρι και πέντε αεροσκαφών του ιδίου τύπου.

Το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών περιλαμβάνει την δομική τους αναβάθμιση (MidLifeUpgrades, MLU), την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης εργοστασιακού επιπέδου, την εγκατάσταση νέων αεροβοηθημάτων και τέλος την εγκατάσταση του ελληνικής σχεδίασης και κατασκευής Συστήματος Διαχείρισης Αποστολής (ΣΔΑ) MIMS της εταιρείας ISIHellas. Το MIMS είναι ένα σύστημα ανοιχτής αρχιτεκτονικής που διασυνδέεται με όλους τους αισθητήρες (Radar, EO/IR, EW/ELINT, ASW/ACINT, MAD, AIS, κλπ.), με τα συστήματα ζεύξης δεδομένων/datalinks (Link 11, Link 16, και με επιλογή για Link 22 ή οποιοδήποτε άλλο ΝΑΤΟικο ή εθνικό πρωτόκολλο επιθυμεί ο χρήστης), με τον οπλισμό του αεροσκάφους με τα υπόλοιπα τακτικά υποσυστήματα του αεροσκάφους (π.χ. INS/GPS, κλπ.) και διαχειρίζεται όλες τις πληροφορίες που παρέχουν αυτά τα συστήματα.

Το ελληνικό Σύστημα Διαχείρισης Αποστολής MIMS εκτελεί συγκερασμό των πληροφοριών (datacorrelation), δημιουργεί την Κοινή Επιχειρησιακή Εικόνα (CommonOperationalPicture) και την παρουσιάζει στον χειριστή-TacticalCoordinator (TACCO), παρέχοντάς του την δυνατότητα να εκτελεί τις διαδικασίες επίβλεψης, αναγνώρισης, και διοίκησης και ελέγχου (CommandandControl). Επιπλέον, το MIMS επιτρέπει στον TACCO να ελέγχει τα συστήματα επικοινωνιών, τα οπλικά συστήματα, και τα υπόλοιπα τακτικά υποσυστήματα. Η πρώτη έκδοση του ελληνικού συστήματος εγκαταστάθηκε από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 μετά από διεθνή διαγωνισμό, σε 5 αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας FokkerF-50 ME2 MP ασιατικής χώρας.

Έκτοτε με βάση την αποκτηθείσα εμπειρία, το ΣΔΑ MIMS εξελίχθηκε περαιτέρω από την ISIHellas, με σκοπό την βελτιστοποίηση του περιβάλλοντος του χρήστη (manmachineinterface), την εισαγωγή και διασύνδεση οποιοδήποτε υποσυστήματος (αισθητήρες, οπλικά συστήματα) μέσω ανοικτής αρχιτεκτονικής, την υποστήριξη κονσόλων πολλαπλών δυνατοτήτων (MultiFunctionConsoles), καθώς και τη συνεχή ενημέρωση του για την υποστήριξη υλικού (hardware) με βάση τις τεχνολογικές εξελίξεις.

Όσον αφορά τις εργασίες για την δομική αναβάθμιση και την συντήρηση εργοστασιακού επιπέδου αυτές θα πραγματοποιηθούν από την ΕΑΒ. Τo πρόγραμμα εκσυγχρονισμού μέσης ζωή (MLUMidLifeUpgrade) περιλαμβάνει την αντικατάσταση των κυρίων πτερύγων του αεροσκάφους και πιο συγκεκριμένα την αντικατάσταση των επιφανειών του εσωτερικού και του συνόλου του εξωτερικού τμήματος της πτέρυγας με στόχο την βελτίωση της αντοχής της και της προστασίας της από διάβρωση, την τοποθέτηση του νέου επανασχεδιασμένου σημείου προσάρμοσης της κεντρικής πτέρυγας με τη δομή του αεροσκάφους, την τοποθέτηση ενός νέου τμήματος σύνδεσης της ατράκτου με το ουραίο πτέρωμα, νέο τμήμα σύνδεσης των κινητήρων με την πτέρυγα, καθώς και την αντικατάσταση των ουραίων οριζόντιων πτερυγίων.

Η υλοποίηση του παραπάνω προγράμματος θα επιτρέψει την αύξηση της επιχειρησιακής ζωής των αεροσκαφών κατά 15.000 ώρες πτήσης επιτρέποντας την αξιοποίηση τους για ακόμη 20 χρόνια ενώ θα επιτρέψει την μείωση των ωρών που απαιτούνται για την συντήρηση του P-3BOrion κατά 58% και την αύξηση του χρόνου πτήσης του αεροσκάφους κατά 10%. Το πρόγραμμα συντήρησης και αναβάθμισης των P-3BOrion, αποτελεί μία σπουδαία ευκαιρία για την ελληνική αεροναυπηγική βιομηχανία και για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, αφού το σύνολο των εργασιών συντήρησης και δομικής αναβάθμισης θα πραγματοποιηθεί από Έλληνες μηχανικούς ενώ η καρδιά του αεροσκάφους το Σύστημα Διαχείρισης Αποστολής θα αναπτυχθεί επίσης από Έλληνες μηχανικούς.

Η υλοποίηση του προγράμματος θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίες και θα διασφαλίσει υπάρχουσες, ενώ η τεχνογνωσία που θα αποκτηθεί θα αποτελέσουν τεράστιο κεφάλαιο για την μελλοντική ανάληψη ανάλογων προγραμμάτων για αεροσκάφη P-3 Orion τρίτων χωρών από τις ελληνικές εταιρείες. Συνεπώς, δεν θα πρέπει να υποτιμηθεί το πολύ σημαντικό γεγονός ότι μέρος, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει το 30%, από την ανατεθείσα σύμβαση αναβάθμισης των Ελληνικών P-3B αεροσκαφών θα παραμείνει στην Ελλάδα. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s