"Greek National Pride" blog / Εξοπλισμοί

Αξιολόγηση νέων υλικών για τις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού.ΒΙΝΤΕΟ


IDIKESΣτην απόκτηση νέων υλικών προσανατολίζονται οι ειδικές δυνάμεις του ελληνικού στρατού και ειδικότερα η 13η Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων υπό τη στέγη της οποίας βρίσκονται οι αμφίβιες μοίρες καταδρομών, η επίλεκτη Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών και το θρυλικό Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών. Τα τελευταία χρόνια τα στελέχη των ειδικών δυνάμεων έχουν βελτιώσει κατακόρυφα το ατομικό επίπεδο μαχητικής ισχύος με την απόκτηση εξειδικευμένων υλικών ειδικών επιχειρήσεων όπως plate carriers, ειδικών κρανών στα οποία εφαρμόζουν πληθώρα υλικών όπως μέσα επικοινωνιών,

Βασικό αντικείμενο των διερευνητικών επαφών της Διεύθυνσης Ειδικών Δυνάμεων είναι η απόκτηση υποβρυχίων οχημάτων (DPV: Divers Propulsion Vehicle) με στόχο την αφανή διείσδυση και απαγκίστρωση των επιδρομέων από τον στόχο. Υπενθυμίζεται πως οι υποβρύχιοι καταστροφείς χρησιμοποιούν scooter πολιτικού τύπου περιορισμένων δυνατοτήτων της scuba pro. Έχουν μέγιστη ταχύτητα 3,4 χιλιόμετρα, μέγιστο βάθος κατάδυσης τα 70 μέτρα, αυτονομία 50 λεπτών και βάρος 21,2 κιλά. Τα μειονεκτήματα αυτών των υποβρύχιων σκούτερ είναι η χαμηλή ταχύτητα που περιορίζει την κίνηση των βατραχανθρώπων σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες καθώς και η μικρή αυτονομία.

Το αμερικανικό DPD/ STD της εταιρίας Stidd Systems Inc έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δύο βατραχανθρώπους με πλήρη φόρτο μάχης 45kg αναπτύσσοντας μέγιστη ταχύτητα 3,2 ναυτικών κόμβων (6 χιλιομέτρων) για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις 2 ώρες και αυτονομία 10 ναυτικών μιλίων. Τα DPD/ STD χρησιμοποιούνται από το αμερικανικό σώμα Πεζοναυτών και από τις μονάδες SEAL του ναυτικού των ΗΠΑ. Τυπικές αποστολές που αναλαμβάνουν τα DPD/ STD είναι η αναγνώριση λιμένων και ακτών, υποβρύχιες επιθέσεις σε πλοία και παράκτιους στόχους καθώς και η εξουδετέρωση αμυντικών συστημάτων λιμένων. Το κόστος έκαστου ανέρχεται στα 90 χιλιάδες ευρώ.

Σήμερα η Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών όπως και το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών διαθέτουν υποβρύχια οχήματα τύπου FALLARON. Υπάρχει η πρόθεση για αντικατάσταση από το APOLLO DPV AVX. Το τελευταίο μπορεί να διανύσει απόσταση 18,6 ναυτικών μιλίων και μπορεί να μεταφέρει άνετα έναν υποβρύχιο καταστροφέα μετά του φόρτου ή δύο περιορισμένα και με χαμηλή ταχύτητα. Η τιμή του κυμαίνεται στα 10.000 ευρώ.

Ιδανική επιλογή είναι η αγορά του Σουηδικού “SEAL CARRIER” από την εταιρεία DCE AB. Το σκάφος το χρησιμοποιεί η μονάδα Attack-Dykarna/ A-DYK («Επιθετικοί Δύτες») των Παράκτιων Κυνηγών (Kustjägarna) που ανήκουν στο Σουηδικό Αμφίβιο Σώμα (Amfibiekåren). Η ταχύτητα επιφανείας του Σουηδικού “SEAL CARRIER” είναι 30 κόμβοι ενώ σε πλήρη κατάδυση κινείται με 4 κόμβους. Μπορεί να επιχειρήσει σε αποστάσεις 270 χιλιομέτρων και υποβρυχίως σε 18 χιλιομέτρων. Ο χρόνος που απαιτείται για να καταδυθεί το SEAL CARRIER από την επιφάνεια σε βάθος είναι 2,5 λεπτά. Επίσης, μπορεί να μεταφέρει και οπλισμό αποτελούμενο από τηλεχειριζόμενο σταθμό πυροβόλου των 30 χιλιοστών με σκοπευτικά ημέρας και νύχτας. Τέλος, είναι αερομεταφερόμενο αλλά και μπορεί να μεταφερθεί από τα υποβρύχια 209 και 214 του Πολεμικού Ναυτικού. Δύναται να μεταφέρει μια εξαμελή ομάδα βατραχανθρώπων.

Κλείνοντας, τα τελευταία θέματα προς συζήτηση είναι οι καταδυτικές συσκευές αλλά και η απόκτηση νέων εξαρτύσεων- γιλέκων μάχης αναλόγως της ειδικότητας. Μια εξάρτηση τύπου Η είναι ιδανικότερη για αποστολές των υποβρύχιων καταστροφέων γιατί αφήνει το στέρνο ελεύθερο για την συσκευή και έχεις πρόσβαση παντού στα υλικά. Οι ανιχνευτές μάχης καθώς και οι βατραχάνθρωποι των Ομάδων Ανορθοδόξου Πολέμου και Ομάδων Υποβρυχίων Καταστροφών της Δ.Υ.Κ χρησιμοποιούν τις συσκευές κλειστού κυκλώματος τύπου LAR VI που ο βατραχάνθρωπος μπορεί να καταδυθεί μέχρι τα 10 μέτρα. Επίκειται, η έλευση των νεότερων LAR 5000 που χρησιμοποιούν μείγμα οξυγόνου- αζώτου δίνοντας την δυνατότητα στον βατραχάνθρωπο να καταδυθεί εως τα 24 μέτρα.  πηγη

One thought on “Αξιολόγηση νέων υλικών για τις Ειδικές Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού.ΒΙΝΤΕΟ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s