"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / Περιοδικά Άμυνας και εξοπλισμών

20 ΧΡΟΝΙΑ «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» – Γιορτάζουμε και δωρίζουμε βιβλία και συλλεκτικά τεύχη


STRATIGIKI_20_GR

«Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ»

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ εορτάζει τα είκοσι χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης έκδοσης με την κυκλοφορία (στην Αττική σε αυτό το τεύχος και στην υπόλοιπη Ελλάδα σε επόμενο τεύχος) ενός βιβλίου που εμπεριέχει τα βασικά σημεία της εθνικής δεξαμενής σκέψης του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α.

Τίτλος του «Ο ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ: ΠΡΟΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ».

Μια πρόταση υψηλής, και συνάμα ρεαλιστικής στρατηγικής, που ουδέποτε κατατέθηκε ολοκληρωμένα μέχρι σήμερα στην ελληνική βιβλιογραφία, μια πρόταση πατριωτικού πραγματισμού.

Mια πρόταση που συγκρούεται με τις επιταγές του αθηναικού μικροελλαδισμού, γιατί είναι δόγμα ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ και ΠΑΝΕΘΝΙΚΟ (Ελλάδα-Κύπρος-ομογένεια).

Οι επιστήμονες- συνεργάτες του ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. και έπειτα από σχεδόν  4 χρόνια μελέτης συνέγραψαν ένα κείμενο-απόσταγμα των βασικών θέσεων και σημείων μιας θεωρίας προσαρμοσμένης στον εθνοκεντρικό τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων ασφάλειας που αναδύονται στην περιοχή μας ιδιαίτερα πιεστικά.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, εκτός Αττικής, η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ κυκλοφορεί με δώρο ένα συλλεκτικό τεύχος του περιοδικού «ΠΟΛΕΜΟΣ & ΙΣΤΟΡΙΑ».

Σε οτι αφορά την λοιπή θεματολογία, του περιοδικού, η κατάσταση στα εξοπλιστικά προγράμματα των Ενόπλων Δυνάμεων, το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των F-16 της ΠΑ, η διαμόρφωση του αρματικού ισοζυγίου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας με τις προσπάθειες για την προμήθεια των 90 Μ1Α1 Abrams, το ελληνοτουρκικό χερσαίο «μέτωπο», αλλά και θέματα που αφορούν τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή όπως οι βομβαρδισμοί εναντίον της ISIS, οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και πόσο επηρεάζουν τις ΕΔ της χώρας είναι μερικά από τα θέματα που μπορείτε να διαβάσετε στο περιοδικό ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ που κυκλοφορεί.

Πιο συγκεκριμένα μπορείτε να διαβάστε:

ΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΙΩΝ ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ:

Tα 31+42 κύρια και δευτερεύοντα εξοπλιστικά προγράμματα 2011-2025

Η έγκριση 42 εξοπλιστικών προγραμμάτων για τις ΕΔ από την Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής δεν μπορεί παρά  να αφήνει ανάμικτες εντυπώσεις.

Από τη μια πλευρά καλύπτονται κενά τα οποία τα τελευταία χρόνια είχαν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στη διαθεσιμότητα μέσων και υλικού, από την άλλη όμως λείπουν και ιδιαίτερα ότι αφορά την ΠΑ προγράμματα τα οποία δίνουν στρατηγικό βάθος στη διαμόρφωση της ισχύος της.

Η έλλειψη αυτή είναι πλήρως ανησυχητική σε σημείο που να δημιουργούνται σημαντικά ερωτήματα για το τι μέλλει γενέσθαι.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: Το χρονολόγιο των αεροπορικών βομβαρδισμών εναντίον της ISIS

Οι αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιούν τα κράτη-μέλη του  συνασπισμού με επικεφαλής τις ΗΠΑ που έχει διαμορφωθεί με στόχο την τρομοκρατική ισλαμική οργάνωση της ISIS αποτέλεσαν τους πρώτους αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Μέση Ανατολή ύστερα από το 2003.

Η συμμαχία αυτή των κρατών που δημιουργήθηκε εκτάκτως για να αντιμετωπίσει τη θυελλώδη προέλαση της ISIS σε Ιράκ και Συρία ανέλαβε ήδη τις πρώτες δράσεις εναντίον της ισλαμικής οργάνωσης. Εκτός από την προμήθεια όπλων και εκπαίδευσης σε Κούρδους και Ιρακινούς ξεκίνησε να βομβαρδίζει σε σχεδόν καθημερινή βάση και θέσεις των τζιχαντιστών. Στην παρουσίαση αυτή διαβάστε ότι προηγήθηκε αλλά και ότι συνέβη από την έναρξη των βομβαρδισμών και μετά,

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟΣ F-16C/D & ΕΝΑΕΡΙΟΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΣ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ: Όλες οι ελπίδες της ΠΑ για να «σωθούν καταστάσεις» επάνω στo AESA…

Aν ξεχωρίζει για κάτι το πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των μαχητικών αεροσκαφών F-16C/D, το οποίο προχωρά μεν, αλλά όχι με την ταχύτητα που είναι επιβεβλημένη αφού απαιτούνται τουλάχιστον επτά (!) χρόνια για την ολοκλήρωσή του είναι επειδή υπόσχεται ότι θα «προσδώσει» στα υπάρχοντα μαχητικά της ΠΑ ανώτερες επιδόσεις. Η επικείμενη παράδοση και είσοδος σε υπηρεσία των τουρκικών F-35 καθιστώντας το θέμα τοποθέτησης ραντάρ AESA ακόμη πιο επιτακτικό. Παράλληλα τα εκσυγχρονισμένα F-16 της ΠΑ με ενεργό ραντάρ θα τα καταστήσει πολύ ανώτερα από τα αντίστοιχα τουρκικά.

M1A1 ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΣ & το πρόγραμμα TIGER: Πώς η προμήθεια των Abrams θα διαμορφώσει το αρματικό ισοζύγιο ισχύος στον Έβρο

Η ανάγκη για την ύπαρξη σύγχρονων αρμάτων μάχης στον Ελληνικό Στρατό είναι πλέον κάτι παραπάνω από επιτακτική.

Το ελληνικό αρματικό δυναμικό γερνάει και η Τουρκία επενδύει μαζικά στην ανανέωση του δικού της στόλου αρμάτων, παράλληλα με την επίδειξη όλο και πιο πολύ της επεκτατικότητας και επιθετικότητας της πολιτικής της ηγεσίας στο Αιγαίο και στον Έβρο.

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ Vs ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ: Τακτική κατάσταση στο χερσαίο μέτωπο

Μετά από πέντε χρόνια πλήρους παύσης εξοπλιστικών προγραμμάτων, αξίζει να προχωρήσουμε σε μια γενική θεώρηση των δυνατοτήτων του Ελληνικού Στρατού απέναντι στις δυνατότητες του τουρκικού Στρατού, ο οποίος δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα να εξοπλίζεται, από το 1974 ακόμα και στην εποχή του αμερικανικού εμπάργκο όπλων (1974-1977).

Αντίθετα οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις γνώρισαν τρεις περιόδους ολικής ή σχεδόν ολικής παύσης εξοπλιστικών προγραμμάτων: μια το 1981-1987, μια δεύτερη το 1993-1997 και μια τρίτη πιο μακροχρόνια και πιο επώδυνη –που δυστυχώς συνεχίζεται και είναι άγνωστο πότε θα τελειώσει– από το 2005 μέχρι σήμερα.

ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2014: Εκπαίδευση «στα άκρα»

Η επανάληψη της μεγάλης διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων» και εφέτος –κάτι που τη φέρνει για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια ξανά σε ετήσια βάση– αποτέλεσε μια ακόμη ευκαιρία προβολής ισχύος των ΕΔ. Η άσκηση ήταν συνέχεια πολλών άλλων ασκήσεων μεγάλης και μεσαίας κλίμακας που πραγματοποίησαν οι ΕΔ τα τελευταία δύο χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ ΣΤΗΝ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ

«Το βιβλίο του Μεχμέτ» – «Η άλλη πλευρά του λόφου»: Οι μαρτυρίες «εκ των έσω» για την απόδοση του τουρκικού Στρατού στο Κουρδιστάν

«Το βιβλίο του Μεχμέτ: Οι στρατιώτες που πολέμησαν στη νοτιοανατολική Τουρκία αφηγούνται», της δημοσιογράφου Nadire Mater, αποτελεί ίσως την πολυτιμότερη καταγραφή μαρτυριών και εμπειριών εφέδρων οπλιτών που υπηρέτησαν, πολέμησαν ή και τραυματίστηκαν στις περιοχές που κηρύχθηκαν σε «Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης» κατά τον ένοπλο αγώνα του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στην Τουρκία που ξεκίνησε στις 15 Αυγούστου του 1984.

Κυρώσεις ΚΑΤΑ ΡΩΣΙΑΣ: Η Εθνική Άμυνα στο κενό

Πώς επηρεάζουν οι κυρώσεις της Ε.Ε. το ελληνικό αμυντικό σύστημα; Αυτό είναι το κύριο ερώτημα που σχετίζεται με τις επιπτώσεις στην επιχειρησιακή ετοιμότητα των ελληνικών ΕΔ καθώς ένα σημαντικό μέρος του αμυντικού συστήματος στηρίζεται σε ρωσικά αντιαεροπορικά και αντιαρματικά κυρίως συστήματα

ISIS: H τερατογένεση του ισλαμικού κράτους από τις «μήτρες» ΗΠΑ, Κατάρ και Σ. Αραβίας

Οι εκτελέσεις δια αποκεφαλισμού των δυτικών δημοσιογράφων από την οργάνωση ISIS ήταν ένα σοκ για τις δυτικές κοινωνίες.

Ο τρόπος των εκτελέσεων έδειξε ότι υπάρχει και ένα άλλο Ισλάμ το οποίο πολλοί αγνοούσαν: αυτό των απόλυτων και βάρβαρων κανόνων που καμιά σχέση δεν έχουν με τις δυτικές αξίες. Ταυτόχρονα, η διασύνδεση της οργάνωσης με χώρες του Κόλπου περιπλέκει περισσότερο τα πράγματα σχετικά με το ποιος είναι πραγματικά ο εχθρός και ποιος ο σύμμαχος στη νέα αυτή εκστρατεία των ΗΠΑ κατά της τρομοκρατίας.

» Βυθίσατε το Χόρα »

Οι αναμνήσεις ενός Φαντομά από τον κρίσιμο Ιούλιο του 1976

Το 1975, το ερευνητικό σκάφος «Χόρα» βγαίνει στο Αιγαίο  για έρευνα σχετική με υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου, και μάλιστα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την οποία και παραβίασε. Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιούλιο, η Τουρκία θα επαναλάβει το εγχείρημά της  με εκτεταμένα γυμνάσια στο Αιγαίο και έξοδο του «Χόρα» για σεισμικές έρευνες και σε ζώνες του Αιγαίου που ανήκουν στην υφαλοκρηπίδα των ελληνικών νησιών. Διαβάστε τις αναμνήσεις ενός πρώην «φαντομά» από εκείνη, την κρίσιμη για το έθνος, περίοδο.

.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s