"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΗΑΜΥΝΑ / ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ / ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Δένδιας: »Ουδείς δικαιούται και μπορεί στο Αιγαίο να αρμενίζει χωρίς να ξέρουμε που ακριβώς βρίσκεται και τι ακριβώς κάνει»ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΥΕΘΑ ΝΙΚΟΥ ΔΕΝΔΙΑ


NEODENDIASΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Στα μικρόφωνα ο Νότης Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Παπαχρήστος και ο Βασίλης Χιώτης, και θα καλημερίσουμε τώρα στην τηλεφωνική γραμμή τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, το νέο Υπουργό Εθνικής Άμυνας,τον κύριο Νίκο Δένδια, το υ οποίου όμως θα του υποβάλλουμε ως Υπουργού Ανάπτυξης. Πρώτη φορά θα γίνει αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, γιατί είναι εκείνος ο οποίος κατέθεσε το θέμα με τα κόκκινα δάνεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή σας μέρα, κύριε Δένδια, και συγχαρητήρια.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Καλημέρα,να είστε καλά, αλλά βέβαια για τα θέματα αυτά πλέον αρμόδιος είναι ο αγαπητός μου συνάδελφος ο κύριος Κώστας Σκρέκας. Εγώ να σας πω μόνο διευκρινίσεις…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά έχετε αφήσει υπόλοιπα όμως.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έτσι, έτσι. Για τις διευκρινίσεις θέλουμε επί των προτάσεων που καταθέσατε χθες.

Και πριν από όλα να σας ρωτήσουμε κάτι πολιτικό. Ακούσαμε λίγο νωρίτερα στο ΣΚΑΪ τον κύριο Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης να λέει ότι αυτές οι ρυθμίσεις που εξαγγείλατε χθες δεν έχουν τη συμφωνία του ΠΑ.ΣΟ.Κ., είναι έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι είναι «προσωπικές του απόψεις», ακόμα πιο βαρύ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με συγχωρείτε, εγώ θα ήθελα να είμαι σαφής και να εξηγούμαι. Εγώ εξέφρασα σε ποιο σημείο είχαν φτάσει οι εργασίες προετοιμασίας που είχα κάνει. Βεβαίως δεν υπήρξε, εγώ δεν ξέρω τι είπε ο Οδυσσέας, αλλά βεβαίως δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αλίμονό μου αν κάθε φορά που εκφράζω τις απόψεις μου για ένα θέμα πρέπει να προσυνεννοούμαι με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι μάλλον λίγο υπερβολικό αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα μισό λεπτό, τώρα. Είστε στην ίδια Κυβέρνηση τα δύο κόμματα. Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα δεν υπήρξε προηγουμένως προσυνεννόηση για την ρύθμιση που θα εξαγγείλετε;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με συγχωρείτε. Δεν κατάλαβα, δεν καταθέσαμε νόμο. Ένα λεπτό, κύριε Χιώτη, ένα λεπτό.

Απόλυτη προσυνεννόηση με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. υπήρξε για τα θέματα που αφορούν το ζήτημα των επιχειρηματικών και των επαγγελματικών δανείων που κατατέθηκε. Το άλλο είναι ότι το σημείο που έχει φτάσει η προεργασία που έχει γίνει για τα στεγαστικά, βεβαίως δεν υπήρχε προσυνεννόηση σε επίπεδο κομμάτων.Ούτε με το δικό μας κόμμα υπήρχε προσυνεννόηση.

Καταλαβαίνετε, ο Υπουργός δρα μέσα στον κύκλο της δραστηριότητάς του και των συνταγματικών του ευθυνών. Πριν αρχίσει να διερευνά ένα θέμα δεν ζητά προέγκριση από τον κυβερνητικό του εταίρο.

Εκτός αν υπάρχει κάποιος που έχει την εντύπωση -και δεν νομίζω ότι υπάρχει στην ελληνική κοινωνία- ότι τα στεγαστικά δάνεια δεν είναι ένα θέμα στο οποίο έπρεπε να διερευνήσουμε και να είμαστε έτοιμοι να προτείνουμε λύσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα είναι μείζον πολιτικό θέμα, πια, κύριε Δένδια, το πώς η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, είναι προφανές κατά τη γνώμη….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Μην πάμε τώρα σε εκφράσεις «μείζον πολιτικό θέμα» και λοιπά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι μείζον πολιτικό θέμα; Είναι μία απλή απόφαση;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα οι προτάσεις που παρουσιάστηκαν δεν έχουν καμία σημασία. Αυτό μας λέτε τώρα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αν έχετε την καλοσύνη….

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα με συγχωρείτε, αν λέτε ότι δεν έχετε πάρει τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τώρα είναι και άλλος Υπουργός…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν είναι βέβαιο ότι αυτές οι προτάσεις που καταθέσατε χθες για τα στεγαστικά δάνεια θα προωθηθούν στη Βουλή.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είπα εγώ ότι θα προωθηθούν κατ’ανάγκη στη Βουλή;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό έχουν αντιληφθεί όλες οι εφημερίδες σήμερα που τις καταγράφουν. Τις θεωρούν ως επίσημες εξαγγελίες.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κύριε Χιώτη, με συγχωρείτε, όσον αφορά, αν θέλετε, τις απόψεις των εφημερίδων μπορείτε να επικοινωνήσετε με τις εφημερίδες και είμαι βέβαιος ότι θα σας πουν τις απόψεις τους.

Εγώ σας λέω τι έκανα και τι είπα και σε αυτό σας διευκρινίζω και μου κάνει φοβερή εντύπωση ότι αντί να συζητάμε και κατ’ελάχιστον επί της ουσίας, συζητάμε όλα αυτά.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όχι, θα πούμε και στην ουσία…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η θέση του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ποια είναι…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: …αλλά πριν μπούμε στην ουσία θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε αν είναι επίσημες κυβερνητικές προτάσεις.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αλλά έχετε περίπου 5 λεπτά για να μπούμε στην ουσία διότι υπάρχει εν ενεργεία συμβούλιο Αρχηγών Επιτελείων μέσα και έχουμε απλώς διάλειμμα 10 λεπτών. Να σας μιλήσω, για να είμαστε σαφείς…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, ναι και σας ευχαριστούμε πολύ. Λοιπόν,πάμε τώρα στην ουσία. Η πρόταση η δική σας αφορά μόνο τα στεγαστικά δάνεια, δεν αφορά, από ό,τι αντιλαμβάνομαι ούτε τα δάνεια των αγροτών, ούτε τα καταναλωτικά, ούτε των….

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Ένα λεπτό, θα σας το τελειώσω όλο για να είμαι σαφής.

Η Κυβέρνηση έχει μία συνολική προσέγγιση και δεν μπορεί παρά να έχει μία συνολική προσέγγιση όσον αφορά τα συμπτώματα της κρίσης.

Ένα κομμάτι, λοιπόν, των συμπτωμάτων αυτών, που αφορά γενικά τη ρευστότητα στην οικονομία και την κατάσταση και των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων, ένα κομμάτι, πολύ μεγάλο κομμάτι, για να έχετε μία εικόνα, για όλη αυτή την παθολογία που αφορά τον ιδιωτικό τομέα. Γιατί υπάρχει και ένα κομμάτι παθογένειας που αφορά το δημόσιο τομέα, δηλαδή τις οφειλές προς το δημόσιο και τις οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Προς τον ιδιωτικό τομέα, λοιπόν, είναι περίπου γύρω στα80 δισεκατομμύρια. Το μεγαλύτερο κομμάτι από αυτό υπερβαίνει τα 40δισεκατομμύρια και είναι τα επαγγελματικά και τα επιχειρηματικά δάνεια. Αυτό που έχει επικρατήσει να λέγεται κόκκινα δάνεια.

Αυτό το κομμάτι αντιμετωπίζεται με το νομοθέτημα το οποίο ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή. Αυτό αντιμετωπίζει και δάνεια αγροτικά εφόσον ασκείται επαγγελματική δραστηριότητα ή εφόσον ασκείται επιχειρηματική δραστηριότητα. Παραδείγματος χάρη κτηνοτροφική επιχείρηση. Εμπεριέχει και τα δάνεια της “κακιάς” Αγροτικής που είναι περίπου 4 δισεκατομμύρια, πάνω από αυτά που σας είπα τα 40 δισεκατομμύρια.

Αντιμετωπίζει, λοιπόν, περίπου το σύνολο και αντιμετωπίζει και τα δάνεια στα οποία υπάρχει εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.Άρα αντιμετωπίζει περίπου το σύνολο των δανείων των επαγγελματιών, οποιασδήποτε μορφής επαγγελματιών και των επιχειρηματιών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μάλιστα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Η δεύτερη μεγάλη οντότητα είναι τα στεγαστικά. Τα στεγαστικά είναι περίπου γύρω στα 27 δισεκατομμύρια. Εκεί είχε αρχίσει μια εργασία και είχαν γίνει και κάποιες άτυπες, έτσι είναι πάντα,επαφές με τις συστημικές τράπεζες.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με όλες τις συστημικές τράπεζες; Γιατί εχθές άκουσα τις δύο από τις…

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με δύο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Άρα οι άλλες δύο δεν συμφωνούν;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι,δεν έχει γίνει ακόμη επαφή μαζί τους. Κατά την άποψή μου θα συμφωνήσουν όλες στο τέλος όπως συμφώνησαν και στα κόκκινα δάνεια όλες. Αλλά αυτό είναι θέμα το οποίο θα το χειριστεί ο νέος Υπουργός. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες χειρισμού του προβλήματος, εν πάση περιπτώσει κατά την άποψή μου αυτή που είπα είναι η καλύτερη.

Λοιπόν,εκεί είχε αρχίσει να γίνεται μια εργασία. Η εργασία αυτή δεν είχε ολοκληρωθεί,δεν είχε φτάσει σε σημείο τέτοιο που να μπορεί να έχει μορφή νομοθετήματος, δεν είχε σταλεί ούτε και στην τρόικα σε αρχική θέση, διότι δεν είχε καταγραφεί ακόμα, αφού σας λέω δεν είχαν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες ούτε με τις 4συστημικές τράπεζες.

Κατά την άποψή μου και την επαναλαμβάνω, αυτό είναι ένα μεγάλο θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί διότι αφορά 27 δισεκατομμύρια ευρώ,αφορά πάρα πολλούς ανθρώπους. Και επειδή άκουσα και διάφορες απόψεις οι οποίες προέρχονται προφανώς από κάποιες τράπεζες που δεν συμφωνούν και ζουν με φόβους κλπ., παρότι έχουν περάσει τα stress tests, παρότι έχουν πάρει πάρα πολλά χρήματα από τον Έλληνα φορολογούμενο λέω το εξής:

Αυτή η λύση η οποία δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία, δεν είναι η πρώτη φορά η οποία ακούγεται στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, εφαρμόζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς τυμπανοκρουσίες ως τρέχουσα αντίληψη, λέει ένα βασικό πράγμα. Είναι βαθύτατα ηθική, δεν χαρίζουμε τίποτα σε κανέναν καταρχήν. Λέμε απλώς ένα πράγμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Απλώς μετακυλούμε το 30% σε βάθος χρόνου.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Όχι,δεν υπάρχει το 30%. Το 30% είναι παράδειγμα. Αυτό το ανέφερα εγώ κατά την παρουσίαση ως παράδειγμα. Λέμε ότι την αξία πέραν της αγοραίας αξίας του ακινήτου σήμερα, την είσπραξή της, τη μεταφέρουμε σε ένα μελλοντικό χρονικό σημείο όπου θα κρίνουμε εάν το βασικό στοιχείο το οποίο αποκτήθηκε με αυτά τα χρήματα, το ακίνητο δηλαδή, έχει ανέβει σε αξία και άρα το καλύπτει ή δεν έχει ανέβει σε αξία οπότε θα δούμε ποιος θα είναι ο καταμερισμός της ζημιάς.

Ποια είναι η ηθική βάση μιας τέτοιας πρότασης; Eίναι απλή. Όταν εσείς πήρατε ένα ακίνητο και πήρατε και ένα στεγαστικό δάνειο πάνω σε αυτό το ακίνητο, συνήθως στο 100% τα χρόνια της κρίσης διότι για αυτά μιλάμε, η τράπεζα το εκτίμησε το ακίνητο μαζί σας.Επιβεβαίωσε την αντίληψή σας για την αξία του. Τι συμβαίνει όμως τώρα; Τώρα τη στιγμή που το ακίνητο αυτό για λόγους άσχετους δεν έχει αυτή την αξία, το ρίσκο το παίρνετε εσείς μόνο. Αυτό δεν είναι σωστό. Πρέπει όπως γίνεται και σε όλες τις μεγάλες χώρες του κόσμου και ο τραπεζικός τομέας να πάρει ένα κομμάτι του ρίσκου.

Ξαναλέω, το ποιο θα είναι αυτό θα το δούμε στο μέλλον.Δεν θα το κρίνουμε τώρα. Αλλά με δεδομένα τα στοιχεία της οικονομίας η ανάληψη μόνον από τον ιδιώτη του συνόλου του ρίσκου δεν είναι δίκαιη, δεν είναι σωστή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ωραία συμφωνούμε απολύτως με αυτό. Πάντως εγώ που είμαι συνεπής πληρωτής του δανείου μου, κύριε Υπουργέ, με σπρώχνεται να γίνω λάθος.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Κάνετε λάθος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με συγχωρείτε, κάνετε λάθος. Θα σας πω γιατί κάνετε λάθος. Κάνετε λάθος στο εξής:Στο ίδιο θέμα, τα ίδια πράγματα άκουσα και στα θέματα των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων. Εξηγούμαι, να πάω και σε αυτό, γιατί είναι ένα συνολικό επιχείρημα και θέλω να σας το απαντήσω.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μα και εσείς το είχατε πει πρώτος ότι θα επιβραβεύσετε με κάποιο τρόπο και αυτούς που πληρώνουν τα δάνειά τους.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό προσπαθώ να σας πω. Πάμε να δούμε,λοιπόν. Στα κόκκινα δάνεια τι έχουμε; Έχουμε πει ότι υπάρχουν συνεπείς οφειλέτες, αυτοί που κουράστηκαν πάρα πολύ όπως κουράστηκαν και οι άλλοι. Το γεγονός ότι κάποιος μέσα στην κρίση δεν τα κατάφερε όταν η ζήτηση στην Ελλάδα έπεσε κατά 50% δεν μπορείς να τον κατηγορήσεις για αυτό, δεν έγινε από δική του λάθος ευθύνη, από δικό του λάθος χειρισμό.

Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις μπαταξήδων, απατεώνων και τα λοιπά, αλλά για αυτές έχουμε βάλει μέσα στο νομοθέτημα τρόπους με τους οποίους τους εξατομικεύουμε και τους διώχνουμε. Κοιτάμε και τη συνολική περιουσιακή κατάσταση.

Ο πλούσιος δεν μπορεί να ρυθμίζει, γιατί όταν έχει προφυλάξει όλη του τη περιουσία μακριά από το δάνειο και καλεί τον Έλληνα φορολογούμενο να βοηθήσει.

Τι λέμε λοιπόν εκεί στα κόκκινα; Λέμε ότι θα επιδοτήσουμε το επιτόκιο και των ενήμερων δανείων. Θα χρησιμοποιήσουμε πόρους από τα διαρθρωτικά ταμεία και θα μειώσουμε το επιτόκιο των ενήμερων δανείων κατά 2 και 3 μονάδες.

Και όχι μόνο το λέμε. Έχει γίνει μία ολόκληρη διαπραγμάτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για όλα τα ενημερωμένα.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Με τον κύριο Σόιμπλε. Για τα ενήμερα δάνεια των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων. Της κρίσης τα δάνεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μόνο των επιχειρήσεων, όχι των στεγαστικών.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Περιμένετε ένα λεπτό. Δεν έχω φτάσει σε αυτό το σημείο. Μιλάμε λοιπόν τώρα για το επιτόκιο των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων.

Όπως λοιπόν και στα κόκκινα δάνεια βρήκαμε κίνητρο και για τους συνεπείς, με τον ίδιο τρόπο θα αναζητηθεί και η αμοιβή που ήδη γίνεται από το τραπεζικό σύστημα, να το ξέρετε, και των ενήμερων στεγαστικών.

Αυτών δηλαδή που το άντεξαν και το πληρώνουν. Στον καλό πελάτη της Τράπεζας. Αυτό που δεν είναι δυνατόν να γίνει ξέρετε, ότι αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι και να μην ακούμε οιμωγές, είναι ότι δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι δεν τρέχει τίποτα.

Την ιστορία με το κόκκινα δάνεια κύριοι, εγώ την ξεκίνησα τον Ιούλιο με ρητή εντολή του Πρωθυπουργού, αφού τον ενημέρωσα. Μέχρι τότε παριστάναμε όλοι ότι δεν τρέχει τίποτα. Δεν μας είπε η τρόικα να ασχοληθούμε με τα κόκκινα δάνεια.

Δεν ήταν μνημονιακή μας υποχρέωση. Η κυβέρνηση αυτοβούλως είπε ότι για να ξεκινήσει η οικονομία πρέπει να ελευθερωθεί από βάρη που δεν μπορεί να αντέξει και πρέπει να καταλάβουμε όλοι ένα πράγμα, ότι εάν δεν δημιουργηθεί ζήτηση στην αγορά, εάν δηλαδή δεν βγουν έξω οι άνθρωποι με την αίσθηση ότι μπορεί να είναι παραγωγικοί πολίτες, δεν υπάρχει πιθανότητα να βγούμε.

Τότε όλοι οι λογαριασμοί που κάναμε δεν ισχύουν. Γι΄ αυτό ειλικρινώς σας παρακαλώ,αυτές τις προσπάθειες που γίνονται για να αντιμετωπιστεί η κρίση, ενισχύστε τες. Μην τις αντιμετωπίζετε με ένα φοβικό σύνδρομο κάποιας Τράπεζας, η οποία λέει, “πω, πω, πω τι είναι αυτά που λένε”. Και ο τρόπος να το πει, δεν είναι να αντιμετωπίσει επί της ουσίας το επιχείρημα, δεν είναι να πει ευθέως ότι και αυτή πρέπει να πάρει ρίσκο, ότι και αυτή εκτίμησε λάθος το ακίνητο, ότι και αυτή δεν συμβούλεψε τον πελάτη της για τους κινδύνους της επένδυσης.

Άρα,έρχεται να λέει, επιχειρήματα του τύπου, “όλοι αυτοί είναι μπαταξήδες” και τα λοιπά. Εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες δεν είναι μπαταξήδες. Υπάρχει κρίση και πρέπει να βρούμε τρόπο να βγούμε από τη κρίση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να συνοψίσουμε κύριε Υπουργέ πάντως, απ’ ότι αντιλαμβάνομαι από αυτά που μας είπατε μόλις τώρα, η λύση για τη ρύθμιση των κόκκινων στεγαστικών δανείων, είναι ακόμα μακριά.

Δεν είναι η κατεύθυνση αυτή που δώσατε χθες. Γιατί μπορεί να αλλάξει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μίλησε μόνο για τα επιχειρηματικά.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Βεβαίως,μα, με συγχωρείτε: Εάν είχα μείνει εγώ Υπουργός, αυτή θα ήταν η πρόταση την οποία θα είχα καταθέσει, πρώτα στη κυβέρνηση, μετά στα κόμματα και μετά στη Βουλή.

Υπάρχει νέος Υπουργός. Αυτός θα κρίνει. Θα μου επιτρέψετε όμως την προνομία και ως Βουλευτή και ως Έλληνα πολίτη, να προσφέρω στο δημόσιο διάλογο και αν θέλετε να πάρω και το βάρος της αρχικής επίθεσης εναντίον μου από ένα κομμάτι των τραπεζών που δεν θέλουν να δούνε λίγο πιο πέρα.

Δεν με πειράζει αυτό. Να ανοίγουν οι διάλογοι πρέπει. Θα βρούμε άκρη. Αυτό όμως που παρακαλώ, είναι ο διάλογος να γίνεται επί της ουσίας. Επί των επιχειρημάτων και όχι εκτοξεύοντας κατηγορίες κατά οιουδήποτε τολμάει να πει κάτι το οποίο αισθάνεται κάποια Τράπεζα ότι κάτι της θίγει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πριν σας αποχαιρετίσουμε κύριε Υπουργέ, και επειδή μας είπατε ότι είναι σε εξέλιξη το Συμβούλιο των αρχηγών των Γενικών Επιτελείων. Η στάση της Τουρκίας σας ανησυχεί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Είμαστε σε διάλειμμα τώρα, αλλά πρέπει ..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα πρώτο σχολιό σας θα ήθελα. Η στάση της Τουρκίας σας ανησυχεί; Η διέλευση αυτή της κορβέτας στο στενό του Καφηρέα; Σας ανησυχεί;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Αυτό να σας πω, το αναμέναμε. Δηλαδή, εγώ ήμουν σίγουρος χθες το βράδυ ότι θα με ξυπνάγανε. Γιατί; Διότι κάθε φορά που αναλαμβάνει ένας καινούριος Υπουργός και κάνει μία δήλωση, η Τουρκία θέλει να του δείξει…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ότι είναι και εκείνη εδώ.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Να πω ότι εν πάση περιπτώσει είναι παρόντες. Παρά ταύτα, το τουρκικό πλοίο παρακολουθείται από ελληνική φρεγάτα. Ουδείς δικαιούται και μπορεί στο Αιγαίο να αρμενίζει χωρίς να ξέρουμε που ακριβώς βρίσκεται και τι ακριβώς κάνει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τώρα που βρίσκεται αυτό το πλοίο κύριε Υπουργέ;

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Θα μου επιτρέψετε τώρα να μη μεταφέρω πληροφορίες οι οποίες έχουν να κάνουν με οτιδήποτε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλά, δεν είναι μυστικό. Το βλέπουμε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Δεν είναι μυστικό, αλλά δεν είμαι εγώ αυτός που θα το πω. Δεν έχει επιστρέψει πάντως στη βάση του. Είναι ακόμα στο Αιγαίο. Αλλά και εμείς είμαστε εκεί. Μην ανησυχείτε. Δεν υπάρχει θέμα. Η χώρα έχει Ένοπλες Δυνάμεις που κάνουν τη δουλειά τους. Ο Έλληνας πολίτης μπορεί να είναι ήσυχος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ για τις διευκρινίσεις που μας δώσατε.

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Και εγώ σας ευχαριστώ θερμά. Να είστε καλά, χάρηκα πολύ που σας άκουσα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα. Ο κύριος Νίκος Δένδιας ήταν στην τηλεφωνική γραμμή, ο νέος Υπουργός Εθνικής Άμυνας. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s