"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Τουρκία

Σαμαράς: «Οι Τούρκοι προκαλούν αλλά δεν είναι και σαν το 1974»! – Πρέπει να φτάσουμε σε νέα χερσαία εισβολή για να πάρουμε μέτρα!


samaras_m_1

Ο Αντώνης Σαμαράς από τη Λευκωσία όπου βρίσκεται για συναντήσεις με την ηγεσία της Κύπρου δήλωσε ότι πρέπει να συντονιστούν οι ενέργειες των δύο χωρών και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Οι ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ είναι, πράγματι, προκλητικές», τόνισε ο κ. Σαμαράς σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κυπριακό τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κατάσταση «δεν συγκρίνεται με την εισβολή του ’74 και δεν πρέπει να δίνουμε μόνοι μας μια τέτοια εικόνα».

«Η Ελλάδα και η Κύπρος μαζί έχουν βάλει πολύ ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα την ανάδειξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες περιοχές μας», κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

Κατά τις επαφές του Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο θα συζητηθούν οι κινήσεις που γίνονται από διάφορες πλευρές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και το κατά πόσον στο τραπέζι θα τεθεί και το ζήτημα των υδρογονανθράκων.

Τον κ. Σαμαρά, τον οποίο συνοδεύουν ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Βαγγέλης Βενιζέλος, η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη και υπηρεσιακοί παράγοντες, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης.

Η επίσκεψη πραγματοποιείται παραμονή της τριμερούς συνάντησης κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, που θα λάβει χώρα το Σάββατο στο Κάιρο, κατά την οποία θα συζητηθούν οι τρόποι συνεργασίας των τριών χωρών σε θέματα ενέργειας και ζητήματα που άπτονται της ασφάλειας και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης σε δήλωση αφού αναφέρεται στους αδελφικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και λαών και τη στενότατη συνεργασία και συντονισμό μεταξύ των δύο κυβερνήσεων σε όλους τους τομείς και κυρίως στο εθνικό θέμα, τονίζει: «Σε αυτήν τη συγκυρία, η επίσκεψη του φίλου Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα μας δώσει την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις σε μια σειρά από μείζονος σημασίας ζητήματα, με κυρίαρχο θέμα τις απαράδεκτες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η Κύπρος και η Ελλάδα, δηλώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «βρίσκονται σε συνεχή συντονισμό, με στόχο τον τερματισμό των απαράδεκτων τουρκικών ενεργειών».

Ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτηρίζει «πολύ σημαντική κίνηση» την πρόσφατη συμφωνία που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών για την Έρευνα και τη Διάσωση, που ενώνει το FIR Λευκωσίας με το FIR Αθηνών και τους θαλάσσιους χώρους που αντιστοιχούν στα δύο αυτά FIR.

Η στενή συνεργασία και o συντονισμός μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνει, αντανακλάται και μέσα από τις συναντήσεις που θα πραγματοποιήσει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος θα ανταλλάξει απόψεις και με την πολιτική ηγεσία του τόπου, ενώ θα χαιρετίσει την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Mε την ευκαιρία θα ήθελα να εκφράσω για άλλη μια φορά τη βαθιά εκτίμηση και τις ευγνώμονες ευχαριστίες τόσο εμού και της κυβέρνησης όσο και του κυπριακού λαού προς την ελληνική κυβέρνηση, την πολιτική ηγεσία και τον ελληνικό λαό για τη συνεχή συμπαράσταση και αλληλεγγύη προς την Κυπριακή Δημοκρατία», αναφέρει στη δήλωσή του ο Ν. Αναστασιάδης.

Επίσης, σημειώνει ότι με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά θα ανταλλάξουν «περαιτέρω απόψεις για την πολύ σημαντική τριμερή Σύνοδο Κορυφής στην Αίγυπτο», η οποία θα ακολουθήσει της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Κύπρο.

Για την τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο, το προσεχές Σάββατο, ο κ. Αναστασιάδης επισημαίνει ότι είναι η πρώτη αυτού του επιπέδου συνάντηση κι ότι έχει ιδιαίτερη σημασία για την περιφερειακή σταθερότητα.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s