"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ / Τουρκία

Η Τουρκία θα πρέπει να αποφασίσει αν θα κηρύξει πόλεμο σε τρία μέτωπα


turkarmy

Η αιφνιδιαστική εντατικοποίηση των στρατιωτικών επιχειρήσεων από το καλοκαίρι του 2014, της καλά εξοπλισμένης ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος» (IG), στα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, με την ανακήρυξη της δημιουργίας «Χαλιφάτου», έχει αλλάξει σημαντικά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα politinform.su.

Ο ασαφής καθορισμός των συμφερόντων της οργάνωσης αυτής στο Ιράκ και τη Συρία, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο την περιφερειακή αμυντικο-πολιτική σκηνή, σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή .

Στο Ιράκ, οι Αμερικανοί προσπαθούν να επωφεληθούν από το χάος, που προκάλεσε ο ισλαμικός στρατός , για να ενισχύσουν την θέση τους σε αυτή την πλούσια σε αποθέματα πετρελαίου χώρα.

Τις προηγούμενες εβδομάδες καταδείχτηκε ότι οι πολυδιαφημιζόμενες αεροπορικές επιδρομές των τις ΗΠΑ και των συμμάχων τους, εναντίον των ισλαμιστών δεν ήταν καθόλου αποτελεσματικές , κάτι το αναμενόμενο σύμφωνα με αμερικανούς στρατιωτικούς εμπειρογνώμονες.

Στην απόφαση των ΗΠΑ να εισέλθουν με χερσαίες δυνάμεις στο Ιράκ, έρχεται ως απάντηση η ανάγκη χρησιμοποίησης στρατιωτικών βάσεων για να εξασφαλιστεί η συνεχής παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων, σε σταθερή ροή υπό πλήρη ασφάλεια.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι οι Αμερικανοί έχουν ήδη έχουν δημιουργήσει μια στρατιωτική βάση στο ιρακινό Κουρδιστάν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Harir.

Το «Ισλαμικό Κράτος» σταδιακά, πλησιάζει το μέτωπο των εχθροπραξιών στα σύνορα του Ιράν.

Η επέκταση της ζώνης των πολεμικών συγκρούσεων θα οδηγήσει σε μια πιθανή επιδείνωση των συγκρούσεων μεταξύ Σιιτών και Σουνιτών , αλλά και μεταξύ Ιρανών και ισραηλινών . Ούτε οι σιίτες, ούτε οι σουνίτες, ούτε οι Άραβες, αλλά ούτε οι Ιρανοί δεν το επιθυμούν αυτό .

Η περίπλοκη κατάσταση στη Συρία, δημιουργεί εκ νέου γεωπολιτικά προβλήματα .

Στην Άγκυρα, καθώς και στην Ουάσιγκτον δεν έχουν εγκαταλείψει τον στόχο της ανατροπής της κυβέρνησης του Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ταχεία ενίσχυση του «ισλαμικού κράτους», δεν συνέβη χωρίς τη βοήθεια της Τουρκίας, σε κάθε περίπτωση, το έδαφος της οποίας, αποτέλεσε τον «διάδρομο» για την εισροή ξένων μαχητών του IG.

Τώρα η Ουάσιγκτον πρότεινε στην Τουρκία να συμμετάσχει στις μάχες στην Συρία, εναντίον της συριακής κυβέρνησης, και των ισλαμιστών.

Εν τω μεταξύ, στα νοτιο-ανατολικά της Τουρκίας εντείνεται η δράση και η κινητοποίηση των Κούρδων ανταρτών.

Οι Κούρδοι της Τουρκίας δεν πρόκειται να παρακολουθήσουν «ήσυχα» τους ακραίους μισθοφόρους ισλαμιστές, να σκοτώνουν τους αδελφούς τους στο βόρειο τμήμα της Συρίας.

Οι ΗΠΑ εντωμεταξύ εντατικοποιούν την πολιτική και στρατιωτική πίεση στην Τουρκία, για μεγαλύτερη συμμετοχή της χώρας αυτής, σε μια αντι-ρωσική πολιτική ατζέντα .

Στη Δύση έχουν κατανοήσει πολύ καλά ότι η ανατροπή του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ είναι ανέφικτη , διότι η Δαμασκός έχει την αμέριστη υποστήριξη του Ιράν, όπου μαζί με τις σιίτικες φατρίες, και την Ρωσία, εμποδίζουν οποιοδήποτε ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, στρέφεται κατά της Συρίας.

Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που οι Δυτικοί ηγέτες πιέζουν αδιαλείπτως την Ρωσία και το Ιράν, χωρίς να «παίρνουν ανάσα» για το θέμα αυτό.

Αν μιλήσουμε και για την κατάσταση στη βόρεια Συρία, η Τουρκία, χωρίς να εγκαταλείψει τα σχέδια της για την ανατροπή του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ, προσπαθεί να λύσει δύο μεγάλα προβλήματα .

Το πρώτο πρόβλημα είναι να λύσει το ζήτημα στην περιοχή αυτή , χωρίς να διαταραχθεί η ειρηνική ισορροπία των «δικών» της Κούρδων, και δεύτερον μην τυχόν παρασυρθεί και η ίδια σε πόλεμο κατά του «ισλαμικού κράτους».

Ως εκ τούτου, για παράδειγμα, η τουρκική πλευρά επιθυμεί να εκτονώσει την κατάσταση για λίγο, μη εμποδίζοντας την μετάβαση των αγωνιστών «Peshmerga» του ιρακινού Κουρδιστάν στο Κομπάνι μέσω της Τουρκίας. Ωστόσο, οι δυνάμεις αυτοάμυνας των Σύρων Κούρδων δεν χρειάζονται βοήθεια σε ανθρώπινο δυναμικό (από “αυτό έχουν αρκετό), αλλά χρειάζονται βαρύ οπλισμό, τον οποίο αρνούνται πεισματικά οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία.

Την 14η Νοεμβρίου η τουρκική εφημερίδα hurriyet ανέφερε ότι η Άγκυρα ολοκλήρωσε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ αυτής και του στρατού των ΗΠΑ, για την εκπαίδευση των μαχητών του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (FSA), ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση τόσο του συριακού κυβερνητικού στρατού, όσο και των μαχητών του «ισλαμικού κράτους.» Δύο χιλιάδες μαχητές στο κέντρο εκπαίδευσης της τουρκικής στρατοχωροφυλακής στην κεντρική Τουρκία Kırşehir ήδη προετοιμάζονται εντατικά .

Εν τω μεταξύ, ο Άσαντ χορήγησε στους Κούρδους της Συρίας πραγματική αυτονομία, στις περιοχές που κατοικούν στο βόρειο τμήμα της χώρας.

Η συμμαχία των Κούρδων της Συρίας και της επίσημης κυβέρνησης της Δαμασκού, αποτελεί πραγματικό εφιάλτη για την Άγκυρα .

Η Άγκυρα από την πλευρά της θεωρεί ότι οι στρατιωτικές δομές των Σύρων Κούρδων στην Τουρκία αποτελούν, παρακλάδι του εκτός νόμου Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ). Τώρα τα σύνορα της Τουρκίας στο βόρειο Ιράκ και την βόρεια Συρία υπάρχει μια de facto αυτόνομη κουρδική επαρχία , και αυτό δεν μπορεί, παρά να εμπνεύσει το ΡΚΚ να συνεχίσει να μάχεται «αφιονισμένα» με τις τουρκικές αρχές, για την επίτευξη της δημιουργίας του μελλοντικού Κουρδιστάν.

Εάν ο «ψεύτικος» πόλεμος των Ηνωμένων Πολιτειών με το «Ισλαμικό κράτος» αποτελεί μια «διασκευή» του παλαιού προβλήματος της κυβέρνησης Ομπάμα, αυτό της ανατροπής της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ «δι αντιπροσώπου», τότε, δεν θα τεθεί σε κίνδυνο, εάν η Τουρκία συρθεί σε εχθροπραξίες με τρία μέτωπα:

α. εναντίον του κυβερνητικού στρατού της Συρίας,

β. εναντίον των ένοπλων ομάδων του ΡΚΚ

γ. εναντίον του «ισλαμικού κράτους», το οποίο σχεδιάζει να επεκτείνει το «χαλιφάτου» και σε τουρκικό έδαφος;

Καταλήγει η ρωσική γεωπολιτική ανάλυση. Πάντως η Τουρκία σύμφωνα με πληροφορίες , εάν επαληθευτούν αυτές οι «προγνώσεις», θα αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερο κίνδυνο στο Αιγαίο Πέλαγος και την χώρας μας , διότι πάντοτε προσπαθεί να εξάγει τα προβλήματα της με εμάς . Κάτι που όντως γίνεται σήμερα σε Κύπρο και ΝΑ Αιγαίο πέλαγος .

pentapostagma.gr

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s