"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΤΡΟΙΚΑ

Στο σημερινό Eurogroup, κρίνεται η συμφωνία με την τρόικα – Τι ζητάνε οι δανειστές, τι δίνει η κυβέρνηση


troikaneaΤην επίτευξη συμφωνίας με την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της τρέχουσας περιόδου υλοποίησης του Μνημονίου το αργότερο μέχρι την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου ή τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, ακόμη και με περαιτέρω υποχωρήσεις όσον αφορά τα πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα που θα επιβληθούν το 2015, καθώς επίσης και την «τεχνική» παράταση της περιόδου ισχύος του τρέχοντος Μνημονίου για 1 έως 2 μήνες επιδιώκει πλέον η ελληνική κυβέρνηση, ξεκινώντας από το σημερινό κρίσιμο Eurogroup.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις προς την ελληνική πλευρά για ακόμη περισσότερα και πιο επαχθή πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα το επόμενο έτος, καθώς επίσης και για παράταση του ισχύοντος Μνημονίου τουλάχιστον κατά 3 ή 6 μήνες!

Επώδυνα ανταλλάγματα

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, είναι πιθανόν σήμερα στο Eurogroup να συμφωνηθεί η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα από αύριο, ώστε το αργότερο εντός των επόμενων 5-6 ημερών να «κλείσει» η συμφωνία αξιολόγησης της υλοποίησης του τρέχοντος Μνημονίου και να δρομολογηθούν σταδιακά οι διαδικασίες κατάρτισης των νέων συμφωνιών για την «πιστωτική γραμμή ενισχυμένης εποπτείας» που θα ακολουθήσει. Ομως, τα «ανταλλάγματα» που θα αναγκαστεί να δώσει η ελληνική πλευρά για να επιτύχει μια τέτοια εξέλιξη θα είναι επώδυνα για τους πολίτες, καθώς θα υποχρεωθεί να εντάξει στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2015 κι άλλα μέτρα πέραν αυτών που περιγράφονται στη 48σέλιδη επιστολή Χαρδούβελη.
Επιπλέον, θα αναγκαστεί τελικά να αποδεχθεί την επιχειρηματολογία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ανάγκη μιας τρίμηνης ή εξάμηνης τουλάχιστον παράτασης του ισχύοντος Μνημονίου, προκειμένου να παρασχεθεί επαρκής χρόνος για την προετοιμασία των συμφωνιών για την «πιστωτική γραμμή ενισχυμένης εποπτείας».

Τι ζητάνε

Σύμφωνα με πληροφορίες που ήλθαν στο φως της δημοσιότητας το Σαββατοκύριακο, η τρόικα με το e-mail που έστειλε προς την ελληνική κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα και με το οποίο απάντησε στη 48σέλιδη επιστολή του υπουργού Οικονομικών έχει ζητήσει ακόμη πιο δυσβάσταχτα μέτρα από αυτά που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά. Συγκεκριμένα, έχει προτείνει:
* Αύξηση όλων των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ ακόμη και για τα φάρμακα!
* Μείωση του αριθμού των μηνιαίων δόσεων της νέας ευνοϊκής ρύθμισης για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών κάτω από τις 100 δόσεις, καθώς και επιβολή εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων για την υπαγωγή στη ρύθμιση.
* Κατάσχεση του συνόλου των μισθών και των συντάξεων που υπερβαίνουν τα 1.500 ευρώ, αντί του 25% που ισχύει σήμερα.
* Κατάργηση όλων των πρόωρων συντάξεων.
* Κατάργηση όλων των τμημάτων της σύνταξης που δεν ανταποκρίνονται στις καταβαλλόμενες εισφορές.
* Επιβολή ρήτρας μηδενικού ελλείμματος και για την καταβολή των κύριων συντάξεων.
* Κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος!

Τι δίνουμε

H ελληνική κυβέρνηση από την πλευρά της έστειλε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής την ανταπάντησή της στο e-mail της τρόικας, στην οποία διατυπώνει μεν την αντίθεσή της στην επιβολή του συνόλου αυτών των επαχθών μέτρων, αφήνει όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετήσει ακόμη πιο σκληρά μέτρα από αυτά που έχει προτείνει με την προηγούμενη 48σέλιδη επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά δεν αποκλείει πλέον να αυξηθούν κι άλλοι συντελεστές ΦΠΑ, όπως π.χ. οι μειωμένοι κατά 30% που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου ή ακόμη και ο ΦΠΑ στα φάρμακα, καθώς επίσης και να υιοθετηθούν μερικώς και ορισμένα άλλα μέτρα που ζητούν οι δανειστές (π.χ. να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά μια αύξηση πάνω από το επίπεδο του 25% του ποσοστού κατάσχεσης των μισθών και των συντάξεων άνω των 1.500 ευρώ για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο)!
Ειδικά όσον αφορά τον ΦΠΑ στα φάρμακα, ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης με δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί!  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s