"Greek National Pride" blog / Τουρκία / USA

Ένας από τους κύριους λόγους που η Τουρκία θα «φάει» το κεφάλι της


1014899199

ΕΚΤΑΚΤΟ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ

Σύμφωνα με το αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg, τα σχέδια της Ουκρανίας για την αντιστάθμιση , τουλάχιστον εν μέρει της έλλειψης ενέργειας λόγω Ρωσίας, με την εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μέσω θαλάσσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, συνάντησε την άρνηση της Τουρκίας, να δώσει το ΟΚ, προκειμένου να περάσουν τα αμερικανικά δεξαμενόπλοια μέσω του Βοσπόρου, αναφέρει η ρωσική ιστοσελίδα rusvesna.su.

Η Ουκρανία είχε προγραμματίσει να εφαρμόσει αυτό το περίπλοκο και δαπανηρό σχέδιο , αξιοποιώντας τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας,( Οδησσό) με την δημιουργία ειδικού τερματικού σταθμού, για την δυνατότητα ελλιμενισμού και εφοδιασμού με δεξαμενόπλοια τύπου LNG( μεταφέρουν υγροποιούμενο αέριο και απαιτούν ειδικές εγκαταστάσεις). Σε αυτή την περίπτωση, το κομβικό σημείο εισόδου για τα πλοία αυτά στην πορεία τους προς τον ουκρανικό σταθμό, ήταν ο Βόσπορος.

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά από το περασμένο καλοκαίρι, δηλώνει κατηγορηματικά ότι διαφωνεί με την κατασκευή του τερματικού σταθμού, στην Μαύρη Θάλασσα, και δεν δίνει την απαιτούμενη άδεια εισόδου σε κανένα αμερικανικό δεξαμενόπλοιο τύπου LNG, να διέλθει μέσω Βοσπόρου.

Το αμετάβλητο της τουρκικής θέσης, στο ζήτημα αυτό, επιβεβαίωσαν τούρκοι αξιωματούχοι στο αμερικανικό υπουργείο ενέργειας και πριν λίγες ημέρες.

Αυτό ήταν και το κύριο θέμα συζήτησης του αμερικανού αντιπροέδρου πριν κάποιο διάστημα στην Άγκυρα , όπυ εισέπραξε την τουρκική άρνηση.

Επισήμως, οι λόγοι για την απαγόρευση διέλευσης αμερικανικών πλοίων LNG, από τα στενά των Δαρδανελίων, είναι λόγοι ασφαλείας, καθώς και ο υπέρμετρος φόρτος εργασίας του πορθμού. Ωστόσο, είναι σαφές ότι μετά την απόφαση για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου από την Ρωσία στο τουρκικό έδαφος , η Ουκρανία μπορούσε να προσβλέπει σε ένα « happy End», στο ζήτημα της μεταφοράς υγροποιημένου αερίου με πλοία από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά οι Τούρκοι το «παίζουν» σκληροί και ανένδοτοι θέλοντας και την «πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο».

Ο επικεφαλής της τουρκικής εταιρείας ενέργειας Akfel Holding AS, Φατίχ Baltachi σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, τον Οκτώβριο, σχολιάζοντας τις προοπτικές του ουκρανικού έργου, είπε ότι υφίσταται μεγάλη κυκλοφορία δεξαμενόπλοιων μέσα στα στενά ,και ήδη προκαλούνται προβλήματα στην ναυσιπλοΐα, με παράλληλους περιβαλλοντικούς κινδύνους, για αυτό «γιοκ» στην είσοδο αμερικανικών δεξαμενόπλοιων μέσα από τα στενά .

Από την άλλη πλευρά, ο ουκρανός υπουργός Ενέργειας Γιούρι Προνταν , το Νοέμβριο 2014 δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την κατασκευή ενός τερματικού σταθμού για την υποδοχή πλοίων LNG.

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ επεκτείνουν την στρατιωτική τους παρουσία στην ισπανική Ναυτική Βάση Ρότα.

Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε την αποστολή δύο αντιτορπιλικών κλάσης «arleigh burke», που φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους , καθώς και 3.000 αμερικανών πεζοναυτών σε νατοϊκές βάσεις της Ευρώπης, αναφέρει το ρωσικό αμυντικό πόρταλ sputniknews.com .

Το αντιβαλλιστικό σύστημα Aegis BMD είναι εξοπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους ικανούς να χτυπήσουν στόχους σε σύντομο χρονικό διάστημα , μέσα στην ατμόσφαιρα της Γης, αλλά και μεσαίους ενδιάμεσους στόχους πάνω από την ατμόσφαιρα.

Το 2008, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι είχε καταφέρει να χρησιμοποιήσει το σύστημα Aegis για να εξουδετερώσει πεπαλαιωμένο αμερικανικό δορυφόρο, που βρίσκονταν σε τροχιά γύρω από τη Γη.

Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι, δήλωσαν στο δελτίο τύπου ότι, η εγγύτητα των συγκρούσεων σε περιοχές , όπως η Λιβύη, η Δυτική Αφρική και η Μέση Ανατολή, απαιτούν έντονη αμερικανική στρατιωτική παρουσία.

Σύμφωνα με άρθρα μας στο Pentapostagma.gr, η Τουρκία παίζει «ρώσικη ρουλέτα», με τις ΗΠΑ, και τα ενεργειακά σχέδια της στην Ευρώπη.

Η κατασκευή του ρωσικού αγωγού μέσω τουρκικού εδάφους , και τα αμερικανικά σχέδια για υγροποιημένο αέριο στην Ουκρανία , καθιστούν τα εκτός της Τουρκίας, και τα Βαλκάνια στο κέντρο ακριβώς των εξελίξεων.

Η Τουρκία θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ , και για αυτόν τον λόγο.

Η κόντρα του νυν Τούρκου Προέδρου με την Ουάσιγκτον, θα έχει και συνέχεια αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Όσο αφορά τα επιπλέον αμερικανικά αντιτορπιλικά κλάσης «arleigh burke», η παρουσία τους και μόνο προμηνύει εξελίξεις σε ολόκληρη την λεκάνη της Μεσογείου και της Μαύρης θάλασσας.

Η αμερικανική ναυτική δύναμη από την Ισπανία βρίσκεται σε απόσταση ασφαλείας για οποιαδήποτε ενδεχόμενο.

pentapostagma.gr 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s