"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ / Τουρκία

Δυσαρέσκεια στην Κύπρο από την ομιλία Σαμαρά εμπρός στον Νταβούτογλου


karaiskakis-alogo--

Η δήλωση του πρωθυπουργού στο διακρατικό συμβούλιο με τον κ.Νταβούτογλου που αποτέλεσε γροθιά στο στομάχι των Κυπρίων

Απογοήτευση υπήρξε στην Κύπρο από το σόου της κυβέρνησης στο διακρατικό συμβούλιο με τον κ. Νταβούτογλου, όπου σύμφωνα με τις δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Eξωτερικών, φάνηκε ότι είμαστε πιο κοντά στην Τουρκία, παρά στην Κύπρο.

Μόνο στη Voria.gr, είχαν επισημανθεί από τον Καλλισθένη οι περίεργες αναφορές του κ. Α. Σαμαρά, ο οποίος έκανε το παν για να μη ενοχλήσει την Τουρκία, έως σημείου να αποδεχθεί θέσεις της, και σε κανένα τμήμα της δημόσιας ομιλίας του, να μη πάρει σαφή θέση υπέρ της Κύπρου. Απεναντίας.

Ο κ. Σαμαράς, είχε δηλώσει ότι «Κατανοούμε την απόφαση του κ. Αναστασιάδη να διακόψει τις συνομιλίες μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί»! Τι θα πει «κατανοώ»; Συμφώνως προς τα ελληνικά λεξικά σημαίνει «δείχνω επιείκεια εκτιμώντας ειδικές συνθήκες».

Είπε δηλαδή ο κ. Σαμαράς στον Τούρκο πρωθυπουργό, ούτε λίγο πολύ, ότι τι να κάνω, πήραν μια απόφαση οι Κύπριοι, που δεν συμφωνώ, αλλά είμαι επιεικής απέναντί τους. Ενώ, η μοναδική απάντηση που έπρεπε να υπάρξει, είναι «συμφωνώ απολύτως με την απόφαση».

Δεν είναι όμως μόνον αυτό. Ο κ. Σαμαράς είπε ότι κατανοεί «την απόφαση του κ. Αναστασιάδη».

Εγώ που δεν παρακολουθώ τα πολιτικά δρώμενα, θα ήταν περίεργο να καταλάβω ότι εννοεί τον προπονητή του ΠΑΟΚ που διέκοψε συνομιλίες με κάποιους παίκτες του, ή όποιον άλλον διάσημο Αναστασιάδη;

  Πρόεδρος της Κύπρου είναι ο κ. Αναστασιάδης, αλλά σκοπίμως δεν ανέφερε την ιδιότητά του ο κ. Σαμαράς, επειδή δεν τον αναγνωρίζει η Τουρκία ως πρόεδρο κράτους, αλλά ως «πρόεδρο των Ρωμιών».

Και ο κ. Σαμαράς συντάχθηκε με αυτήν την θέση της Τουρκίας, όπως είχε συνταχθεί και ο κ. Βενιζέλος, όταν συμφώνησε πως πρέπει να ενισχυθούν οι ισλαμιστές της Συρίας, υποστηριζόμενοι από τους Τούρκους.

Και συνεχίζω: «Κατανόησε» ο κ. Σαμαράς την απόφαση διακοπής των συνομιλιών «μέχρι να λυθεί το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί».

Ποιο είναι το «πρόβλημα», δεν θέλησε ο κ. Σαμαράς να το πει και σε μένα τον ανίδεο.

Τι να είναι άραγε;

Πώς να το γνωρίζω, αφού δεν ξέρω ποιος είναι ο κ. Αναστασιάδης.

Και για να μη βρεθεί κάποιος να αντιτείνει ότι αυτά είναι αυτονόητα, προκαταλαμβάνω τη αντίρρησή του λέγοντας ότι αφενός ο ξένος Τύπος δημοσίευσε την ομιλία του κ. Σαμαρά και διάβασε το δημοσίευμα ο αλλοδαπός αναγνώστης, ο οποίος δεν έχει χρέος να γνωρίζει τις ελληνοτουρκικές διαφορές.

Και βγάζει το συμπέρασμα, ότι δεν υπάρχουν αυτές, αφού η ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν άκρως φιλική προς την Τουρκία, χωρίς καμιά αιχμή. Ενώ ο κ. Νταβούτογλου, αναφέρθηκε σε όλες τις αιτιάσεις εις βάρος μας.

Αφετέρου δε, ο τουρκικός Τύπος είναι κατενθουσιασμένος με την σουλτανική επίσκεψη του κ. Νταβούτογλου, τον οποίον οι ραγιάδες Ρωμιοί δεν τον στενοχώρησαν ούτε στιγμή.

Να προσθέσω ένα ακόμη. Στην αρχή της ομιλίας του, ο κ. πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον κ. Νταβούτογλου, είπε: «Χαιρετώ τον πρωθυπουργό της Τουρκίας».

Έκανε παύση δυο-τριών δευτερολέπτων, για να δοθεί έμφαση στην επόμενη φράση, όπως συνηθίζουν οι ομιλητές όταν θέλουν κάτι να τονίσουν, και κοιτώντας στα μάτια τον κ. Νταβούτογλου, πρόσθεσε: «Τον φίλο»!

Αν έλεγε εξαρχής «Χαιρετώ τον φίλο πρωθυπουργό της Τουρκίας», θα είχε ίσως τυπικό νόημα ο χαιρετισμός.

Ο κ. Σαμαράς όμως προτίμησε να τονίσει ότι είναι φίλος με τον κ. Νταβούτογλου.

Δεν γνωρίζω τι είδους φιλία τους συνδέει.

Ομολογώ πάντως, ότι «φίλος» με όποιον επιβουλεύεται την Ελλάδα, δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι.

Στην εφημερίδα «Σημερινή» της Λευκωσίας, που απευθύνεται στον κεντροδεξιό χώρο, ο έγκριτος αρθρογράφος της κ. Λάζαρος Μαύρος έγραψε άρθρο, όπου μεταξύ άλων σημειώνει:

«Σαν μια γερή γροθιά στο στομάχι τους ένιωσαν όσοι στην Κύπρο απέμειναν να εμπιστεύονται μέχρι την παρελθούσα Παρασκευή τον Αντώνη Σαμαρά, εκείνο το ρήμα «κατανοούμε», που εκφώνησε το Σάββατο ενώπιον του Νταβούτογλου στην Αθήνα.

» Από τον πλούτο των ρημάτων, ο πρωθυπουργός του ελλα-δικού μας κράτους, ενώπιον του σχεδιαστή της νεο-οθωμανικής σε βάθος στρατηγικής Αχμέτ Νταβούτογλου, επέλεξε το ρήμα «κατανοούμε»

. Δεν επέλεξε το ρήμα «υποστηρίζουμε».

Δεν επέλεξε το ρήμα «συμφωνούμε». Ούτε το ρήμα «συμμεριζόμαστε».

Ούτε το «συμπαρατασσόμαστε», ή το παλαιότερο «συμπαριστάμεθα»!

Επέλεξε το… «κατανοούμε» κι έμοιαζε σαν να εκλιπαρούσε… «μη μας παρεξηγήσετε, μη μας τιμωρήσετε, λίγη κατανόηση ικετεύουμε, Πολυχρονεμένε»…

« (…) Έτσι γίνεται εντελώς κατανοητό (εκ του ρήματος κατανοώ) και αντιληπτό (εκ του αντιλαμβάνομαι) γιατί επέστρεψε θριαμβευτής απ’ την Αθήνα στην Τουρκία ο Ισλαμιστής Νεο-Οθωμανός πρωθυπουργός της κ. Νταβούτογλου…»

Ο Μακεδών

πηγη

2 thoughts on “Δυσαρέσκεια στην Κύπρο από την ομιλία Σαμαρά εμπρός στον Νταβούτογλου

  1. TO PIO PITANO INE OTI IDIKIMAS KATALAVANE TIN KOROIDIA KE ALILODULEVOMASTE ME AFTUS. KALU KAKU META TON EPOMENO POLEMO TIS HORAS KERIES TESIS STIN POLITIA KE STO DIMOSIO NA KATALAMVANUN IPOHREOTIKA MONO OSI SIMETASHUN ENERGA STON POLEMO .I DILI NA MPORUN NA PULANE MONO SAMALI .EHI KATANTISI ANEKDOTO PIA

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s