"Greek National Pride" blog / ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ / Διεθνεις σχέσεις.

ΒΙΝΤΕΟ- Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι Αντώνης Σαμαράς: «Ανοησίες τα περί διαπραγμάτευσης του χρέους από μηδενική βάση» | Ραχόι: «Πραγματικός ηγέτης ο Σαμαράς»


samarasrajoy-thumb-largeΗ μετανάστευση και η διεθνής τρομοκρατία, βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Ισπανό ομόλογό του Μαριάνο Ραχόι.

Ο κ.Σαμαράς, στις κοινές δηλώσεις που ακολούθησαν, αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις με την Ισπανία και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού Μ. Ραχόι, ευχαρίστησε τον ισπανικό λαό για την έμπρακτη αλληλεγγύη του απέναντι στην Ελλάδα.

«Και εμείς όπως και η κυβέρνηση του Μ. Ραχόι κάναμε αυτό που επέβαλαν οι κρίσιμες περιστάσεις, προχωρήσαμε σε μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται το αύριο της χώρας», είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και τόνισε πως «θα βγούμε από την κρίση οριστικά».

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στο εξής το μεγάλο στοίχημα είναι «οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα».
Εξάλλου, υπενθύμισε ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 η Ελλάδα και η Ισπανία εμφάνισαν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην Ευρωζώνη και πρόσθεσε πως η ανεργία εμφανίζει σταθερή υποχώρηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, «εξακολουθεί να είναι υψηλή αλλά υποχωρεί και αυτό είναι που δημιουργεί πραγματική ελπίδα».

«Η Ισπανία παρέχει έμπρακτα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα», είπε ο κ. Σαμαράς,τονίζοντας πως ο ισπανικός λαός αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα, αλλά δάνεισε 26 δισ. Ευρώ στην Ελλάδα.

«Ο ελληνικός λαός αναγνωρίζει τη βοήθεια του ισπανικού λαού και θα επιστρέψει τα χρήματα που δανείστηκε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι το κοινό παρελθόν με την Ισπανία και η στενή συνεργασία «σφυρηλάτησε τις πολύ στενές μας σχέσεις», ενώ ευχαρίστησε τον κ. Ραχόι για την αλληλεγγύη του και για την αλληλεγγύη του ισπανικού λαού στην Ελλάδα.

«Ανοησίες» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για κούρεμα του ελληνικού χρέους, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι, και σημείωσε ότι η βοήθεια που έδωσαν οι ευρωπαϊκοί λαοί στον ελληνικό διέπεται από κανόνες.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σαμαράς ανέφερε:

«Οι δύο χώρες συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας και αλληλεγγύης. Οι λαοί αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα από την οικονομική κρίση, αλλά και από τα κύματα της μετανάστευσης. Μοιράζονται την αγωνία για τη θωράκιση της Ευρώπης από τον κίνδυνο της τρομοκρατίας. Η Ισπανία παρέχει την αλληλεγγύη της, έμπρακτα. Συμμετέχει από το 2010, στον μηχανισμό διάσωσης, όταν οι αγορές έκλεισαν τις πόρτες. Ο ισπανικός λαός έχει δανείσει 26 δισ. ευρώ στον ελληνικό λαό, αυτή είναι πραγματική αλληλεγγύη. Η βοήθεια αυτή διέπεται από ένα θεσμικό και ηθικό πλαίσιο, δεν ξεχνούμε, το αναγνωρίζουμε και ο ελληνικός λαός θα επιστρέψει τα χρήματα. Οι δύο λαοί δοκιμάστηκαν και υποβλήθηκαν σε μεγάλες θυσίες. Η μείωση του εισοδήματος και η ανεργία χτύπησαν την πόρτα κάθε οικογένειας. Εμείς, όπως και η κυβέρνηση του κ. Ραχόι, κάναμε μεταρρυθμίσεις για να υπερβούμε την κρίση και για να χτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανταγωνιστικότητα είναι το μεγάλο στοίχημα. Το τελευταίο τρίμηνο, Ελλάδα και Ισπανία, εμφανίζουν το μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης ενώ η ανεργία εμφανίζει σταθερή υποχώρηση σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες, εξακολουθεί μεν να είναι υψηλή αλλά υποχωρεί. Συνεργαστήκαμε με τον κ. Ραχόι για τα νέα ευρωπαϊκά προγράμματα αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων και τώρα συνεργαζόμαστε για την αξιοποίηση του πακέτου Γιούνκερ».

Ευχαρίστησε τον κ. Ραχόι για τη φιλία του ενώ, σε ερώτηση για το αν θα δεχόταν μία επίσκεψη της κ. Μέρκελ στην Ελλάδα στην προεκλογική περίοδο, απάντησε ότι «είμαι πρωθυπουργός της φιλόξενης Ελλάδας και θα καλωσόριζα τον κάθε εταίρο».

Σε ερώτηση για το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για νέα διαπραγμάτευση του ελληνικού χρέους από μηδενική βάση, είπε:

«Η διαπραγμάτευση γινόταν συνεχώς τα τελευταία χρόνια και τώρα είμαστε στην τελευταία φάση για τη μετά μνημόνιο εποχή. Η διαπραγμάτευση όμως γίνεται μέσα στους κανόνες της Ευρώπης και του ευρώ. Δεν γίνεται κάθε φορά να αλλάζουν οι κανόνες γιατί δεν στέκεται έτσι ούτε η Ευρώπη, ούτε το ευρώ. Η Ισπανία μας δάνεισε 26 δισ. ευρώ από το υστέρημά της. Τί θα πούμε τώρα, ότι ελάτε, αφού πήραμε τα χρήματα, να αλλάξουμε τη συμφωνία; Άλλες χώρες μας δάνεισαν με επιτόκια χαμηλότερα από αυτά που πληρώνουν εκείνες, πώς θα αλλάξεις αυτούς τους όρους και πώς θα σταθεί κάτι τέτοιο μέσα στην Ευρώπη; Εμείς μιλάμε για μία διαπραγμάτευση που κλείνει το μνημόνιο και μας βάζει στην επόμενη ημέρα. Εκείνος που διακηρύσσει ότι το χρέος του είναι μη βιώσιμο είναι σαν να λέει στις αγορές να μη μας δανείσουν και να γυρίσει σε νέο μνημόνιο». Κλείνοντας, είπε ότι αυτό το καταλαβαίνει και ο ελληνικός λάος και ότι «θα βγούμε από την κρίση χωρίς τέτοιες παλινωδίες και ανοησίες».

Ο κ. Ραχόι, από την πλευρά του, ανέφερε ότι έχει συνεργαστεί με τον κ. Σαμαρά και υπήρξε μάρτυρας της δυναμικής του και της προσπάθειας που έκανε για να βγάλει τη χώρα από την κρίση.

«Ο κ. Σαμαράς είναι πραγματικός ηγέτης, leader» είπε και πρόσθεσε: «Συζητήσαμε για θέματα που είναι σημαντικά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, μεταξύ άλλων την απάντηση που πρέπει να δώσει η Ευρώπη στην τζιχαντιστική τρομοκρατία. Για το πλάνο Γιούνκερ συμφωνήσαμε για τις αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Ευρώπη. Είναι σημαντική η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση που πέρασε δύσκολες στιγμές λόγω της οικονομικής κρίσης. Το επιστέγασμα είναι η προστασία του κοινού μας νομίσματος. Όλη αυτή η διαδικασία της ολοκλήρωσης έδωσε την δυνατότητα στην Ευρώπη να ζήσει μία περίοδο ευημερίας και ευμάρειας, μεγαλύτερη από ποτέ στην ιστορία της. Με τις μεταρρυθμίσεις απαντήσαμε θετικά στην κρίση και στις πιο δύσκολες στιγμές ήμασταν πεπεισμένοι ότι η απάντηση είναι μέσα στην Ευρώπη και όχι εκτός. Ελλάδα και Ισπανία, επλήγησαν από σημαντική κρίση, οι δύο χώρες έκαναν δύσκολες και επίπονες μεταρρυθμίσεις, αλλά ήταν αναγκαίες για να χρίσουμε σίγουρες οικονομίες. Οι μεταρρυθμίσεις δίνουν καρπούς, οι δύο χώρες έχουν το μεγαλύτερο δείκτη ανάπτυξης. Η Ελλάδα έχει ήδη πρωτογενές πλεόνασμα και στην Ισπανία βλέπουμε ότι κι εμείς θα αναπτυχθούμε. Αν συνεχίσουμε στον ίδιο καλό δρόμο, θα αναπτύξουμε περαιτέρω τις οικονομίες μας. Τώρα χρειαζόμαστε σταθερότητα και βεβαιότητα και όχι αστάθεια και χρειαζόμαστε και την Ευρώπη».

Ο κ. Ραχόι είπε ότι οι δύο κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, αλλά υπάρχουν αποτελέσματα. Στην Ισπανία, όπως σημείωσε, έπειτα από έξι χρόνια με αρνητικά αποτελέσματα υπάρχει ανάπτυξη 4% και δημιουργούνται θέσεις εργασίας. Είναι πολιτικές που εγγυώνται το μέλλον. Αναφέρθηκε στην απειλή της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι η μάχη κατά της τρομοκρατίας θέλει ενότητα εθνική και διεθνή και μεταρρυθμίσεις για να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός μίλησε για τις εκλογές στην Καταλονία, σημειώνοντας ότι σε μία συγκυρία που υπάρχει φως για έξοδο από την οικονομική κρίση οι εκλογές δεν θα ήταν ότι καλύτερο.

Σε ερώτηση για το πώς σχολιάζει την επαναδιαπραγμάτευση για το χρέος που επαγγέλλεται ο αρχηγός της ελληνικής αντιπολίτευσης είπε ότι δεν μπορεί κάθε φορά που γίνονται εκλογές στην Ευρώπη να αλλάζουν οι συμφωνίες. πηγη          

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s