Με αιχμές για την στάση των πρώην ενοίκων του Μεγάρου Μαξίμου απέναντί του ως Προέδρου της Βουλής, παρέδωσε ο Ευ. Μεϊμαράκης στην διάδοχό του Ζωή Κωνσταντοπούλου. Μάλιστα δεν δίστασε να εκδηλώσει με θέρμη την ικανοποίησή του για το ρεκόρ ψήφων που έλαβε η κυρία Κωνσταντοπούλου (235 «υπέρ», 61 λευκά και 2 άκυρα), λέγοντας ότι «είναι πολύ μεγάλη η χαρά μου και μάλιστα διπλή η χαρά που πήρες τόσους πολλούς ψήφους, κάτι στο οποίο συνέβαλλα και εγώ και θα συνεχίσω να συμβάλλω», διευκρινίζοντας ότι έχει τεράστια σημασία να εκδηλώνεται προς τον Πρόεδρο της Βουλής η ευρύτερη δυνατή στήριξη.
Ο κ. Μεϊμαράκης εκδήλωσε τα «αδελφικά του συναισθήματα» προς την κυρία Κωνσταντοπούλου, όπως είπε χαρακτηριστικά, και μάλιστα ενώπιον των γονέων της, τον Νίκο Κωνσταντόπουλο και την Λίνα Αλεξίου, που ήταν παρόντες σε όλη την διαδικασία, διαβεβαιώνοντάς την ότι θα την στηρίξει στις προσπάθειές της. Και επικρότησε όσα είπε λίγο νωρίτερα η ίδια στην πρώτη της τοποθέτηση ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής, όπου υπογράμμισε την ανάγκη για την θεσμική αναβάθμιση του κοινοβουλίου και των δημοκρατικών λειτουργιών του.
Ο κ. Μεϊμαράκης αναφέρθηκε στις προσπάθειες που ο ίδιος κατέβαλλε στην κατεύθυνση αυτή χωρίς όμως να καταφέρει όσα ήθελε, όπως είπε. Και διατύπωσε αιχμές για τα εμπόδια που συνάντησε εκείνος από την εκτελεστική εξουσία και κάλεσε την κυρία Κωνσταντοπούλου: «Να ενεργείς θετικά για το Κοινοβούλιο και τον διάλογο ανεξαρτήτως αν το κόμμα σου διαφωνεί και πίσω από την πλάτη σου πετάει διάφορες μπηχτές».
«Επειδή εγώ τα έζησα όλα αυτά σου λέω πως πρέπει να λειτουργείς μόνο για τους βουλευτές», της είπε. Αναφερθείς δε στην πρόσφατη ετυμηγορία των πολιτών έκανε λόγο για «λαϊκή ψήφο που ως εμπιστοσύνη και προσδοκία είναι πολλαπλάσια», ενώ σχετικά με την στάση του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε κατά τις δηλώσεις του με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ι. Βαρουφάκη, σχολίασε: «Αλίμονο αν ο κάθε υπουργός Οικονομικών κουνά το δάχτυλο με αυτό τον τρόπο σε δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις», χωρίς όμως να παραλείψει να απευθυνθεί και προς τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι «αλίμονο αν οι εκλεγμένες κυβερνήσεις δεν σέβονται τις δεσμεύσεις και τους κανόνες και τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας».
Την ίδια ώρα που ο κ. Μεϊμαράκης εκθείαζε την κυρία Κωνσταντοπούλου για όσα είχε πει στην Ολομέλεια ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Κ. Καραγκούνης εξέδιδε ανακοίνωση με την οποία την κατηγορούσε ότι λειτούργησε ως «κομματάρχης». «Η κυρία Κωνσταντοπούλου εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων με αυξημένη πλειοψηφία, με την στήριξη της ΝΔ και άλλων κομμάτων. Δυστυχώς, η ίδια επέλεξε με την πρώτη της ομιλίας από πρόεδρος της Βουλής των ελλήνων να μετατραπεί σε κομματάρχη. Κρίμα!».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι παρά την επίσημη στήριξη της ΝΔ προς το πρόσωπό της, πολλοί ήταν οι «γαλάζιοι» βουλευτές που ψήφισαν «λευκό», ενώ αντίδραση για την ομιλία της υπήρξε και από το ΠαΣοΚ, το οποίο κατηγόρησε την νέα Πρόεδρο της Βουλής ότι ο λόγος της ήταν κομματικός και όχι υπερκομματικός.
«Η πρώτη μεταμνημονιακή Βουλή»