"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Η Εθνική Αεροπορική Ισχύς στο προσκήνιο


F16block52standardSΕνδιαφέρουσα και ιδιατέρως αποκαλυπτική ήταν η τοποθέτηση του Αρχηγού ΓΕΑ στο 3ο συνέδριο αεροπορικής ισχύος: Ο Αρχηγός σημείωσε την ύψιστη σημασία της Πολεμικής Αεροπορίας στις σύγχρονες στρατιωτικές επιχειρήσεις ενώ σημαντική ήταν η μνεία που έκανε στο μέλλον της Π.Α.

Κύριοι επίτιμοι Αρχηγοί, κύριε Aρχηγέ του Στόλου, Αξιωματικοί των συμμάχων και φίλων χωρών, κύριοι Καθηγητές, αγαπητοί προσκεκλημένοι και συνάδελφοι των τριών Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, σας καλωσορίζω στο Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος που διοργανώνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και τείνει να καθιερωθεί ως θεσμός, όπου προβάλλονται οι απόψεις, οι σύγχρονες εξελίξεις και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το αεροπορικό όπλο. Δυστυχώς το εφετινό Συνέδριο πραγματοποιείται υπό τη σκιά ενός τραγικού ατυχήματος, με τη συντριβή του αεροσκάφους μας στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας, κατά το οποίο έπεσαν στην εκτέλεση του καθήκοντος δύο εξαίρετοι Αξιωματικοί μας, ο Σμηναγός (Ι) Παναγιώτης Λάσκαρης και ο Σμηναγός (Ι) Αθανάσιος Ζάγκας και μαζί τους χάθηκαν εννέα στελέχη της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Ένας πραγματικά τραγικός απολογισμός, που μας υπενθυμίζει ότι το τίμημα για την εκπλήρωση της αποστολής μας και του καθήκοντος προς την Πατρίδα είναι βαρύ και κάποιες φορές περιλαμβάνει ακόμη και την υπέρτατη θυσία. Ένα γεγονός που μας συγκλονίζει και μας γεμίζει θλίψη, όμως δεν κάμπτει τη θέληση και την αποφασιστικότητά μας, να συνεχίσουμε να εκπαιδευόμαστε, να συμμετέχουμε σε ασκήσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να πετάμε στους ελληνικούς ουρανούς, 24 ώρες το 24ώρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, προστατεύοντας την εθνική κυριαρχία, γιατί αυτό ορίζει το χρέος μας προς την Πατρίδα, αλλά και διότι αυτό θα ήθελαν οι αθάνατοι νεκροί μας. Αφιερώνουμε λοιπόν, το Συνέδριο Αεροπορικής Ισχύος 2015 στη μνήμη των δύο Ελλήνων Αξιωματικών και των εννέα στελεχών της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας, και σας καλώ όλους να τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή.

Κυρίες και κύριοι, όταν αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε αυτό το εγχείρημα, θέσαμε ως στόχο του Συνεδρίου την ανάδειξη του αεροπορικού όπλου ως βασικού παράγοντα αποτροπής του πολέμου για τη διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας, αλλά και την ανάγκη διαρκούς μετεξέλιξης της Πολεμικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις γεωπολιτικές, στρατιωτικές και οικονομικές εξελίξεις. Εξελίξεις που αλλάζουν διαρκώς το περιβάλλον και επιβεβαιώνουν την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών όπως είναι αυτό το Συνέδριο, το οποίο ανοίγει του ορίζοντές του σε Διεθνείς συμμετοχές και το οποίο θα πρέπει να λάβει τη μορφή της μόνιμης λειτουργίας, για τη διαρκή ενασχόληση, την εμβάθυνση στην ανάλυση και επεξεργασία των θεμάτων, την εξαγωγή χρήσιμων αλλά και ασφαλών συμπερασμάτων και τέλος τη δρομολόγηση συγκεκριμένων δράσεων και ενεργειών για τη μετεξέλιξη και την κατάλληλη προετοιμασία της Πολεμικής Αεροπορίας για το αύριο.

Τα τελευταία χρόνια διαπιστώνουμε μια παρατεταμένη αστάθεια στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής και γενικότερα της Ανατολικής Λεκάνης της Μεσογείου, καθώς επίσης μια ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση, που οφείλονται κυρίως:

α. Στις συνέπειες της «Αραβικής Άνοιξης», που οδήγησαν σε πτώση καθεστώτων, εμφύλιες συγκρούσεις, μεταναστευτικά κύματα και ενίσχυση της διεθνούς τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος.

β. Σε παρατεταμένο πόλεμο φθοράς στη Συρία, που ενισχύεται από εξωγενείς παράγοντες και έχει ανυπολόγιστες συνέπειες. Ο τρόπος με τον οποίο εξελίσσονται τα πράγματα στην περιοχή, δεν αφήνουν ελπίδες ότι η κατάσταση είναι δυνατόν να ελεγχθεί στο εγγύς μέλλον.

γ. Στις σχέσεις του Ισραήλ με τις γειτονικές αραβικές χώρες, με το Ιράν αλλά και την Τουρκία, που το οδηγούν σε αναζήτηση νέων εταίρων και συνεργασιών, επιδιώκοντας εγγυήσεις για την ασφάλειά του.

δ. Στο ρόλο και στη στάση των μεγάλων Δυνάμεων, όσον αφορά στον έλεγχο της περιοχής ένεκα των πλεονεκτημάτων που συγκεντρώνει, όπως είναι η γεωστρατηγική θέση και αξία, οι θαλάσσιες και εναέριες γραμμές επικοινωνιών και εμπορίου και οι λύσεις που προσφέρει στις σύγχρονες ενεργειακές ανάγκες με την εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων αλλά και πετρελαίου.

ε. Στην ένταση των σχέσεων της Δύσης με τη Ρωσία εξαιτίας της στάσης της στο θέμα της Ουκρανίας.

στ. Τέλος, στη στάση της Τουρκίας και στις σχέσεις της με τους γείτονές της και ιδιαίτερα με τη Συρία και το καθεστώς Άσαντ, το Ισραήλ και την Κύπρο. Παράλληλα, η Τουρκία προσπαθεί να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα που της προσδίδει η γεωστρατηγική της θέση, τόσο στις συναλλαγές της με τη Ρωσία όσο και με την Αμερική, γεγονός που αντιμετωπίζεται με καχυποψία και σκεπτικισμό και από τις δύο πλευρές. Εντούτοις, γίνεται προφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει έναν ευρύτερο ρόλο στην περιοχή, που θα της προσδώσει, όπως εκτιμά, προστιθέμενη αξία και οφέλη σε πολιτικό, γεωστρατηγικό και οικονομικό επίπεδο. Για την επίτευξη των πολιτικών της στόχων, η Τουρκία προχωρά στην υλοποίηση ενός φιλόδοξου και υψηλού κόστους εξοπλιστικού προγράμματος για την ενίσχυση των στρατιωτικών της δυνατοτήτων και ιδιαίτερα αυτών της Πολεμικής Αεροπορίας.

Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, που χαρακτηρίζεται από ποικιλόμορφες προκλήσεις και απειλές, απαιτείται επαγρύπνηση, ετοιμότητα και αποφασιστικότητα από την πολιτεία και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Χώρας μας και κατά προτεραιότητα από την Πολεμική Αεροπορία, λόγω της φύσης της και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του όπλου μας. Είναι γεγονός ότι η Χώρα μας αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση μεταπολεμικά, με αποτέλεσμα διαθρωτικές αλλαγές και περικοπές στις λειτουργικές δαπάνες, οι οποίες έχουν αντίκτυπο στη λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων και βεβαίως της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Εντούτοις, σήμερα περισσότερο από ποτέ, είναι αδήριτη ανάγκη να διατηρούμε μια ισχυρή αεροπορική δύναμη, που θα προβάλλεται με επάρκεια και αξιοπιστία, για να υπηρετεί αποτελεσματικά την Εθνική μας αποστολή και ιδιαίτερα αυτήν της αποτροπής.

Προς το σκοπό αυτό και σε συνάρτηση με τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, θα πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα και με εξορθολογισμό σε έναν ελεγχόμενο μετασχηματισμό, που θα βασίζεται :

α. Στην αναθεώρηση της Δομής Δυνάμεων, προσανατολισμένη στους δείκτες επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και όχι στην αριθμητική σύγκριση και αντιπαράθεση δυνάμεων. Με άλλα λόγια η εν λόγω αναθεώρηση θα πρέπει να είναι στοχευμένη σε μικρότερα σχήματα με συνεπακόλουθα μικρότερο οικονομικό αποτύπωμα και παράλληλα στην ποιοτική υπεροχή έναντι της αριθμητικής.

β. Στη μείωση του λειτουργικού κόστους στο πλαίσιο της νέας αναθεωρημένης Δομής Δυνάμεων και των διατιθέμενων πιστώσεων με παράλληλα αύξηση της διαθεσιμότητας των οπλικών συστημάτων.

γ. Στον εξορθολογισμό των εξοπλιστικών δαπανών με έμφαση στην περαιτέρω αξιοποίηση των υπαρχόντων μέσων, την επαύξηση των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης και τη σταδιακή υιοθέτηση μεθόδων διαχείρισης του κύκλου ζωής των οπλικών συστημάτων και μέσων.

δ. Στην ιεράρχηση των επιχειρησιακών απαιτήσεων, όπως αυτές θα περιλαμβάνονται σε αυστηρά προτεραιοποιημένες κατηγορίες προγραμμάτων, σε διακλαδικό επίπεδο, ως εξής:

Συντήρηση – Υποστήριξη Οπλικών Συστημάτων και Μέσων, με ολοκληρωμένες προτάσεις εν συνεχεία υποστήριξης.
Επέκταση ορίου ζωής υπαρχόντων οπλικών συστημάτων με υψηλό δείκτη επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας.
Αναβάθμιση των υφιστάμενων οπλικών συστημάτων με βάση την επιχειρησιακή αναγκαιότητα και στόχο την αύξηση του δείκτη επιχειρησιακής αποτελεσματικότητας και επιβιωσιμότητας.
Τον έγκαιρο σχεδιασμό για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων, με στόχο την προσθήκη νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων, τον πολλαπλασιασμό της ισχύος και τη βελτιστοποίηση του συντελεστή κόστους / αποτελεσματικότητα.
Επιπρόσθετα, οι παρεμβάσεις και οι αλλαγές που είναι ανάγκη να πραγματοποιηθούν μέσω του μετασχηματισμού που προανέφερα, θα πρέπει να περιλαμβάνουν :

α. Στοχευμένες βελτιώσεις σε νευραλγικούς τομείς όπως είναι, η διοίκηση και ο έλεγχος των επιχειρήσεων, η βελτίωση του συστήματος συλλογής πληροφοριών και η επαύξηση των δυνατοτήτων επιτήρησης του εναέριου χώρου έναντι των νέων μορφών απειλών.

β. Υιοθέτηση αλλαγών στη διοίκηση, οργάνωση και επιχειρησιακή λειτουργία των Μονάδων με σκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους και παράλληλα τη βελτίωση του παραγόμενου επιχειρησιακού αποτελέσματος.

γ. Και τέλος, την επανεκκίνηση και αξιοποίηση των δυνατοτήτων εργοστασιακής συντήρησης της Πολεμικής Αεροπορίας με στόχο την αυτονομία στον μέγιστο δυνατό βαθμό, την αύξηση των διαθεσιμοτήτων και την επίτευξη οικονομίας κλίμακας.
Κυρίες και κύριοι, έχω την πεποίθηση ότι με τον μετασχηματισμό που προανέφερα, ο οποίος θα πρέπει να ξεκινήσει από τις αντιλήψεις και τον τρόπο λειτουργίας και να προχωρήσει γρήγορα στον επανασχεδιασμό των δομών και των δυνάμεων μας, η Πολεμική Αεροπορία θα ανταποκριθεί επάξια στην αποστολή της αλλά και στις προκλήσεις του μέλλοντος. Είμαι βέβαιος ότι σήμερα και αύριο θα προκύψουν στοιχεία και θέσεις, που θα ενισχύσουν τις δυνατότητές μας για την αντιμετώπιση των απειλών, ενώ θα επιβεβαιώσουν τις προτεραιότητες ή θα προσδιορίσουν νέες, που απαιτούνται για τον επιτυχή μετασχηματισμό της Πολεμικής Αεροπορίας στο σύγχρονο περιβάλλον.

Σας ευχαριστώ

Αντιπτέραρχος (Ι) Ευάγγελος Τουρνάς
Αρχηγός

Σχολιάστε