"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

Οι 7 λόγοι που ένα Grexit δεν θα ήταν ολοκληρωτική καταστροφή – Δεν το λέμε εμείς, το CNN…


eurodraxmh-620x412

Η λέξη Grexit για άλλη μια φορά μπήκε στο οικονομικό λεξιλόγιο, αφότου οι συνομιλίες για το μέλλον της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης κατέρρευσαν τη Δευτέρα. Αλλά κατά κάποιο τρόπο, η λέξη – συντομογραφία για την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη- δεν φρικάρει τις παγκόσμιες αγορές όσο κάποτε.

Και εδώ είναι οι λόγοι που ένα Grexit, ενώ αναμφίβολα επώδυνο, μπορεί να είναι πολύ λιγότερο τώρα, από ό,τι το 2012, ή το 2010, όταν η ευρωζώνη ήταν στο χείλος της κατάρρευσης.

Με αυτή την εισαγωγή η Ivana Kottasova γράφει για το CNN τους 7 λόγους που ένα ενδεχόμενο Grexit δεν θα είναι ολοκληρωτική καταστροφή.

1. Ισχυρότεροι πιστωτές
Η δομή του χρέους στην Ελλάδα έχει αλλάξει δραματικά.

Το 2010, το 85% του ελληνικού χρέους το κατείχαν οι ιδιώτες επενδυτές.

Αυτή η αναλογία έχει αντιστραφεί από τότε – τα τελευταία στοιχεία από την Open Europe δείχνουν ότι το 80% του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι τώρα στην κατοχή των κυβερνήσεων και άλλων οργανισμούς, όπως του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, οι οποίες είναι καλύτερα προετοιμασμένες σε ένα πιθανό Grexit.

2. Ο κίνδυνος εξαπλώνεται
Πλέον δεν υπάρχει μια ιδιωτική τράπεζα που να κατέχει το ελληνικό χρέος, οπότε σε περίπτωση Grexit, ο αντίκτυπος δεν θα είναι τόσο μεγάλος.

Οι ξένες τράπεζες κατείχαν μόλις 46 δισ. δολάρια του ελληνικού χρέους στο τέλος του 2014 σε σύγκριση με τα 300 δισ. δολάρια που κατείχαν το 2010, σύμφωνα με στοιχεία από την Wells Fargo και την Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών.

Επιπλέον, οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες η Πειραιώς και η Alpha Bank έχουν χάσει πάνω από το 25% της αξίας της αγοράς μέχρι στιγμής φέτος.

3. Δεν υπάρχει φόβος για ντόμινο
Η Ελλάδα μοιάζει ζοφερή, αλλά η Πορτογαλία, η Ιταλία και η Ισπανία, οι άλλες «προβληματικές» χώρες της ευρωζώνης, τα πάνε πολύ καλύτερα δουλεύοντας μέσα από τα δικά τους οδυνηρά προγράμματα διάσωσης.

Οι αποδόσεις των ομολόγων λένε την ιστορία.

Οι επενδυτές είναι περισσότερο πρόθυμοι να δανείσουν τα χρήματά τους στην υπόλοιπη ομάδα, επειδή φοβούνται λιγότερο ότι οι χώρες αυτές θα ακολουθήσουν την Ελλάδα να βγει από την ευρωζώνη.

Τα 10-ετή ομόλογα της Ισπανίας αποδίδουν 1,59%, σε σύγκριση με το 7% το 2010.

Στην πραγματικότητα, τόσο η Ισπανία όσο και η Ιταλία μπορούν να δανειστούν χρήματα σήμερα φθηνότερα από το Ηνωμένο Βασίλειο.

4. Στήριξη από την ΕΚΤ
Αν και αρχικά υπήρχε μεγάλος δισταγμός, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε τελικά σε QE τον Ιανουάριο, κάνοντας τους επενδυτές χαρούμενος. Το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων 1.3 εκατ. δολαρίων αναμένεται να δώσει ώθηση στην οικονομίας της Ευρωζώνης.

5. Οικονομική ανάπτυξη
Αν και η Ευρώπη δίνει μάχη εδώ και αρκετό καιρό με την ύφεση, τώρα βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σχέση με το 2012 που ήταν πιθανό ένα Grexit.

Το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αυξήθηκε και πάλι το τελευταίο τρίμηνο του 2014, καταγράφοντας άνοδο που νίκησε όλες τις προσδοκίες.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το φθηνό πετρέλαιο, η πτώση των τιμών και η εξασθένηση του ευρώ θα τονώσουν την οικονομία της.

6. Νέο σχέδιο για τα κράτη μέλη
Όταν η κρίση «χτύπησε» για πρώτη φορά την Ευρωζώνη το 2010, οι ηγέτες της δεν είχε κανένα σχέδιο σε περίπτωση που ένα κράτος αντιμετωπίσει τόσο σοβαρά προβλήματα και κινδυνεύσει να βγει εκτός Ευρωζώνης.

Από τότε, η Ευρωζώνη οχυρώθηκε καλύτερα ιδρύοντας το ταμείο διάσωσης με κεφάλαια ύψους 800 δισ. δολαρίων, ενώ επίσης δημιουργήθηκαν και κάποιοι κανόνες για το πότε οι χώρες θα έχουν πρόσβαση σε αυτά τα χρήματα.

7. Τα αποθέματα αυξάνονται
Οι επενδυτές φαίνονται ατάραχοι από την προοπτική μιας ευρύτερης κρίσης στην Ευρωζώνη. Παρά το ελληνικό αδιέξοδο, οι μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ.

πηγη

Σχολιάστε