"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Bloomberg: Η κρίση αποφεύχθηκε… αλλά μέχρι τη Δευτέρα


eurogroup3-300x213Με την χθεσινή, προσωρινή, συμφωνία των Βρυξελλών απεφεύχθη για την ώρα ένα δράμα, το οποίο όμως μπορεί ακόμα να τελειώσει καταστροφικά και το οποίο δεν θα έπρεπε καν να έχει ξεκινήσει. Η συμφωνία δεν θα αξιολογηθεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα και μπορεί, τελικά, να οδηγήσει σε αποτυχία. Ωστόσο, αποτέλεσε μια αρχή.

Με λίγη τύχη, η συμφωνία θα οριστικοποιηθεί. Είτε έτσι είτε αλλιώς όμως, η ΕΕ πρέπει να μελετήσει τις κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων και να αποφασίσει να μην τις επαναλάβει ποτέ.

Η Ελλάδα και οι εταίροι της δεν συνομίλησαν για την σε βάθος χρόνου ελληνική οικονομική στρατηγική. Αυτό αφέθηκε να συζητηθεί στην επόμενη διαπραγμάτευση, όπου θα ορισθούν οι όροι ενός νέου προγράμματος. Δόθηκε στη νέα ελληνική κυβέρνηση χρόνος να αναπνεύσει, ώστε να συνεχιστούν οι συνομιλίες, χωρίς τον κίνδυνο της ελληνικής δημοσιονομικής κατάρρευσης.

Η αντιπαράθεση Ελλάδας–ΕΕ θα μπορούσε πιο εύκολα να γίνει αντιληπτή αν υπήρχε διαφωνία επί της ανάγκης κατάρτισης ενός νέου, μακροπρόθεσμου προγράμματος. Τέτοια διαφωνία δεν υπάρχει. Το υπάρχον πρόγραμμα έχει σκοπό να καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο και σε αυτό έχει αποτύχει, καθώς η Ελλάδα περιήλθε σε μια απροσδόκητα βαθιά ύφεση.

Το χρέος της, 177% του ΑΕΠ, παραμένει πολύ υψηλό, ακόμα και αν χαμηλώσουν τα επιτόκια και επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής του. Επιπλέον ανακούφιση, δεν εξυπηρετεί μόνο την Ελλάδα, αλλά και τους δανειστές της.

Εξίσου σημαντικό, το υπάρχον πρόγραμμα απαιτεί από την Ελλάδα να ασκεί σφιχτή οικονομική πολιτική. Ακόμα κι αν αυτό ήταν λογικό, που δεν είναι, απορρίφθηκε από τους Έλληνες στις πρόσφατες εκλογές. Κατά συνέπεια η συζήτηση για ένα νέο πρόγραμμα έπρεπε να γίνει. Γιατί όμως η συζήτηση για αυτό διεξήχθη με τόσο «άγριο» τρόπο; Καλή ερώτηση, μια ερώτηση στην οποία οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών οφείλουν να απαντήσουν.

Οδηγούμενοι από τον Γερμανό υπουργό Σόιμπλε, οι Ευρωπαίοι υιοθέτησαν μια σκληρή θέση, επιμένοντας πως δεν υπάρχει τίποτα να συζητήσουν μέχρι η Ελλάδα να ολοκληρώσει το υπάρχον πρόγραμμα. Στην πραγματικότητα είπαν, δηλαδή, πως θα συζητήσουν για ένα νέο πρόγραμμα μόνο αν η Ελλάδα υποσχεθεί να συμμορφωθεί με τους όρους του παλαιού.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση είναι, εν μέρει, επίσης υπεύθυνη, λόγω της αρχικής της άρνησης να συμβιβαστεί, αν και απέσυρε το αίτημά της για κούρεμα του χρέους, σχεδόν εξαρχής. Παρόλα αυτά, η συζήτηση εκφυλίστηκε σε διαμάχη για τις λέξεις «παράταση» ή «γέφυρα» και άλλους, καλολογικούς, σημειολογικούς, όρους. Στο τέλος ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως η Ελλάδα έχει διανύσει τα 4/5 του δρόμου προς συνάντηση των Ευρωπαίων.

Παρόλα αυτά η κρίση συνεχίζεται, με τη Γερμανία ειδικά, να απορρίπτει κάθε παραχώρηση, εκ προοιμίου. Ακόμα χειρότερα οι υπουργοί της Ευρωζώνης άρχισαν να εξερευνούν την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρωσύστημα.

Ό,τι και να συμβεί την εβδομάδα που έρχεται, η Ευρώπη έχει αμαυρώσει τη φήμη καλής διαχείρισης κρίσεων, που είχε κάποτε. Οι ηγέτες της δεν ενδιαφέρονται για αυτό, αλλά δηλώνουν πως θα πράξουν ό,τι χρειαστεί για να κρατήσουν όρθιο το ευρώ. Ίσως μετανιώσουν για τη δήλωσή τους αυτή.

ΠΗΓΗ: http://www.bloombergview.com/

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s