"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΩΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ Παίρνουν σειρά εργασιακά και ασφαλιστικό


SKOYRLETISΟ υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πάνος Σκουρλέτης, με τον αναπληρωτή υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρη Στρατούλη

Με ένα μπαράζ νομοσχεδίων, επιδιώκει η νέα κυβέρνηση να εγκαινιάσει, μετά τον πρώτο κύκλο διαπραγματεύσεων, την έναρξη της περιόδου μεταρρυθμίσεων με απτά δείγματα γραφής.Την ώρα που το Μέγαρο Μαξίμου περνά την πρώτη δοκιμασία που παραπέμπει σε άμεσες κινήσεις για την κάλυψη του χρηματοδοτικού και δημοσιονομικού κενού και ενώ δέχεται πιέσεις από τους εταίρους για «μεταρρυθμίσεις», ο πρωθυπουργός διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση, εντός και εκτός των «τειχών», ότι η πορεία που ακολουθεί δεν οδηγεί στην υπογραφή νέου μνημονίου τον Ιούνιο – που λήγει το τετράμηνο μεταβατικό πρόγραμμα που συμφωνήθηκε στο Eurogroup της 20ής Φλεβάρη.

Ο κ. Τσίπρας έχει ανάψει το «πράσινο φως» από τώρα στους συνεργάτες του για τη δεύτερη φάση κατάθεσης νομοσχεδίων που θα «κλειδώσουν» τη μεταρρυθμιστική κατεύθυνση της κυβέρνησης προς την εφαρμογή νέων κανόνων για την «επανάσταση» υπέρ της αποτελεσματικότητας στη Δημόσια Διοίκηση, το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, τις «ανατροπές» στον ευαίσθητο χώρο της υγείας με ισχυρή πολιτική διαχείριση του «φαρμάκου» υπέρ των πολιτών με μικρότερο κόστος.

Μέσα σε 28 μέρες το Μέγαρο Μαξίμου υπολογίζει ότι μπορεί να έχει έτοιμα προς κατάθεση και άλλα νομοσχέδια, σχετικά πάντα με τη θεραπεία των παθογενειών στη Δημόσια Διοίκηση και θεσμικές πρωτοβουλίες (π.χ. για την ιθαγένεια, τη μετανάστευση, τον εκλογικό νόμο κ.ά.).

1 Συλλογικές συμβάσεις και χρονοδιάγραμμα για κατώτατο μισθό

Μέσα στον Μάρτιο θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων, ενώ θα προβλέπεται καταληκτική ημερομηνία για την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Δηλαδή το υπουργείο θα θέσει το χρονικό πλαίσιο -που θα είναι εντός του 2016- για την επαναφορά του κατώτατου μισθού και στη συνέχεια οι κοινωνικοί εταίροι θα αποφασίσουν τα στάδια.

Σημειώνεται πως το 2012 με Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου μειώθηκε κατά 22% ο κατώτατος μισθός και έπεσε στα 586 ευρώ, ενώ η μείωση για τους νέους ήταν 32% (μεικτά 510 ευρώ). Σε πρώτη φάση θα εξισωθούν οι κατώτερες αμοιβές που παίρνουν οι εργαζόμενοι ανεξαρτήτως ηλικίας. Με το νομοσχέδιο:

• Θα επανέλθει η επεκτασιμότητα των συμβάσεων. ? Θα αυξηθεί από τους τρεις στους έξι μήνες η διάρκεια της μετενέργειας.

• Θα ενισχυθεί ο ρόλος του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

• Θα επανέλθουν ευνοϊκές διατάξεις που σχετίζονται με τις απολύσεις και αποζημιώσεις (π.χ. το διάστημα που μπορεί ένας νέος εργαζόμενος να απασχολείται και να απολύεται χωρίς αποζημίωση).

Tο υπουργείο Εργασίας έχει επισημάνει πως δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων και απορρίπτει οποιαδήποτε συζήτηση για επαναφορά του λοκ άουτ.

2 Tέλος στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος

«Φρένο» στις μειώσεις κύριων και επικουρικών βάζει η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα:

• Για τις επικουρικές συντάξεις «η διάταξη του άρθρου 42 του νόμου 4052/12 καταργείται και παραμένουν σε ισχύ οι προηγούμενες διατάξεις». Δηλαδή δεν θα εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα ταμεία, που οδηγεί σε… αυτόματες μειώσεις κάθε φορά που προκύπτει έλλειμμα.

• Για τις κύριες συντάξεις «οι διατάξεις 2, 3, 4 του νόμου 3863/10 αναστέλλονται». Το συγκεκριμένο μέτρο έπρεπε να έχει τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου και προέβλεπε «βασική» και «αναλογική» σύνταξη. Σε αυτή τη φάση παραμένει σε ισχύ το παλαιό «μοντέλο» υπολογισμού των συντάξεων.

Παράλληλα στο νομοσχέδιο δίνεται παράταση μέχρι το τέλος Ιουνίου στα ταμεία των ενστόλων για να αποφασίσουν αν θα μετατραπούν σε επαγγελματικά (η αρχική διορία έληγε στο τέλος Φεβρουαρίου). Επίσης δίνεται παράταση μέχρι το τέλος Μαΐου στους σχολικούς φύλακες για να αναγνωρίσουν χρόνο ασφάλισης. Τέλος η κυβέρνηση ετοιμάζει πακέτο ρυθμίσεων για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Μεταξύ άλλων θα δίνεται μεγαλύτερη ευελιξία στην επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας.

3 Ελεγχος στο… φάρμακο και στη σπατάλη

Νέο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Υγείας και των φαρμακευτικών εταιρειών που θα αποφέρει έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις πολυεθνικές φαρμακοβιομηχανίες προωθεί ο υπουργός Υγείας Π. Κουρουμπλής. Σε συνάντηση που είχε ο υπουργός με τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας ζήτησε να δεσμευτούν ότι στα επόμενα τέσσερα χρόνια θα υλοποιήσουν στα νοσοκομεία της χώρας κλινικές μελέτες που θα αποφέρουν τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ καθώς και ότι θα επενδύσουν στην παραγωγή και συσκευασία φαρμάκων.

Μάλιστα επικαλέστηκε στοιχεία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα οποία, ενώ οι επενδύσεις σε κλινικές μελέτες στην Ελλάδα το 2014 ήταν μόλις 80 εκατ. ευρώ, σε Βέλγιο και Πορτογαλία ανήλθαν σε 2 δισ. και 1 δισ. αντίστοιχα.

Επίσης ο κ. Κουρουμπλής επισήμανε ότι τα τελευταία δέκα χρόνια η κατανάλωση φαρμάκου αναλογούσε σε χώρα με πληθυσμό 40 εκατ. κατοίκων προσθέτοντας ότι «ουδείς αμφιβάλλει ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι ήταν οι φαρμακευτικές εταιρείες και ιδιαίτερα οι πολυεθνικές, καθώς η διείσδυση γενοσήμων στην Ελλάδα παραμένει ακόμη και σήμερα περιορισμένη».

4 Ηλεκτρονικά ΚΕΠ και κάρτα του πολίτη

Η υλοποίηση της κάρτας του πολίτη και η λειτουργία των ηλεκτρονικών ΚΕΠ αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης με στόχο την πάταξη της γραφειοκρατίας. Σύμφωνα με πληροφορίες αύριο για το θέμα έχουν προγραμματιστεί συσκέψεις στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Κάρτα θα εμπεριέχει την ψηφιακή υπογραφή του κατόχου της προκειμένου να εξυπηρετείται από το κράτος, μέσω Διαδικτύου.

Αναμένεται να χρησιμοποιεί διάφορα «ηλεκτρονικά κλειδιά» που θα αναγνωρίζουν τον χρήστη στα ηλεκτρονικά αρχεία της εφορίας (για τον ΑΦΜ), του υπουργείου Εργασίας (για τον ΑΜΚΑ), του υπουργείου Εσωτερικών (αριθμός δημοτολογίου) και του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (αριθμός δελτίου ταυτότητας).

Στόχος της κυβέρνησης είναι «καμία δημόσια υπηρεσία να μη ζητά πληροφορίες που ήδη κατέχει άλλη δημόσια υπηρεσία». Βασικό εργαλείο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο θα είναι τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ στα οποία οι πολίτες με τη χρήση της «Κάρτας» θα καταθέτουν αιτήσεις, θα μπορούν να παραλαμβάνουν έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή και θα κάνουν συναλλαγές, όπως συμβαίνει σήμερα με το TAXIS.

Για τον λόγο αυτό ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους υπουργούς να εργαστούν από κοινού με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Κατρούγκαλο «ώστε να μπει μπροστά η αναδιοργάνωση όλων των οργανισμών των υπουργείων», όπως είπε χαρακτηριστικά.

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ – ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s