"Greek National Pride" blog / Αναλύσεις / ΕΘΝΙΚΗΑΜΥΝΑ / ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Τι επιδιώκει η Τουρκία με τη ΝΟΤΑΜ αμφισβήτησης του μισού Αιγαίου και πώς θα απαντήσει η Ελλάδα


EGEONEO

Αν υπήρχαν κάποιοι στην κυβέρνηση που πίστευαν πώς μπορεί να υπάρξει προσέγγιση με την Τουρκία διαψεύστηκαν. Γιατί το λέμε αυτό; Γιατί είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες συζήτησης περί Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας νομίζοντας έτσι πώς μπορεί να αποκλιμακωθεί η ένταση στο Αιγαίο και να αποτραπεί μία κρίση. Οι Τούρκοι όμως έχουν σταθερές επιδιώξεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και το δείχνουν ξεκάθαρα.
Επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και προκαλούν με θρασύτατο και πρωτοφανή τρόπο, δοκιμάζοντας τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος από την εμπειρία που έχει στα εθνικά γνώριζε πώς θα αντιδράσουν οι Τούρκοι και γι’ αυτό εξ’ αρχής φρόντισε να στείλει το μήνυμα από τα Ίμια. Τώρα το κατάλαβαν και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Έτσι φαίνεται τουλάχιστον, αφού με εντολή τόσο του Αλέξη Τσίπρα όσο και του επίσης έμπειρου στα ελληνοτουρκικά υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά δόθηκε εντολή να προχωρήσει η ελληνική πλευρά σε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ε.Ε., το ΝΑΤΟ και τον ICAO για τη ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε η Άγκυρα θέλοντας να κάνει πεδίο βολής στην «καρδιά» του Αιγαίο σπάζοντας το Αρχιπέλαγος στα δύο.

Η ενέργεια αυτή, να δεσμευτεί δηλαδή μία περιοχή από τη Σκύρο και μέχρι τη Λήμνο από πλευράς Τουρκίας παραβιάζει όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου και συνιστά casus belli. Το defencenet.gr με πρόσφατο δημοσίευμα του είχε προειδοποιήσει για επικίνδυνα προκλητικά κινήσεις της Άγκυρας, αφού στο Πεντάγωνο είχαν ανιχνεύσει τις προθέσεις της Τουρκίας.

Οι Τούρκοι με τη ΝΟΤΑΜ δεσμεύουν μια περιοχή εξ ολοκλήρου στο FIR Αθηνών, παραβιάζουν τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα και μάλιστα όχι μόνο στον εναέριο χώρο και τα χωρικά ύδατα αλλά και στο έδαφος, αφού καλύπτεται τμήμα των εδαφών της Λήμνου.

Παραβιάζουν επίσης διεθνή εναέριο χώρο και ύδατα και προκαλούν σοβαρά προβλήματα στην τερματική περιοχή της Λήμνου δημιουργώντας θέμα ασφαλείας πτήσεων πολιτικών αεροσκαφών, δεδομένου ότι από τη συγκεκριμένη περιοχή του Αιγαίου περνούν πολλοί αεροδιάδρομοι.

Τι επιδιώκουν με την κίνηση αυτοί οι Τούρκοι; Βάζουν όλες τις διεκδικήσεις τους στο τραπέζι δείχνοντας στη νέα κυβέρνηση πώς είναι διατεθειμένοι να τραβήξουν το σχοινί. Θέλουν να κόψουν το Αιγαίο στα δύο, να απομονώσουν δηλαδή το βόρειο από το υπόλοιπο καθώς και από την ανατολική Μεσόγειο δημιουργώντας ένα μόνιμο πεδίο βολής στο κέντρο. Αυτό δείχνει η διάρκεια της ΝΟΤΑΜ, αφού μιλάει για δέσμευση περιοχών από 2 Μαρτίου έως και 31 Δεκεμβρίου 2015.
Αμφισβητούν ευθέως και ξεκάθαρα περιοχές και δυτικά του 25 Μεσημβρινού, θεωρούν πώς δεν υπάρχει πεδίο βολής Άνδρου, αφού οι συντεταγμένες συμπίπτουν σε μεγάλο σημείο με αυτές της ΝΟΤΑΜ που εξέδωσαν και ασφαλώς αμφισβητούν τη Λήμνο, θέτοντας με έναν προκλητικότατο τρόπο όχι μόνο θέμα αποστρατιωτικοποίησης της, κάτι που κάνουν συχνά, αλλά και το ιδιοκτησιακό καθεστώτος της.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τόσο στο υπουργείο Εξωτερικών όσο και στο υπουργείο Άμυνας θεωρούν την τουρκική ΝΟΤΑΜ σοβαρότατη πρόκληση και η Αθήνα έσπευσε να απαντήσει σε έντονο ύφος στέλνοντας το μήνυμα στην Άγκυρα πώς δεν πρόκειται να δεχθεί τελεσίγραφα σε βάρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Το ερώτημα όμως είναι τι θα πράξει η Τουρκία και πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα. Το τελευταίο δεκαήμερο εμφανίζεται μία κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. Ξεκίνησε με την πτήση του Τούρκου Αρχηγού ΓΕΑ στο μέσο του Αιγαίου και από τη Λήμνο μέχρι το Καστελόριζο, συνεχίστηκε με τις υπερπτήσεις πάνω από τρία ελληνικά νησιά και έφτασε στη ΝΟΤΑΜ του πεδίου βολής.
Η συμπεριφορά αυτή δείχνει πώς η Τουρκία μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα ακόμη και σε τεχνητή κρίση στο Αιγαίο. Από ελληνικής πλευράς δηλώνουν πώς «έχουν γνώση οι φύλακες», υπάρχει μία σχετική ετοιμότητα από πλευράς Ένοπλων Δυνάμεων και φέρεται να υπάρχει η αποφασιστικότητα για δυναμική απάντηση σε περίπτωση που η Άγκυρα επιχειρήσει να αμφισβητήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι όσο δίνεις χώρο στους Τούρκους τόσο αυτοί θα προσπαθούν να τον εκμεταλλευτούν. Η τακτική της υποχωρητικότητας και της ενδοτικότητας δεν αποτελεί απάντηση στις προκλήσεις σε βάρος των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

 

One thought on “«ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ» ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Τι επιδιώκει η Τουρκία με τη ΝΟΤΑΜ αμφισβήτησης του μισού Αιγαίου και πώς θα απαντήσει η Ελλάδα

  1. THE POINT IS…THAT IF YOU WAIT AGAIN OR PULLED BACK AND REMEMBER [IMIA] OR [ CYPRUS] THAT WON’T SOLVE THE PROBLEM WITH RETREAT OR TRIED TO BE FRIENDS WITH THE TURKS IT WON’T WORK ANY MORE BECAUSE IN THEIR MINDS WANTED MORE THEREFORE ARE READY TO ATTACK SO IF THIS IS THE FATE THEN LET IT BE HAVE THE POPULATION READY IN A SHORT TIME IN THE ISLANDS TOGETHER WITH THE ARMY TO COVER UP ALL AREAS OF TERRAIN , RAISE NEW FORMATIONS AND KEEP THE MORAL HIGH AND THE INSPIRATION WHICH IN MY OPINION IS ALREADY DONE SINCE THE PEOPLE KNOWING WELL OF WHAT IS COMING TO DEFEND .-

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s