"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ / Τουρκία

Συγκλονιστική πρόκληση από Τουρκία: Δεσμεύει Θερμαϊκό, Ευβοϊκό και Πατραϊκό κόλπο για ασκήσεις μετά πυρών;


Tourkikes-Emmones

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ 1820 ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΑ ΟΣΑ ΔΙΑΡΡΕΟΝΤΑΙ

Σε μία συγκλονιστική πρόκληση δείχνει να προχωρά η Τουρκία βάσει των όσων έχουν αναρτηθεί σε ισπανική ιστοσελίδα που αναφέρεται σε δεσμεύσεις περιοχών. Οι συντεταγμένες που εμφανίζο0νται δίχνουν να δεσμεύονται περιοχές για ασκήσεις με πυρά σε Θερμαϊκό, Ευβοϊκό και Πατραϊκό κόλπο, όπως επίσης και σε άλλες περιοχές του Αιγαίου και μάλιστα επί μονίμου βάσεως!

Διατηρούμε μία επιφύλαξη γιατί οι ίδιες ακριβώς περιοχές είναι πεδία βολής και των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Αν και δεν είναι η πρώτη φορά που δεσμεύει η Αγκυρα ελληνικά πεδία βολής: Το πεδίο βολής Ανδρου, το πεδίο βολής Κρήτης, αλλά και περιοχές του βόρειου Αιγαίου συχνότατα δεσμεύονται εν μέρει ή στο σύνολό τους από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Επίσης ανακοινώθηκε και η έξοδος του «Πίρι Ρέις» το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου για έρευνες σε ολόκληρο το Αιγαίο.

Πριν κοπάσει ο θόρυβος από την ΝΟΤΑΜ, με την οποία η Τουρκία δέσμευε μία ολόκληρη περιοχή κατά παράβαση κάθε έννοιας του διεθνούς δικαίου και σε αμφισβήτηση του εθνικού εναέριου χώρου, των χωρικών υδάτων και εδαφών (της Λήμνου) για να τη μετατρέψει σε μόνιμο πεδίο βολής, αλλά και τις προκλήσεις σε Φαρμακονήσι και Στρογγύλη την ώρα που επισκέπτονταν τα ακριτικά νησιά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αποκαλύπτεται ένα σχέδιο «εισβολής» της Τουρκίας στα ελληνικά ηπειρωτικά εδάφη.

Μόνο έτσι μπορεί να χαρακτηριστεί η πρωτοφανής δέσμευση περιοχών – αν όντως είναι αλήθεια – σε απόσταση μερικών μιλίων από την πρωτεύουσα Αθήνα, τη συμπρωτεύουσα Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, όπως επίσης και σχεδόν ολόκληρου του Αιγαίου, από τη Θάσο και τη Λήμνο μέχρι τις Σποράδες και από τις Κυκλάδες έως την Κρήτη (λες και βρισκόμαστε στο 1820). Τα Δωδεκάνησα τα άφησαν εκτός, προφανώς γιατί θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν μία απόβαση από τις τουρκικές ακτές.

Σύμφωνα λοιπόν με τη Γεωγραφική-Υδρογραφική-Ωκεανογραφική Διεύθυνση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων που δημοσιεύτηκαν διαδοχικά στην επίσημη ιστοσελίδα της, στις 31 Δεκεμβρίου 2014, στις 24 Ιανουαρίου 2015 (την παραμονή των εθνικών εκλογών) και στις 14, 21, 27 και 28 Φεβρουαρίου του 2015 δεσμεύονται συνολικά οκτώ περιοχές σε ολόκληρο το Αιγαίο για ασκήσεις των τουρκικών Ένοπλων Δυνάμεων και μάλιστα με πυρά.

Η πρώτη περιοχή που κατά την ισπανική ιστοσελίδα δεσμεύεται είναι μεταξύ της Θάσου, της Λήμνου και δυτικά μέχρι το τρίτο πόδι της Χαλκιδικής, η δεύτερη μέσα στο Θερμαϊκό κόλπο με δέσμευση μάλιστα και εδάφους της Χαλκιδικής, η τρίτη μεταξύ Χαλκιδικής και Σποράδων, η τέταρτη μεταξύ Σκύρου και Αγίου Ευστρατίου.

Η πέμπτη περιοχή περιλαμβάνει όλο το νότιο Ευβοϊκό που πιάνει το στενό του Καφηρέα, την Άνδρο και ακτές της Αττικής, η έκτη αφορά στο κέντρο σχεδόν των Κυκλάδων, η έβδομη στον Πατραϊκό κόλπο μεταξύ Ζακύνθου και Πύργου Ηλείας και η όγδοη (επρόκειτο για μία τεράστια περιοχή) βόρεια της Κρήτης.

Πέραν τούτου, οι Τούρκοι δημοσιοποίησαν μέσω NAVAREA III, στις 14 Φεβρουαρίου 2015 ότι θα πραγματοποιηθούν πυρά στις τέσσερις εξ αυτών των περιοχών χωρίς να αναγράφουν ότι αυτές ανήκουν στην Ελλάδα, αναφέροντας μόνο ότι οι εν λόγω περιοχές ευρίσκονται στο Αιγαίο Πέλαγος, στο Ιόνιο Πέλαγος και στη Μεσόγειο.

Ο αριθμός των περιοχών, τα όρια τους και οι χρόνοι δέσμευσής τους, χαρακτηρίζονται από επιτελείς του Πενταγώνου «πρωτόγνωρη τουρκική επιθετικότητα», η οποία έχει χαρακτηριστικά της κρίσης των Ιμίων όσον αφορά στο χρόνο εκδήλωσης της πρόκλησης, την ενδεχόμενη απειλή και τον αιφνιδιασμό. 

Εξάλλου, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι η Άγκυρα, προκειμένου να προωθήσει τα τουρκικά συμφέροντα, επιλέγει να κινηθεί εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας. Αυτό έκανε και με τη ΝΟΤΑΜ 899/15 με την οποία έσπαγε στα δύο το Αιγαίο δεσμεύοντας μία τεράστια περιοχή προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει ως πεδίο βολής. Φαίνεται όμως πως η πρόκληση της ΝΟΤΑΜ ήταν μικρής σημασίας (δεδομένου ότι έχει συμβεί ξανά) μπροστά σε αυτή που αποκαλύπτεται.

Το ερώτημα είναι γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρχει ελληνική αντίδραση από το υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να αναχαιτισθεί μέσω της διπλωματικής οδού το σχέδιο «εισβολής» στην Ελλάδα. Οι Τούρκοι φαίνεται πως αποθρασύνονται και η κατάσταση πλέον δείχνει να είναι εξαιρετικά σοβαρή καθώς αμφισβητούν ευθέως όχι μόνο κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και εδάφη στην ηπειρωτική Ελλάδα σε ελάχιστη απόσταση από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ένα άλλο άκρως ανησυχητικό στοιχείο είναι πως οι Τούρκοι προαναγγέλλουν και έξοδο του «Πίρι Ρέις» για σεισμολογικές έρευνες σε ολόκληρο το Αιγαίο (δημοσιεύουν μάλιστα και χάρτη με τον οποίο δείχνουν που θα κινηθούν).

Όπως προκύπτει λοιπόν από την Γεωγραφική-Υδρογραφική-Ωκεανογραφική Διεύθυνση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων που δημοσιοποίησε στις 21 Φεβρουαρίου 2015 τον Ετήσιο Προγραμματισμό των Θαλασσίων Ερευνών με πλοία επιστημονικών ερευνών το «Πίρι Ρέις» θα κάνει από 15 έως 30 Μαΐου 2015 επιστημονικές έρευνες σε 20 περιοχές του βυθού του Αιγαίου, προκειμένου, δήθεν, να κατανοηθούν οι κλιματικές αλλαγές.

 

Για ακόμη μία φορά η Άγκυρα βάζει μπροστά το τουρκικό Ινστιτούτο Θαλασσίων Επιστημών και Τεχνολογίας του πανεπιστημίου Dokuz Eylül Üniversitesi για την υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού προγράμματος, αλλά ο λόγος της παρουσίας του ερευνητικού σκάφους στο Αιγαίο είναι κάτι περισσότερο από προφανής.

Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και μάλιστα παρουσία τρίτων, εν προκειμένω Καναδών που θα επιβαίνουν στο «Πίρι Ρέις» για νομιμοποίηση των κινήσεων της Άγκυρας.

Φαίνεται λοιπόν ότι η κατάσταση ξεφεύγει με την Τουρκία να συμπεριφέρεται ως να είναι το Αιγαίο τσιφλίκι της και η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτή την πρωτοφανής και συγκλονιστική πρόκλησης θα πρέπει να είναι άμεση και πρωτίστως διπλωματική, όπως συνέβη στην περίπτωση της ΝΟΤΑΜ.

Περιθώρια για ελληνοτουρκικούς διαλόγους με την Άγκυρα να δεσμεύει περιοχές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα πιστεύοντας πως μπορεί να εκτελέσει στρατιωτικές ασκήσεις με πυρά δεν υπάρχουν, από την στιγμή που είναι πραγματικό γεγονός η κίνηση αυτή.

Σε ερώτηση του defencenet.gr στο ΓΕΕΘΑ και στο νυπουργείο Εξωτερικών ούτε επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται η κίνηση. Πόσο μάλλον όταν αυτή η πραγματικά συγκλονιστική πρόκληση έρχεται σε συνέχεια της ΝΟΤΑΜ, αλλά και σωρείας άλλων προκλήσεων όπως οι υπερπτήσεις πάνω απο ελληνικά νησιά την ώρα που τα επισκέπτονταν ο Πάνος Καμμένος και η πτήση του Τουρκου αρχηγού ΓΕΑ κατά μήκος του 25 Μεσημβρινού, στο κέντρο του Αιγαίου.

Τμήμα ειδήσεων defenecnet.gr

One thought on “Συγκλονιστική πρόκληση από Τουρκία: Δεσμεύει Θερμαϊκό, Ευβοϊκό και Πατραϊκό κόλπο για ασκήσεις μετά πυρών;

  1. ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΑΠΟ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΥΣ!ΠΑΙΖΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΜΑΣ!ΤΟ ΜΑΘΑΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ.ΟΛΟ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΖΟΥΝ ΑΠΕΡΙΣΠΑΣΤΟΙ ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΟΥΣ…….

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s