"Greek National Pride" blog / ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

BBC: Οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες (Πίνακες)


04cbe75edfd0AAA-

Το μύθο του «Έλληνα τεμπέλη» που έχει επικρατήσει σκοπίμως στην Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη τα χρόνια της κρίσης, καταρρίπτει το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC με σχετικό δημοσίευμα που φιλοξενεί στην ηλεκτρονική του ιστοσελίδα.

Όπως αναφέρει το επίμαχο άρθρο, οι Έλληνες έχουν χαρακτηριστεί πολλές φορές ως οι «τεμπέλιδες» της Ευρώπης ενώ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους έχουν κατηγορηθεί πως σπαταλάνε χρόνο προκειμένου να εξασφαλίσουν την επέκταση της δανειακής σύμβασης και να πληρώσουν τα χρέη τους.

«Η αντίδραση των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις προσπάθειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης για επαναδιαπραγμάτευση για το θέμα του χρέους, καθώς και τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει σήμερα υπήρξε, δυστυχώς, προβλέψιμη», αναφέρει ο επιχειρηματίας Γιώργος Κόλλιας στο BBC και προσθέτει «Είναι εύκολο και εξίσου λάθος να χρησιμοποιούμε στερεότυπα, όπως είναι τεμπέληδες και άπληστοι για να χαρακτηρίσουμε όλους τους Έλληνες…».

Το BBC υπενθυμίζει πως παρόμοια γλώσσα ακούστηκε το 2010, όταν ο υπουργός Οικονομικών της Σουηδίας, Άντερς Μποργκ, δήλωσε: «Προφανώς, οι Σουηδοί και οι λοιποί φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να πληρώνουν για τους Έλληνες που επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 40 τους».

Ωστόσο, το δημοσίευμα επικαλείται ένα διάγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δείχνει το μέσο όρο ηλικίας που λαμβάνει κανείς για πρώτη φορά σύνταξη στις χώρες της Ευρώπης, αποδεικύνοντας περίτρανα πως οι Έλληνες δεν συνταξιοδοτούνται νωρίτερα κατά μέσο όρο από πολλούς άλλους στην ΕΕ.

Το 2012, η πρώτη σύνταξη στους Έλληνες καταβαλλόταν κατά μέσο σε ηλικία 57,8. Η χώρα κατατάσσεται ακριβώς κάτω από την Ιταλία, όπου η μέση ηλικία είναι 58, ενώ οι Γερμανοί κατέβαλαν την πρώτη πληρωμή συντάξεων στο 61,1.

Αλλά και τα στοιχεία από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που αναφέρει το BBC, δίνουν μια εικόνα των Ελλήνων εργαζομένων που απέχει κατά πολύ από το χαρακτηρισμό «τεμπέληδες» – αφού οι Έλληνες εργάζονται τις περισσότερες ώρες από κάθε άλλο λαό της Ευρώπης.

Το αποκαλυπτικό διάγραμμα δείχνει το μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας σε επιλεγμένες χώρες της ΕΕ και η Ελλάδα έρχεται πρώτη. Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτό συμβαίνει διότι είναι τέτοια η φύση της εργασίας των Ελλήνων, που δουλεύουν για παράδειγμα στον τομέα της γεωργίας ή σε καταστήματα που μένουν πολλές ώρες ανοιχτά.

Επίσης, ξοδεύουν λιγότερες ημέρες για διακοπές απ’ ό, τι οι εργαζόμενοι στη Γερμανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ.

Αλλά με το ελληνικό χρέος τώρα να αγγίζει το 175% του ΑΕΠ, αυτό που είναι σαφές είναι ότι η χώρα ζει πέρα από τις δυνατότητές του σχολιάζει το BBC.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να μην παράγει αρκετά από αυτά που ο κόσμος θέλει γι’ αυτό, εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στον τουρισμό, τη ναυτιλία και τις εξαγωγές των φρούτων και των πρώτων υλών.

 81529186 first pension age greece eu 624gr

_81529187_working_hourse_greece_eu_624gr

πηγη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s