"Greek National Pride" blog

Στο τραπέζι η αναθεώρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, όχι όμως όπως επιθυμεί η κυβέρνηση Στο Γενικό Λογιστήριο τα τεχνικά κλιμάκια | Θα κάνουν «φύλλο και φτερό» τα στοιχεία των προϋπολογισμών 2014 και 2015


OMADABRYXELONΑπό σήμερα μπαίνει στο τραπέζι η αναθεώρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2015 από το 3% του ΑΕΠ που ήταν ο αρχικός στόχος του Προϋπολογισμού όχι όμως με τον τρόπο που θα ήθελε το υπουργείο Οικονομικών.

Τα τεχνικά κλιμάκια που θα εγκατασταθούν από σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχουν συγκεκριμένη αποστολή: Να πάρουν τα τελικά στοιχεία για το κλείσιμο του Προϋπολογισμού του 2014 και την έως τώρα εξέλιξη του Προϋπολογισμού του 2015.

Από τα στοιχεία αυτά θα ξεκινήσει η επανεξέταση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα. Μόνο που η αναθεώρηση δεν θα έχει ως στόχο να δώσει το «δημοσιονομικό αέρα» που επιθυμεί η κυβέρνηση για να εφαρμόσει το πρόγραμμα, αλλά το πρωτογενές πλεόνασμα που θα μπορεί πια να πετύχει με δεδομένο τις καθυστερήσεις που υπάρχουν και την υστέρηση στα δημόσια έσοδα.

Από τα στοιχεία που θα συλλέξουν τα χαμηλόβαθμα στελέχη από την Ε.Ε. την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, που έφτασαν χθες το βράδυ στην Αθήνα, θα εξαρτηθεί και το σύνολο της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Μέχρι τα στελέχη της «Ομάδας των Βρυξελλών» να έχουν τα απαραίτητα στοιχεία από την Αθήνα, η διαπραγμάτευση θα περιστρέφεται γύρω από τα 10 πρώτα μέτρα που έχει παρουσιάσει σε δύο δόσεις η Αθήνα. Τα επτά την περασμένη Παρασκευή και τα υπόλοιπα τρία τη Δευτέρα κατά τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωομάδας.

Το Brussels Group, όπως θα ονομάζεται πλέον -με απαίτηση της Αθήνας- η τριάδα των κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) και Ρίσι Κόχιαλ (ΔΝΤ), μετά την αποστολή των στοιχείων από την Αθήνα, θα ανοίξει την ατζέντα των θεμάτων που ήταν σε εκκρεμότητα από την περίοδο της διαπραγμάτευσης. Οι κυριότερες από αυτές είναι:

1. Οι αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση περιόριζε στην αύξηση του συντελεστή του φόρου για τα ξενοδοχεία με αποτέλεσμα τη ρήξη του προηγούμενου Δεκεμβρίου.

2. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του φορολογικού μηχανισμού και της περαιτέρω ανεξαρτησίας στη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

3. Η επανεξέταση της ρύθμισης των 100 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα, στη νέα πιο ευέλικτη και ευνοϊκή για τους οφειλέτες βάση την οποία σχεδιάζει η κυβέρνηση.

4. Οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στο ασφαλιστικό ώστε να κλείσει έλλειμμα 2 δισ. ευρώ που αναμένεται να εμφανίσει το 2015. Τούτο, δε, ακόμη και αν εφαρμοστούν στο ακέραιο οι δεσμεύσεις που είχαν αναληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση από το 2013 και θα έπρεπε να εφαρμοστούν από την 1η/1/2015.

5. Η συνέχιση της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας με την υιοθέτηση των βέλτιστων ευρωπαϊκών πρακτικών για τη θεσμοθέτηση των ομαδικών απολύσεων και την επαναφορά του μέτρου της ανταπεργίας.

6. Η συνέχιση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων ή διαφορετικά η αναζήτηση μέτρων για την κάλυψη του ποσού των ετήσιων εσόδων που θα κατευθύνεται για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

7. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την εφαρμογή ή βελτίωση μέτρων που είχε προετοιμάσει η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά δεν εφαρμόστηκαν.

Κορυφαίο θέμα της διαπραγμάτευσης που θα προκύψει ως αποτέλεσμα επιμέρους συζητήσεων για τις επόμενες 45 ημέρες θα είναι η οριστικοποίηση του νέου στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015. Αν αυτός θα είναι 1,5% του ΑΕΠ ή υψηλότερα, θα εξαρτηθεί από τα στοιχεία που η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει και θα δικαιολογούν την αλλαγή του στόχου.

Από την άλλη, η Αθήνα προσέρχεται στο διάλογο με την ατζέντα των θεμάτων που περιλάμβανε η πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου και η οποία άνοιξε το δρόμο για την τετράμηνη παράταση του προγράμματος.

Διαπραγματεύσεις μέχρι τον Αύγουστο

Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί να έχει μια καταρχήν συμφωνία μέσα σε μία εβδομάδα και μαζί μια έγκριση για την εκταμίευση των 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η ΕΚΤ και αποτελούν μέρος της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Ο πρόεδρος της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης (Euro Working Group) κ. Τόμας Βίζερ δεν φαίνεται να συμμερίζεται αυτό το χρονοδιάγραμμα. Μιλώντας στην αυστριακή τηλεόραση, δήλωσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα σταθεροποιηθεί αλλά αυτό θα γίνει μέχρι τον Αύγουστο.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρωστάει δισεκατομμύρια ευρώ που πρέπει να πληρώσει μέσα στους επόμενους μήνες και ότι η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει εντοπίσει πηγές χρηματοδότησης. Μάλιστα έδειξε αρκετά ενήμερος για τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης: «Πιστεύουμε ότι υπάρχουν κάποια αποθεματικά του Προϋπολογισμού και κάποια αποθεματικά στα ασφαλιστικά ταμεία και στους οργανισμούς του Δημοσίου» είπε.

Κατέληξε λέγοντας ότι τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα για την Ελλάδα από τα μέσα Αυγούστου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας, καθώς οι πληρωμές σε αυτό το διάστημα είναι μικρές.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s