"Greek National Pride" blog / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

Γερμανικές αποζημιώσεις: Η Ελλάδα αντεπιτίθεται, η Γερμανία αμύνεται…


tsipras_31012AAA3

Για πρώτη φορά η Ελλάδα περνά στην αντεπίθεση.

Μετά τα σαρωτικά χτυπήματα της Γερμανίας, η χώρα μας επιτέλους σηκώνει κεφάλι και αποφασίζει να στριμώξει τους προκλητικούς Γερμανούς στα… σχοινιά.

Η νέα ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, κάνουν πράξη την προεκλογική τους δέσμευση και μόλις ένα μήνα μετά τις εκλογές φέρνουν στη Βουλή το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων και του κατοχικού δανείου, φέρνοντας παράλληλα τους Μέρκελ και Σόιμπλε προ των ευθυνών τους.

Μέχρι τώρα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε σοβαρά και πειστικά με το θέμα.

Το ζήτημα των πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου παραμένει «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Γερμανίας.

Διμερείς σχέσεις που έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα και από τον κυρίαρχο ρόλο του Βερολίνου στο ελληνικό πρόβλημα χρέους, γεγονός που δυσχεραίνει περαιτέρω την όποια προσπάθεια.

Με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει η Ελλάδα τις γερμανικές αποζημιώσεις, είναι η πρώτη φορά εδώ και πολλά χρόνια που η γερμανική κυβέρνηση περνάει σε θέση άμυνας απέναντι στην Ελλάδα.

Το παιχνίδι λέγεται «πολιτική» και επιτέλους πρέπει αυτό το παιχνίδι να το παίξει και η Ελλάδα.

Αν και το θέμα έχει απασχολήσει πολλές φορές το ελληνικό κοινοβούλιο, μόλις τον Μάρτιο του 2012, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, η Βουλή, μετά από κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας και της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, αποφάσισε να συσταθεί διακομματική επιτροπή για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Είναι πολλά τα λεφτά…

Σύμφωνα με το πόρισμα του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο παραμένει απόρρητο, το συνολικό ποσό φτάνει στα 162 δις ευρώ!
Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι «γερμανικές αποζημιώσεις» αφορούν τρεις ξεχωριστές ενότητες.

•Το κατοχικό δάνειο.

•Τις επανορθώσεις υπέρ του ελληνικού δημοσίου για καταστροφές υποδομών.

•Τις αποζημιώσεις υπέρ των θυμάτων που αφορούν αγωγές συγγενών κυρίως από τα ολοκαυτώματα, όπως του Δίστομου κατά του γερμανικού κράτους.
Η Ελλάδα δεν έλαβε ποτέ αποζημιώσεις, ούτε για το κατοχικό δάνειο, ούτε για τα δεινά που υπέστη κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Η Γερμανία λοιπόν, χρωστά στην Ελλάδα 108 δις ευρώ για την ανοικοδόμηση κατεστραμμένων υποδομών και 54 δις για το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, ο οποίος πρωτοστατεί στον αγώνα για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων θέτει στο τραπέζι και άλλα ζητήματα όπως:

Αρχαιολογικοί θησαυροί:

Οσα δηλαδή έπαιρναν από τα μουσεία οι Γερμανοί κατά τη διάρκεια της κατοχής. Τα αντικείμενα αυτά έχουν καταγραφεί από την ελληνική αρχαιολογική υπηρεσία και έχει σχετικό κατάλογο το τμήμα αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου» είπε ο κ. Γλέζος.

Αναγκαστικά Δάνεια:

H χώρα μας από το 1828 δανείζεται. Μία φορά βρέθηκε στη θέση να δανείσει με το λεγόμενο «αναγκαστικό δάνειο» προς τους Γερμανούς το οποίο ανήλθε στο ύψος των 3,5 δις δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) ποσό το οποίο με βάση στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας μεταφράζεται σε 54 δις ευρώ χωρίς τους τόκους.

Καταστροφή της Ελληνικής Οικονομίας:

Στο Παρίσι το 1945, αμέσως μετά την κατάρρευση των δυνάμεων του Αξονα, η Διεθνής Διάσκεψη των Παρισίων επιδίκασε το ποσό των 7 δισεκατομμυρίων 100 εκατομμυρίων δολαρίων (αγοραστικής αξίας 1938) για τις καταστροφές που προξένησαν στη χώρα τα κατοχικά γερμανικά στρατεύματα.

Το ποσό αυτό, επίσης με βάση τη μετατροπή και τα στοιχεία που έδωσε στην επιτροπή η Τράπεζα της Ελλάδας, μεταφράζεται σε 108 δις ευρώ χωρίς τους τόκους.

Μάλιστα η Βουλγαρία και η Ιταλία, αποπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους προς τη χώρα μας.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s