"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΗΑΜΥΝΑ

O Ελληνικός Στρατός κατέταξε πρώτο ένα τουφέκι που στη Γερμανία κρίνεται ως άχρηστο


imgres

Πρόκειται για μια σπάνια περίπτωση όπου ένας διαγωνισμός για την προμήθεια όπλων για τον Ελληνικό Στρατό δεν προχώρησε κατά το παρελθόν – και τώρα βγαίνει ασπροπρόσωπος ο φορολογούμενος. Έστω και από σπόνδα!

Σχεδόν την ίδια μέρα ακριβώς – πριν από τρία χρόνια – έκανε την εμφάνισή της η πρώτη δημόσια έκθεση για τα πολλά προβλήματα του G36, το τυπικό τυφέκιο των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τρία χρόνια αργότερα, μετά από διάφορες τεχνικές μελέτες και διάφορα επεξηγηματικές προσπάθειες, οι Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις καταλήγουν στο συμπέρασμα: όταν προκαλείται αύξηση της θερμοκρασίας και σημειώνονται αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες του περιβάλλοντος υπάρχουν περιορισμοί ακριβείας.

Στα ελληνικά: Όταν το όπλο ζεσταθεί, και όταν ο καιρός είναι ζεστός, το όπλο είναι άχρηστο όπως απλά δεν είναι σε θέση να πυροβολήσει με ακρίβεια.

Έτσι, με αυτή την κοινοποίηση εκ μέρους του Υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο δεν λήγει μόνο μια μακροχρόνια διαμάχη με τον κατασκευαστή του όπλου Heckler & Koch, αλλά είναι τώρα και επίσημη: το G36 θα συνεχίζει να λειτουργεί μεταβατικά – μεσοπρόθεσμος στόχος είναι η αγορά από ένα νέο τυφέκιο για τα γερμανικά στρατεύματα.

Η θέση της κυβέρνησης στο Βερολίνο είναι πλέον με σαφήνεια:

Το πρόβλημα είναι το όπλο που εντάχθηκε για πρώτη φορά στις Γερμανικές Ένοπλες Δυνάμεις το 1995, και όχι όπως ανέφερε το ίδιο το Υπουργείο πολύ νωρίτερα ότι το πρόβλημα είναι στα πυρομαχικά που χρησιμοποιούνται.

Στις δοκιμές έχουν εξεταστεί πλέον όλα τα μελετημένα είδη πυρομαχικών. Ωστόσο, θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι το G36 είχε αγοραστεί πριν από 20 χρόνια: Ως πρότυπο όπλο για οποιοδήποτε στrάτευμα κληρωτών – στην Κεντρική Ευρώπη.

Ο κατασκευαστής, σύμφωνα με μια σειρά ανακοινώσεών του, δεν αναγνωρίζει «αρνητικά αποτελέσματα για το τουφέκι G36 των Γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων».

Σύμφωνα με την εταιρεία, «δυστυχώς» δεν εμπεδώθηκε στο πλαίσιο των ερευνών.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, οι Γεμρανικές Ενοπλες Δυνάμεις έχουν αγοράσει 176.000 τουφέκια τύπου G36. Λόγω των πρόσφατων συμπερασμάτων, το Υπουργείο  Άμυνας στο Βερολίνο αποφάσισε ότι τα εν λόγω όπλα θα δουν πλέον χρήση μόνο ένα περιορισμένο βαθμό, παρά το γεγονός ότι η τελική έκθεση σχετικά με την έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα.

Η τελική έκθεση αναμένεται τον Απρίλιο. Θα πρέπει να χρησιμεύει ως βάση για την περαιτέρω δράση της πολιτικής ηγεσίας.

Η Heckler & Koch είναι ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές όπλων στον κόσμο. Τα γεγονός αυτό τώρα αντιπροσωπεύει μια σημαντική απώλεια της δημόσιας εικόνας για την εταιρεία.

Το G36 κατετάγη πρώτο στον διαγωνισμό του Ελληνικού Στρατού για το πρόγραμμα συμπαραγωγής 112.370 σύγχρονων τυφεκίων διαμετρήματος 5,56mm (69.670 κανονικής κάννης, 40.210 βραχείας κάννης και 2.490 κανονικής κάννης με προσαρμοσμένο εκτοξευτή βομβίδων), συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατομμυρίων ευρώ.

Heckler-Koch HK G36 assault rifle (Germany)

HK G36 assault rifle (standard German army version with dual sight system) with 40mm AG36 underbarrel grenade launcher

HK G36 assault rifle (standard German army version with dual sight system) with 40mm AG36 underbarrel grenade launcher
Image: Heckler-Koch

HK G36 assault rifle with optional accessory kit which includes forearm with four Picatinny rails and a low-profile scope rail on the receiver

HK G36 assault rifle with optional accessory kit which includes forearm with four Picatinny rails and a low-profile scope rail on the receiver
Image: Heckler-Koch

HK G36C 'Compact' or 'Commando' assault rifle, with optional Picatinny rails on forend

HK G36C ‘Compact’ or ‘Commando’ assault rifle, with optional Picatinny rails on forend
Image: Heckler-Koch

HK G36E rifle (Export version) with single 1.5X telescope sight and spare magazine clamped to the left side of the inserted one.

HK G36E rifle (Export version) with single 1.5X telescope sight and spare magazine clamped to the left side of the inserted one.
Image: Heckler-Koch

HK G36K

HK G36K «short» (Kurz) assault rifle, with buttstock folded; standard version with iron sights and Picatinny rail
Image: Heckler-Koch

HK G36KE short assault rifle, export version, with 'E' type telescope sight / carrying handle setup

HK G36KE short assault rifle, export version, with ‘E’ type telescope sight / carrying handle setup
Image: Heckler-Koch

G36

G36K

G36C

Caliber

5.56x45mm (.223 Rem)

Length (buttstock open / folded)

998 / 758 mm

860 / 615 mm

720 / 500 mm

Barrel length

480 mm

320 mm

228 mm

Weight empty

3.6 kg (3.3 kg G36E)

3.3 kg (3.0 kg G36KE)

2.8 kg

Magazine capacity

30 rounds standard

Rate of fire

750 rounds per minute

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s