"Greek National Pride" blog / ΑΥΣΤΡΙΑ / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΣ ΚΑΓΚΕΛΑΡΙΟΣ Φάιμαν: Αρχάριοι οι Ελληνες, αλλά γιατί ο Σόιμπλε θέλει να αποδείξει ότι είναι τέλειος επαγγελματίας;


FAIMANΔεν θα πρέπει κανείς να ξεχνά πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση στην Ελλάδα, «όπου από τη μια υπάρχει τεράστια παιδική φτώχεια και από την άλλη οι πάμπλουτοι που εμβάζουν τα χρήματά τους στην Ελβετία και δεν πληρώνουν τον παραμικρό φόρο» τονίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή του συνέντευξη στην αυστριακή εφημερίδα «Έστεραϊχ», ασκώντας ταυτόχρονα δριμεία κριτική απέναντι στην ευρωπαϊκή πολιτική που προσανατολίζεται στις χρηματαγορές, αλλά και στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο καγκελάριος, ο οποίος επανειλημμένα έχει ζητήσει να δοθεί στην Ελλάδα μια «έντιμη ευκαιρία» -γεγονός το οποίο υπογραμμίζεται ιδιαίτερα από την πλευρά της εφημερίδας- διευκρινίζει στη συνέντευξη ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνησή του δεν είναι «μάγοι» και παρ΄όλη την κριτική που τους ασκείται δεν επιτρέπεται να ξεχνά κανείς πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα για την Ελλάδα.

Κατά την άποψή του, η ελληνική κυβέρνηση υποτίμησε τα προβλήματα, και στο θέμα της επαγγελματικότητάς της βρίσκεται ακόμη σε μια διαδικασία μάθησης, υποσχέθηκε πάρα πολλά πιστεύοντας ίσως ότι μπορεί να τα τηρήσει και πολλοί που διαπραγματεύονται μαζί της στις Βρυξέλλες ή την Αθήνα έχουν συχνά την εντύπωση ότι απέναντί τους δεν έχουν πολιτικούς αλλά καθηγητές πανεπιστημίων σε μια πανεπιστημιακή παράδοση.

Ωστόσο, ο ίδιος δεν μπορεί να κατανοήσει τι νόημα έχει «το να θέλει ο κύριος Σόιμπλε να αποδείξει ότι είναι ένας τέλειος επαγγελματίας και ότι οι άλλοι στην ελληνική κυβέρνηση είναι αρχάριοι» διότι αυτό δεν λύνει με κανέναν τρόπο τα προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ανθρώπων στην Ελλάδα.

«Δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε ότι εμείς είμαστε τόσο καλοί, όταν την ίδια στιγμή η Νότια Ευρώπη κατρακυλά σε μια ανθρωπιστική καταστροφή. Η κοινή Ευρώπη υπάρχει όταν ο γείτονας δεν πεινάει» τονίζει χαρακτηριστικά ο Βέρνερ Φάιμαν.

Οι Έλληνες θα πρέπει να δείξουν κινητικότητα αλλά αυτό πρέπει να γίνει και από τους υπουργούς Οικονομικών και το υψηλόβαθμο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα, αναφέρει ο Αυστριακός καγκελάριος, στέλνοντας ταυτόχρονα τη σαφή προειδοποίηση ότι «δεν θα αφήσουμε να διαμελιστεί η Ευρώπη από τον κόσμο της χρηματαγοράς, ο οποίος, δυστυχώς, σε αντίθεση προς εμάς τους Ευρωπαίους πολιτικούς, είναι άριστα δικτυωμένος διεθνώς».

«Θα πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι και να επιτρέπουμε μερικές φορές στις χώρες να μην τηρούν όλα τα κριτήρια του Μάαστριχτ, όταν μπορούν να μας πείσουν ότι χρειάζονται τα χρήματα, για παράδειγμα για επενδύσεις στο μέλλον, και όλα αυτά να γίνονται χωρίς να ζητάμε την άδεια των χρηματαγορών» προσθέτει.

Με πρωτοφανή κατηγορηματικό τρόπο ο Αυστριακός καγκελάριος ζητάει στη συνέχεια «να πάρει επιτέλους και πάλι η πολιτική τα πράγματα στα χέρια της και να μην περιμένει να παίρνει κάθε πρωί στα χέρια της τους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» για να δει τι λένε οι αγορές».

Τέλος, και πάλι σε σχέση με την Ελλάδα, ο καγκελάριος πιστεύει, όπως τονίζει, «σε μια ευκαιρία πέρα από την 9 η Απριλίου, την 9 η Μαΐου, ή την 9 η Ιουνίου, αλλά θα υπάρχουν πολύ συχνά μεγάλοι κίνδυνοι και το μέλλον της Ελλάδας θα βρεθεί ακόμη μερικές φορές σε δοκιμασία».

Πηγή: ΑΠΕ

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s