"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / OIKONOMIA

«Ελλάδα έχεις (τρίτο) πακέτο»


f55eb4224308f6b448ac850c

Από την συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ολοένα και πληθαίνουν οι φωνές για τρίτο Μνημόνιο.

Οι φωνές από το εξωτερικό και ιδιαίτερα από την Γερμανία, περί νέου, τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα ολοένα και πληθαίνουν.

Λουίς ντε Γκίντος

Στις αρχές Μαρτίου, ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος – και υποψήφιος για την θέση του νέου επικεφαλής του Eurogroup – είχε λίγο-πολύ ανακοινώσει πως έρχεται τρίτο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους μεταξύ 30 και 50 δισ. ευρώ καθώς όπως είχε πει, «το συζητούν ήδη οι χώρες μέλη της ευρωζώνης», σημειώνοντας πως το νέο σχέδιο διάσωσης θα έδινε πιο ευέλικτους όρους στην Ελλάδα, που δεν έχει άλλη εναλλακτική πέρα από την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Kομισιόν

O αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, είχε επίσης μιλήσει για ένα τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, στις αρχές Μαρτίου. «Είναι πιθανό, καθώς έχει μειωθεί η προοπτική επιστροφής της χώρας στις αγορές», όπως είχε δηλώσει στο Bloomberg.

Η Ελλάδα μπορεί να χρειασθεί ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, όταν λήξει το σημερινό πρόγραμμα τον Ιούνιο, καθώς οι αγορές ίσως δεν θα είναι ακόμη έτοιμες να τη χρηματοδοτήσουν, ακόμη και αν έχει λάβει πιστωτική γραμμή στήριξης από την Ευρωζώνη, σημείωσε ο Ντομπρόβσκις.

Ο Σόιμπλε το 2013

Την… ιδέα ενός τρίτου πακέτου και – συνεπώς- τρίτου μνημονίου για την Ελλάδα, την είχε πρωτο…ψιθυρίσει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήδη από τον Αύγουστο του 2013, θεωρώντας τότε ότι οι αργοί ρυθμοί στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ήδη είχαν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για νέα δανειοδότηση. Από τότε, τόσο ο γερμανός υπουργός όσο και ο Τύπος επανέφεραν το ζήτημα στην επικαιρότητα, αφήνοντάς το στην συνέχεια να ξεχαστεί και πάλι.

Bundesbank

Για τρίτο πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα έκανε λόγο ο Αντρέας Ντόμπρετ, ανώτατο στέλεχος της Bundesbank.
Ο Γερμανός τραπεζίτης επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί τρίτο πρόγραμμα στήριξης, ωστόσο, η περαιτέρω βοήθεια μπορεί να δοθεί μόνο σε περίπτωση που η χώρα «συνεχίσει την προσπάθεια για την αποκατάσταση γερών δημόσιων οικονομικών και ανταγωνιστικών οικονομικών δομών».

«Οι λεπτομέρειες του νέου προγράμματος βοήθειας θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί έως το καλοκαίρι», δήλωσε ο Αντρέας Ντόμπρετ.

Μαρσέλ Φράτσερ

Είναι τώρα η στιγμή να εξετάσουμε το τρίτο πακέτο για την Ελλάδα, καθώς η τελευταία δόση του δεύτερου προγράμματος δεν πρόκειται να λύσει τα προβλήματα της χώρας, τόνισε μιλώντας χθες στο Bloomberg ο πρόεδρος του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών Μαρσέλ Φράτσερ. Είναι ξεκάθαρο πως η Ελλάδα θα χρειαστεί οικονομική στήριξη για τα επόμενα τρία χρόνια, προσθέτει και υπολογίζει πως θα απαιτηθούν περί τα 30 με 40 δισ. ευρώ.

Ενα τρίτο πρόγραμμα θα συνοδεύεται απαραιτήτως με νέες μεταρρυθμίσεις και μέτρα, εξήγησε ο Φράτσερ, που ηγείται ενός εκ των σπουδαιότερων κέντρων οικονομικής σκέψης στην Ευρώπη. Επισημαίνει επίσης πως για να εφαρμοστούν όλες οι αλλαγές, χρειάζεται χρόνος για την ελληνική κυβέρνηση.

«Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή για την ελληνική κυβέρνηση είναι η χρηματοδότησή της.

Όσο δεν λαμβάνει χρήματα από τους θεσμούς πιέζεται αρκετά.

Ωστόσο, ακόμη και αυτή η χρηματοδότηση δεν θα λύσει τα προβλήματά της.

Το πιο επείγον είναι τι θα γίνει το καλοκαίρι.

Είναι φανερό πως θα ξεκινήσει μια συζήτηση για ένα νέο πακέτο που θα έχει χρονική διάρκεια τρία χρόνια και θα είναι ύψους 30-40 δισεκατομμύρια ευρώ», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κάτριν Γκέρινγκ – Έκχαρτ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα άφησε πριν λίγες μέρες και η επικεφαλής της Κ.Ο. των Γερμανών Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ – Έκχαρτ, σε συνέντευξή της στην Die Welt.

Η κ. Έκχαρτ εκφράζει αμφιβολίες για το αν η χώρα ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού θα μπορέσει να αυτοχρηματοδοτηθεί και προαναγγέλλει θετική στάση του κόμματός της, σε περίπτωση που χρειαστεί και το τρίτο πακέτο είναι βιώσιμο.

«Για εμάς στο επίκεντρο βρίσκεται η ευρωπαϊκή πολιτική και όχι ο ρόλος της αντιπολίτευσης», τονίζει η ίδια, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για το μεγάλο αριθμό των αρνητικών ψήφων στη γερμανική βουλή, όταν εγκρίθηκε η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος.

FAZ – Spiegel

Νέες χρηματοδοτικές ανάγκες της ελληνικής κυβέρνησης ύψους 20 δισ. ευρώ τον προσεχή Ιούλιο «έβλεπε» η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung όπ τα τέλη Φεβρουαρίου σε ρεπορτάζ με τίτλο «ο φόβος για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης πάνω από την Ελλάδα», επικαλούμενη πηγές των Βρυξελλών.

Παράλληλα, υπογράμμισε την δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με την οποία «κανείς δεν πρέπει να λέει ποτέ ποτέ», ερωτηθείς για το κατά πόσο η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα τρίτο πακέτο διάσωσης το καλοκαίρι.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος από το σοσιαλιστικό SPD υπογράμμισε σε δηλώσεις του στο Spiegel Online, είχε επίσης πει στα τέληΦφεβρουαρίου, ότι ένα τρίτο πακέτο βοήθειας αξίας πολύ υψηλότερης των 10 δισ. ευρώ, θα ήταν σύντομα απαραίτητο εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.

Σάιμον Νίξον

Ο Σάιμον Νίξον είχε επισημάνει σε άρθρο του στην Wall Street Journal πως αν η Ελλάδα περάσει τον σκόπελο του Απριλίου και της αποπληρωμής της δόση του ΔΝΤ, θα παραμείνει εξαρτημένη από τα δάνεια της ευρωζώνης για το άμεσο μέλλον, καθιστώντας σχεδόν βέβαιο ένα τρίτο πακέτο διάσωσης, όταν το τρέχον πρόγραμμα λήξει στο τέλος του Ιουνίου.

«Ακόμη και εάν η Αθήνα δεν χρειασθεί πρόσβαση στις αγορές για τον εαυτό της, θα τη χρειαστεί για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είναι πιθανό να πρέπει να αντλήσουν κεφάλαια αργότερα μέσα στο έτος για να καλύψουν τις τρύπες που προκαλούνται από την τρέχουσα κρίση», είχε σημειώσει.

BofA Merrill Lynch

Η BofA Merrill Lynch είχε σημειώσει σε πρόσφατο report της πως η λίστα των μεταρρυθμίσεων που δόθηκε στα πλαίσια της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, είναι ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα μπορούσαν να επιτρέψουν μια συμφωνία για νέα επίσημα δάνεια, να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των κινδύνων απρόσμενων γεγονότων (tail risks) και να αυξήσουν την μακροπρόθεσμη δυναμική της ανάπτυξης.

Η Ευρώπη και η Ελλάδα μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να «κλωτσήσουν άλλο το τενεκεδάκι στον δρόμο» μετά τον Ιούνιο, σημείωσε.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να εγκρίνουν ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει νέα επίσημα δάνεια.

Το ελληνικό κοινοβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει νέα μέτρα και μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες θα μπορούσαν να είναι αντιλαϊκές και κατά των προεκλογικών δεσμεύσεων.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει μια πραγματική μεταρρυθμιστική προσπάθεια προκειμένου να πείσει τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια να εγκρίνουν περισσότερα δάνεια. Διαφορετικά, η Ελλάδα τελικά θα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ», είχε επισημάνει η BofA.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s